Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Reflexní prvky zachraňují Čechům životy? Za rok a půl ubylo přejetých chodců

Autor: val - 
18. července 2017
06:20

Ve čtvrtek to bude přesně rok a pět měsíců, co musejí chodci v Česku při zhoršené viditelnosti nosit na silnicích reflexní prvky. Od té doby se situace ohledně přejetých lidí na silnici výrazně zlepšila, byť neexistují statistiky, které by dokazovaly, že za to mohou právě reflexní prvky.

„Rok po zavedení povinnosti nosit reflexní prvky jsme zaznamenali meziroční pokles usmrcených chodců za snížené viditelnosti mimo obec o 20. Potvrzuje se tedy, že podobně jako dříve na Slovensku bylo toto opatření a kampaň, která ho provázela, úspěšná,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Přestože policie tvrdí, že ve svých statistikách nesleduje roli reflexních prvků a nedovede odhadnout, zda je pokles tragických úmrtí skutečně důsledkem zavedení nové povinnosti, je nezpochybnitelné, že se od loňského roku bilance zlepšila.

„V prvních pěti měsících letošního roku bylo při dopravních nehodách na pozemních komunikacích usmrceno 62 řidičů osobního vozidla (což je o 6 méně než ve srovnatelném období roku 2016). V tomto období došlo dále k usmrcení 32 chodců, nicméně u těchto nehod byl opět zaznamenán i výrazný pokles počtu usmrcených chodců, a to o 19 osob,“ tvrdí policie v zatím poslední, květnové statistice nehodovosti.

Celkem v květnu policie evidovala za letošek 1310 srážek aut s chodci, což je o 62 méně než loni v tomto období. Mluvčí prezidia Petr Habenicht v pondělí pro Blesk.cz řekl, že není zřejmé, zda pokles způsobily reflexní prvky, připustil ale, že novinka i spolu s kampaní, která její zavedení provázela, k nižší úmrtnosti chodců přispěla.

Kritický podzim

Od 20. února loňského roku musejí chodci při pohybu na silnicích mimo města nosit za zhoršené viditelnosti reflexní prvky, jako jsou nášivky, pásky nebo vesty.

Video  Kampaně Vidíme se zúčastnil i Zdeněk Svěrák.  - BESIP
Video se připravuje ...

Ještě v říjnu přitom ředitel dopravní policie Tomáš Lerch spolu s šéfem BESIPu Martinem Farářem upozorňovali, že lidé svou novou povinnost nedodržují, což se projevilo právě v mlhavých podzimních měsících. Jen v říjnu zemřelo na silnicích 13 chodců, o tři více než rok předtím, přičemž svou roli prý sehrála právě jejich „neviditelnost“. S příchodem podzimu proto také policie přestala lidem odpouštět nedodržování povinnosti nošení reflexních prvků.

Řidič zpravidla spatří neosvětleného chodce v tmavém oblečení jen na vzdálenost 18 metrů. Pokud jede rychlostí kolem 70 km/h, má pouhou vteřinu na to, aby zareagoval. Žluté oblečení je vidět na 37 metrů, bílé na 55 metrů. Naopak chodce s reflexním prvkem spatří řidič i na 200 metrů, a má tak dostatek času uzpůsobit jízdu a vyhnout se mu.

VIDEO: Podívejte se, jak vidí řidiči chodce s reflexními prvky a bez nich

„Ideálním prvkem, který splňuje všechny tyto požadavky na viditelnost, jsou právě různé reflexní pásky, které se ideálně dávají do oblasti kotníku nebo zápěstí, pokud možno čím níže, tím lépe, protože vozidlo nesvítí v přímém směru, ale potkávací světla jsou mírně sklopená dolů,“ doporučil už dříve pro Blesk.cz Farář.

Zobrazit celou diskusi