Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Toxická vejce v Česku? Takhle poznáte ta bezpečná

Autor: ibg - 
5. srpna 2017
06:09

Čím levnější, tím více se exportuje do ostatních zemí. Nizozemská vejce drtí cenové příčky, patří mezi nejlevnější. Až v Německu přišli na to, že obsahují nebezpečnou látku ohrožující nás na životě. Mohou ohrozit ledviny a játra. A v posledních dnech kontroloři hledají tato „toxická“ vejce i u nás. Jak poznat vejce, kterých se skandál netýká?

Po Polsku má další vaječnou kauzu Nizozemsko. Odtud bylo do Německa převezeno kolem 10 milionů vajec s pesticidem fipronil. Potvrdil to dolnosaský ministr Christian Mayer. Nizozemsko společně s Německem i Belgií okamžitě stáhlo vejce z prodeje. Podle nizozemských příslušných orgánů není žádné riziko ohrožení pro dospělé, toxinu je ve vejcích malé množství, ale pro děti nemusí být zcela bezpečný.

Nic se nesmí podcenit, kontroly už i u nás

Už i v našich obchodech dochází ke kontrolám vajec. Státní veterinární správa si chce posvítit na kuřecí maso i vejce z 6 různých států v Evropě. Vajíčka z Nizozemska jsou levnější nežli česká, ovšem poslední dodávka těchto kusů byla až někdy v květnu. I tak jich na našem trhu je málo.

Má to cenu?

„Spíš si myslím, že ho naši chovatelé nepoužívají, protože vejce jsou neustále kontrolována. Ani riziko, že by se sem toxická vejce či maso mohly dostat, podle mě není veliké, protože se k nám z Nizozemska dováží jen marginální množství,“ tak odpověděl na otázku „Máme se obávat fipronilu u nás?“ agrární analytik Petr Havel pro deník AHA!

Na druhou stranu tato kauza by měla pomoci s exportem našich vajec, ta jsou dlouhodobě nezávadná, tudíž v cizině o taková vejce může být zájem.

V závadných vejcích se nachází toxická látka fipronil používaná do přípravků proti vším, blechám a klíšťatům. Podle Světové zdravotní organizace (WHO) se jedná o mírně toxický přípravek, po jehož požití ve velké dávce nastanou pocity nevolnosti a závratí.

Kódy, kódy… ale který je ten český?

Vše naleznete na skořápce!

I. První číslice znamená způsob chovu

0 = ekologický chov

1 = vejce z volného výběhu

2 = vejce z chovu v halách (na podestýlce)

3 = vejce z klecového chovu

II. Země původu

CZ (Česko),

PL (Polsko),

DE (Německo),

BE (Belgie),

NL (Nizozemsko) apod.

III. Číslo hospodářství

Kód na vejci Kód na vejci | Profimedia.cz

sores ( 5. srpna 2017 11:18 )

Normální, žere.me čím dál větší hno.je a to ne jen ve vejcích. Vše je toxické, mléka mají trvanlivost celý rok, je to normální???? Jsou prý rok stará dle zpráv v televizi.

marais ( 5. srpna 2017 09:39 )

A nemůžou dát ten kod na dovežené vejce až u nás, když je balí do kartounů? Kdo tohle zaručí?

petr11 ( 5. srpna 2017 07:51 )

...to aby se člověk už bál něco koupit...

Zobrazit celou diskusi