Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Benzin a nafta zlevnily. Pardubicko láká nízkou cenou, v Praze je draze

Autor: pet, ČTK - 
20. července 2017
08:50

Cena benzinu po krátké stagnaci opět klesá. Za poslední týden zlevnil o osm haléřů na 29,60 koruny za litr. Nafta je levnější o pětník, motoristé ve středu v průměru tankovali litr za 28,47 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny pohonných hmot vytrvale klesají od dubna, u benzinu se minulý týden pokles na chvíli zastavil.

Za benzin nyní motoristé platí zhruba stejně jako na začátku loňského prosince. V dubnu se dostal na 31,20 Kč/l, od té doby tedy zlevnil o 1,60 koruny za litr. U čtyřicetilitrové nádrže tak tankování vyjde nyní o 64 korun levněji než v dubnu.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za benzin průměrně 30,59 Kč/l. Nad třicetikorunovou hranicí je Natural 95 ještě v Jihomoravském kraji. Naftu nabízejí čerpací stanice v metropoli za průměrných 29,63 Kč/l.

VIDEO: Při tankování buďte pozorní. Nepozornost by se vám nemusela vyplatit

Video  VÝBUCH PŘI TANKOVÁNÍ BENZÍNU  - FACEBOOK.COM
Video se připravuje ...

Naopak nejnižší průměrná cena benzinu zůstává nadále v Pardubickém kraji. Natural 95 se tam tankuje v průměru za 29,13 Kč/l. Nafta je ale tentokrát nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde stojí 27,81 Kč/l. Tento týden zdražily pohonné hmoty pouze v Moravskoslezském a Plzeňském kraji.

Podle dřívějších údajů Evropské komise jsou z okolních zemí levnější pohonné hmoty jen v Polsku, kde litr benzinu stojí v průměru 27,40 Kč. V Německu je za 35,60 Kč, na Slovensku za 32,60 Kč a v Rakousku za 30,40 Kč. Nejdražší benzin je z porovnávaných zemí v Itálii, kde cena atakuje 40 korun za litr. Naopak nejlevnější je Bulharsko (26,60 Kč). Důvodem rozdílů je především výše spotřební daně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi