Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řízky k moři už Češi nevozí. Za dovolenou dají víc platů než Němci

Autor: David Budai - 
12. června 2017
05:30

Z nezkušených dovolenkářů se Češi proměnili v kultivované cestovatele, kteří si chtějí na dovolené především užívat. Tříhvězdičkové hotely u moře vyměnili za čtyř nebo pětihvězdičkové a při cestě za exotikou jsou ochotni pořádně se „plácnout“ přes kapsu. Shodují se na tom experti na cestování, které oslovil Blesk.cz. 

Pokud jde o letní dovolenou, patří Češi k těm, kdo se nejvíce rozmazlují. Alespoň z hlediska toho, co si mohou dovolit. „Pokud se podíváme na poměr výplata a výdaje za dovolenou, jsme jedni z nejvelkorysejších turistů. Lidé jsou ochotní dát za dovolenou i několik výplat, což by se v třeba v Německu, ve Francii nebo Británii nikdy nestalo,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

„Na dovolené jsme velkorysí a chceme si ji užít. Vnímáme ji jako za odměnu,“ zmiňuje Papež. Podle něj skončila doba, kdy se Češi teprve „rozkoukávali“, vybírali jen podle destinací a příliš nehleděli na zážitek. „V 90. letech jsme ještě nebyli zkušení cestovatelé. Postupně jsme měnili trend buranství v to, že jsme úplně normální Evropané, kteří normálně cestují,“ dodává.

Co všechno se změnilo v českém cestování za uplynulých 15 let? Podívejte se:

Konec syslení do tašek i tříhvězdičkových hotelů

Podobně to vidí ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek, podle něhož se v posledních 10 až 15 letech zásadně proměnily požadavky na dovolenou. Češi si prý více dopřávají. „Ze tříhvězdičkových hotelů se přesunuli do čtyř a pětihvězdičkových. U stravy už jim nestačí polopenze, ale často chtějí all inclusive,“ říká Jelínek. Podle něj jsou pryč doby, kdy si Češi „syslili“ jídlo do tašek nebo si k moři vozili řízky a konzervy.

Zatímco dříve se dovolené odehrávaly nejčastěji ve čtrnáctidenních cyklech, před pěti lety to byly desetidenní a teď už jen týdenní cykly. Lidí preferují spíše dvě kratší dovolené v roce, například jednu v zahraničí a druhou v Česku.

A změnily se také destinace. Češi dnes klidně vyrazí i za vzdálenou exotikou, například do Karibiku nebo Spojených arabských emirátů. „Nastal zlom, to před deseti lety nebylo,“ zmiňuje Jelínek. Dodává, že daleko více se cestuje také do Turecka. Podle něj je exotika dostupná i pro ty, kteří nemají na útratu desítky tisíc korun.

Samostatnou skupinu pak tvoří ti, kteří chtějí mít výdaje za dovolenou co nejnižší. „Někteří zákazníci jsou ochotní si dojít na pláž i půl kilometru. Když jim záleží především na ceně, nevyžadují tak vysokou kvalitu,“ uvádí Jelínek.

Milujeme moře a jídlo. Co říká šéf největší cestovky o Češích na dovolené?

Vybíráme na internetu, platíme osobně

Konzervativní jsou ale tuzemští cestovatelé při zařizování dovolené. Zatímco v západních zemích je běžné, že celý nákup proběhne přes internet, Češi stále vyžadují osobní přístup. „Dnes lidé vybírají primárně na webu, dělá to až 70 procent zákazníků. A potom přijdou na pobočku nebo tam zavolají. Administrativní věci řeší napřímo,“ vysvětluje Jelínek.

Podívejte se, jak často Evropané nakupují dovolenou přes internet ve srování s Čechy:

Češi milují krásné moře:

amaliana ( 6. července 2018 17:36 )

Já nevím, jezdím k moři 3x do roka, nikde jsem ještě nebyla 2x, za posledních 15 let jsem toho projela tolik, že už ani nevím kde všude, letos jsem trávila 14 dní ve Vietnamu na okružní cestě a před týdnem jsem se vrátila z Kalábrie, nikdy jsem si na to půjčku nevzala a zásadně všude létám a pobyt pouze v hotelích, vybírám sama podle recenzí a vždy jen hotel kam nejezdí Češi, stydím se za jejich chování v hotelových restauracích, kdysi jsem měla tu čest v Mexiku narazit na správné burany a už nikdy to nechci zažít.

Zobrazit celou diskusi