Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

3000 korun za odstřel divočáka. Kvůli moru zvedne Jurečka myslivcům odměny

Autor: ČTK, Mii - 
10. srpna 2017
13:05

Myslivci, kteří v oblasti zamořené africkým morem prasat na Zlínsku zastřelí divočáka, dostanou od pondělí místo dosavadních 2000 v rámci zastřeleného 3000. V ohnisku nákazy navíc začne odchyt divokých prasat do klecí a za každého takto odloveného divočáka dostanou myslivci 4000 korun. V Lukově na Zlínsku to ve čtvrtek při setkání s myslivci a zemědělci řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Zvýšení částek má podle ministra motivovat myslivce k intenzivnímu odlovu divokých prasat. „Hlavním cílem je udržet tu nákazu v červeném území a příští měsíc populaci černé zvěře v této oblasti zlikvidovat,“ uvedl Jurečka.

Ve čtvrtek odpoledne začnou odborníci proškolovat myslivce v zacházení s odchytovými zařízeními. Klece by myslivci měli podle Jurečky začít v ohnisku nákazy využívat co nejdříve. Zároveň s tím bude spojeno intenzivní vnadění.

Chladicí boxy pro zdravé divočáky

Ministerstvo zemědělství také jedná s Evropskou komisí o snížení rozlohy zamořeného území z dosavadního celého okresu Zlín pouze na ohnisko nákazy o rozloze zhruba 50 kilometrů čtverečních.

Díky tomu by měli myslivci možnost konzumovat ulovená prasata mimo červenou zónu, u kterých se nákaza africkým morem neprokáže. Dosud musejí myslivci veškeré ulovené divočáky v této oblasti nechat odvézt do kafilerie. Za to dostávají odškodné, které v případě selete dělá 1000 korun, u lončáka 2000 korun a u dospělých kusů 3200 korun.

„Pokud se nám podaří získat od Evropské komise souhlas, začneme s nákupem chladicích zařízení,“ uvedl Jurečka. Chladicí boxy mají myslivcům sloužit k uchování ulovených zvířat a v případě, že budou zdravá, budou je moci využít ke spotřebě.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Ke čtvrtku bylo podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda v ohnisku nákazy potvrzeno 89 případů choroby. Přenášejí ji volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

agfor ( 10. srpna 2017 16:05 )

Černí "spoluobčané" nadělají větší škody než pár čuníků a nic se neděje.

pavel215_klafunda ( 10. srpna 2017 15:52 )

 Jurečko, myslivci s tebou pěkně vymr.dali.

Zobrazit celou diskusi