Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jsou Češi nejrasističtější národ v Evropě? Vadí jim prý černoši, Židé, Asiaté i muslimové

Autor: Ondřej Hudec - 
28. srpna 2017
21:30

Na Facebooku se v minulých dnech stala opět velmi sdílenou mapa převzatá ze serveru Reddit, podle které patří Češi a Slováci mezi nejvíce rasistické země v Evropě. Je tomu skutečně tak, a co je toho případně příčinou?

Mapa vychází ze staršího výzkumu Evropské komise. Na otázku, zdali by se dotazovaní cítili komfortně, pokud by jejich dítě chodilo s černochem, odpovědělo v Čechách a na Slovensku kladně pouze kolem dvaceti procent lidí. Stejná situace se opakuje i v otázce soužití s Asiaty, problém je i s Židy. V případě muslimů podle mapy odpovědělo kladně pouze 10–19 procent Čechů a Slováků.

Mapa znázorňující úroveň rasismu ve státech Mapa znázorňující úroveň rasismu ve státech | Reddit

Naopak západoevropské země ze srovnání vyšly podstatně vstřícněji k jiným rasám nebo vyznáním. Nejlépe na tom byli Švédové, Britové nebo Francouzi s více než osmdesáti procenty kladných odpovědí v případě Asiatů nebo Židů a více než sedmdesáti procenty v případě černochů a muslimů.

Odborník: Bojíme se odlišnosti

Jak se na podobné výzkumy dívá odborník? Podle antropologa Laco Touška ze Západočeské univerzity v Plzni jsou Češi větší rasisté v symbolické rovině. „Větší část populace se tak vyjadřuje verbálně, ale vyšší počet hate crime (zločinů z nenávisti) u nás není a ani u nás nemají větší vliv pravicoví extremisté,“ tvrdí Toušek.

„Co se týče srovnání s jinými zeměmi na východ od nás (Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Slovensko), tak je zajímavé, že v průzkumech veřejného mínění vycházíme hůře, ačkoliv je u nás situace, např. ve vztahu k Romům, objektivně lepší. Osobně si to vysvětluji tak, že v těchto zemích si ani nepřipouští, že by mohlo být něco špatně – to, že Romové nemohou do hospody, sedí jinde v autobuse, je prostě normální,“ dodává antropolog.

Podle něj je situace u nás daná i historicky. „Jsme etnicky a národnostně velmi homogenní, nejvíce v Evropě. Nemáme zkušenost s kolonialismem na rozdíl od některých západních zemí a byli jsme tak vychovávaní. Bojíme se odlišnosti, nemáme s ní zkušenost,“ uzavírá vědec.

Špatný překlad, nebo skutečný rasismus?

Řada uživatelů vyjádřila na internetu zklamání z výsledků. „Kdyby tam byly mapy týkající se bílých, křesťanů a ateistů, tak to bude vypadat podobně. Prostě Češi jsou smějící se bestie, které nemají rády nic, nikoho, ani sebe,“ reagoval například Richard V. Jiní rozporovali metodiku výzkumu. 

„Když jsem kousky výsledků četl poprvé, trochu jsem se podivil – například když údajně vyšlo najevo, že Čechům vadí v práci kolegové buddhisté. Při podobných šetřeních je extrémně důležité, jak jsou formulované a kladené otázky. Pokud jde o průzkum vícejazyčný, je naprosto zásadní překlad – nepovede-li se překlad tak, aby význam jednotlivých otázek v různých jazycích byl dost blízký, výsledky jsou nepoužitelné,“ reagoval třeba uživatel Jan Kulveit, podle kterého byl problém v překladu anglického slova „comfortable“ – tedy příjemný, který se v dotaznících objevoval. Ten prý v kontextu průzkumu posunul emocionalitu.

Podívejte se na video, jak Romové vykřikovali rasistická hesla: