Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tisíce lidí si připomněly vyhlazení Ležáků. „Důsledky cítíme dodnes“

Autor: mah, ČTK - 
25. června 2017
13:48

Tisíce lidí si v neděli připoměli tragické vyhlazení osady Ležáky. Řečníci připomínali zejména nutnost mluvit o událostech, které se zde odehráli před 75 lety, s mladými lidmi. Ležáky vypálili 24. června 1942 nacisté v odvedě za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Celkem zavraždili 52 obyvatel této obce.

„Je důležité, aby věděli, že mohou přijít okamžiky, kdy budou muset volit. A buď se rozhodnou jako (Karel) Čurda a půjdou cestou zrady a nebo se rozhodnou jako obyvatelé obce Ležáky a půjdou cestou svobody a odvahy i za cenu nejvyšší,“ řekl dnes v Ležákách místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská dnes řekla, že je nutné pracovat především s mladými lidmi a připomínat jim to, co se v Ležákách událo. „Připomínat jim to nikoliv jako dávnou a uzavřenou část historie, ale jako událost která měla a má smysl pro naši historii a jejíž důsledky pociťujeme dodnes,“ řekla Horská.

Nacisté Ležáky vyhladili kvůli zjištění, že v Anglii vycvičení parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Nacisté 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel obce, dalších sedm lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, osadu připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

provokaterka ( 25. června 2017 17:16 )

Co tam dělal vlastizrádce Bělobrádek,nedávno se klaněl sudeťákům na jejich sjezdu.

Zobrazit celou diskusi