Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nebezpečná klíšťata v Evropě: Mohou vyvolat smrtelnou alergii na maso

Autor: ula - 
20. srpna 2017
05:00

Představte si, že jediné zakousnutí do grilovaného hovězího steaku může ohrozit vaše zdraví, případně, že hamburger se může stát příčinnou těžkého záchvatu, který může skončit i smrtí. Alergii na červené maso objevili lékaři teprve v roce 2009 a vystopovali i původce - agresivní klíště americké. Jediné kousnutí z vás může udělat nedobrovolného vegetariána. I když americké klíště žije převážně na jihu USA, začalo se rychle šířit dál, první případy alergie po přisátí se objevily už i v Evropě.

Les Waters (63) z Ontaria nikdy nezapomene na svůj první alergický záchvat v lednu roku 2015 poté, co si dal v restauraci hamburger. Nestalo se tak přímo po konzumaci, ale o pár hodin později.

„Jako by se mi stáhnul krk, nemohl jsem dýchat, krevní tlak mi prudce klesl a pak jsem ztratil vědomí,“ popsal portálu CBC News muž, který byl do té doby velký milovník masa. Později se od lékařů dozvěděl, že už si nikdy nedá hovězí, vepřové, jehněčí, skopové, zvěřinu nebo králičí maso, protože má alergii. 

Kolaps po hot dogu

Podobně je na tom i Carole, která žije v Aténách. Jednou se zakousla do párku v rohlíku a následně strávila týden v nemocnici. Nepamatuje si, že by měla klíště. „Je to naprosto frustrující, když víte, že něco, co jste neustále jedli, mě málem stálo život,“ svěřila se portálu AthensNews 55letá žena.

Případy i v Evropě

Celé to způsobilo jedno kousnutí klíštěte amerického, které dosud žilo převážně v jihovýchodní části USA. Nyní už se však dostalo na sever, přisáté na těle ptáků, zvěře, ale i domácích zvířat. Les je přesvědčen, že klíště chytil v Kanadě, což potvrzuje teorii, že parazit se šíří. A nejen po Americe.

Případy alergie na maso se objevily už i v Japonsku, Austrálii, Švédsku i Německu. Lékaři navíc varují, že i když jde o vzácnou alergii, počet nakažených roste.

Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobky. Podívejte se na rozhovor:

Video  Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Osamělá hvězda

„Amblyomma americanum nebo-li klíště americké je agresivní druh klíštěte, který saje krev na různých teplokrevních hostitelech, včetně ptáků. Stejně jako naše klíště obecné má tři stádia – larvu, nymfu a dospělou formu. Všechny tři mohou útočit i na člověka. Přisátí je nebolestivé, plně se nasaje za 7 dní, následně se uvolní a vyvine na vyšší stádium,“ řekl Blesk.cz lékař Rastislav Maďar, expert na cestovní medicínu.

Klíštěti se přezdívá „lone star“, v překladu osamělá hvězda, kvůli malé světlé tečce, kterou má samička na zádech. Běžně se vyskytuje na východě a jihu USA i v severní polovině Mexika. Jejich občasný záchyt byl popsaný i v severovýchodní Kanadě a na severu Jižní Ameriky.

Alfa gal alergie

„Klíště vpravuje to těla alergen, karbohydrát, tedy cukr alfa galaktózu (zkratkou alfa gal), tím dochází k senzibilizaci na tuto látku, která je obsažená v masu savců kromě primátů. Obsahují ji však i šupiny kočičí kůže,“ popisuje lékař. Proto se alergii na maso často zkráceně říká „alfa gal alergie“.

Podle lékařů se jedná o poměrně „novou“ alergii, lékařům se ji podařilo identifikovat v USA teprve v roce 2009 a příčinu našli právě v kousnutí klíštěte. V roce 2010 vznikla databáze pacientů s alergií, a i když se jedná o onemocnění velice vzácné, lékaři varují, že počet nakažených v posledních letech prudce stoupl.

Neznamená to ale, že pokud se na vás přisaje klíště americké, že hned budete alergičtí na maso.

„Nakažený patogeny není každý, koho klíště kousne. Jestli vpraví klíště do těla každého hostitele daný alergen, rovněž není jisté,“ upřesňuje český specialista.

Takhle se odchytávají klíšťata:

Video  Ženy s bílými vlajkami chodí po lese: Takhle se odchytávají klíšťata!  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Kopřivka, těžký šok a smrt

Projevy alfa gal alergie mají různou intenzitu, od kožní kopřivky po silnou reakci, která se označuje jako anafylaktická a může při ní jít o život.

Alergie je vždy opožděného typu, neobjevuje se tedy ihned po konzumaci daného jídla, ale s odstupem 4-8 hodin. Proto člověk často ani netuší, z čeho mohl záchvat mít.

„Klasické vakcíny zatím k dispozici nejsou, v USA však existují komerční testy, které odhalí protilátky alergie třídy IgE na alfa gal, takže si člověk může zjistit, jestli tento druh alergie má nebo ne,“ říká Maďar.

Nakazit se může každý, mezi pacienty jsou malé děti i lidé, kterým je 80 let. Často je to pro ně velmi frustrující, že musí změnit svoje stravovací zvyky.

Alergie navždy?

Výzkum této alergie je v podstatě na počátku. Proto nelze spolehlivě určit, zda pacientům zůstane tento druh alergie do konce života.

„U všech druhů alergií někdy dojde v průběhu života k jejímu vymizení, stejně jako se jindy naopak náhle objeví u někoho, kdo předtím alergický nebyl. Pro jistotu by alergičtí pacienti měli u sebe vždy nosit antihistaminika, tedy léky na potlačení alergických projevů,“ říká lékař.

Kuřecí, kuřecí a zase kuřecí maso

Les Waters se se svou alergií ještě nesmířil. „Chybí mi možnost zakousnout se do pořádného steaku, člověk musí pořád odolávat pokušení. Můžu jíst jen rybí a kuřecí maso, ale jíst to pořád dokola vás omrzí,“ říká smutně a dodává, že s sebou musí pořád nosit léky proti alergii a injekce EpiPenu, které zabraňují těžkému záchvatu. Ublížit mu totiž může i jeden malý knedlíček v polévce.

Carole, která o alfa gal alergii netušila až do svého kolapsu, jí jen saláty a říká: „Lidé by se měli o této nemoci dozvědět co nejvíce, aby si dávali pozor a nepodceňovali ochranu proti klíšťatům. “

 

 

 

 

Markulupus ( 22. srpna 2017 08:47 )

Brekekekeke, takováhle havěť to je hnus, proto jsem raději nechal celou rodinu očkovat u ozp, známý tenkrát vystřídal troje antibiotika než se z toho dostal!

krasomila ( 20. srpna 2017 14:05 )

Jako vegetatián mám z takové zprávy upřímnou radost a doufám, že se namnožej, vy banvo tlustejch dementů.

oldzin ( 20. srpna 2017 10:26 )

Kdyby si dala párek v česku, tak žádnou alergickou reakci nemá. Není v něm totiž maso.

prycsnima ( 20. srpna 2017 09:04 )

 No zkrátka příroda se stále snaží zničit parazita(člověka)

villon ( 20. srpna 2017 09:02 )

 Stát se nedobrovolně veganem je pro mě děsivější představa než donucená konverse k islámu.

Zobrazit celou diskusi