Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Unášíte mi dítě!“ Manželka se vzepřela rabínovi, který ji má za sektářku

Svého manžela potkala Ester J. před domem, v kterém nyní žena přebývá.
Svého manžela potkala Ester J. před domem, v kterém nyní žena přebývá.  (Autor: Blesk/Profimedia)
Autor: Václav Lang - 
21. června 2017
05:40

Pražský rabín viní svou ženu z ovlivnění francouzskou sektou. Jair J. tím zdůvodňoval i to, že Ester J. odmítal v rozporu s tehdejším rozhodnutím soudu vydat jejich sedmiletého syna zpátky do Francie, kde předtím společně žili. Odstěhoval se s ním do Prahy, kde o něj pečuje spolu se svou matkou Evou J. Teď však do Prahy přijela i Ester a Blesk.cz získal exkluzivní video, na kterém je vidět bouřlivé setkání obou zúčastněných.

Soudy napřed nařídily Jairu J., aby dítě vrátil matce do Francie. Ten jejich nařízení neuposlechl a dál jej vychovával v Praze spolu s matkou. Koncem května však Ústavní soud rozsudky nižších instancí zrušil kvůli procesním vadám. Rabín argumentuje tím, že jeho manželka propadla ve Francii ultraortodoxní židovské sektě, v které by rozhodně jejich dítě nemělo žít.

Jakkoli se případ zdál na první pohled jednoznačný, Blesk.cz získal v minulých týdnech svědectví několika lidí z prostředí vysoké politiky a pražské židovské komunity, která naopak vyznívají jednohlasně proti rabínovi. Vyjadřovali se o něm – mírně řečeno – jako o podivínovi s ortodoxním praktikováním víry. Zmiňovali se také o dluzích rodiny či agresivním chování jeho matky. Vrchní zemský rabín Karol Sidon pak řekl, že „zkušenosti má, ale mluvit o nich nechce“.

Manželka přijela do Prahy

S neblahými zkušenostmi se nyní ozval další svědek, tentokrát přímý blízký rabínovy manželky Ester. „Ester před pár měsíci došla trpělivost a přijela do Prahy,“ informoval Blesk.cz minulý týden.

Následně popsal, co se podle jeho slov začátkem minulého týdne v případu odehrálo: Ester po příjezdu neplánovaně narazila na náměstí Míru na svou tchyni Evu a pokusila se ji oslovit. Rabínova matka ale zašla do tramvaje a odjela. Když se Ester vrátila k domu kamarádky, tchyně tam na ni čekala.

„Tak ji (Ester) víceméně vyhnala pryč, protože jí to bylo nepříjemné, nicméně poslední část si natočila na telefon, kdy Eva odchází parkem a najednou se ze zatáčky vynoří minicooper řízený Jairem,“ popsal zdroj.

Podívejte se na video ze setkání manželů:

Na videu je vidět krátká výměna názorů obou manželů. Rabín vyčítá manželce, že na ně dělala „obličeje“, ta zase opáčí, že může být rád, že to dopadlo jen takhle. „Už dva roky mi unášíte syna a pak si myslíte, že vám řeknu, že vás ráda vidím?“ odpověděla. „Ale ty jsi mu vzala tátu!“ opáčil rabín. Podle zdroje pak i s matkou naoko odjeli, ale zakrátko se zase vrátili a zhruba půl hodiny „hlídkovali“ před domem.

Blesk.cz se pokoušel rabína i jeho matku v úterý opakovaně kontaktovat, ale ani jeden z nich na telefony a SMS zprávu nereagoval.

Rabín: Snaží se nás poškodit

Koncem května však rabín jakoukoli kritiku odmítal s tím, že se jedná o „psychologickou válku“, jejímž cílem je poškodit jeho jméno. Prsty v tom prý mají lidé ze zmíněné ultraortodoxní komunity ve Francii. Trval na tom, že Ester je pod vlivem této komunity. „Ona tam nepracuje, nemá nic, jenom se snaží využít místní sociální dávky a právě proto, že je měla vyšší, když tam bylo dítě, tak ho tam chtějí,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz.

Zmíněný zdroj Blesku ale tvrdí, že to byl právě Jair, který svou ženu v jejích 19 letech do komunity odvedl. „Vždyť on ji tam dotáhl, on tam dostal práci, proto odešli do Francie. A teď tvrdí, že ti lidé, kteří ho dva roky živili, jsou sekta. Ale jestli je tu někdo sekta, jsou to oni,“ vypověděl muž na adresu rodiny, kterou zná od roku 2002.

„Ona byla v situaci, že se jí v 19 letech zmocnila tato rodina. Pak s Jairem odjela – nejdřív do Izraele, pak do Francie. Jak jsem pochopil i od ní, tak ona byla tou dobou taková ta vysloveně nekritická naivní husa,“ řekl.

Případ se vrací na začátek

Rodiče se i s tehdy dvouletým synem odstěhovali v roce 2011 do Francie. V roce 2014 odjel podle soudu rabín do Česka kvůli psychologické terapii. Koncem srpna 2015 si dítě převzal a odvezl jej do České republiky s tím, že ho do týdne vrátí. K tomu už však nedošlo.

Záležitostí se tak již několik měsíců zabývají české soudy. Městský soud v Brně a následně odvolací Krajský soud v Brně loni uložily otci vrátit syna matce do Francie. Ten ale neuposlechl a syna nechal u sebe. Po nedávném rozhodnutí Ústavního soudu se případ vrací znovu k městskému soudu.