Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Každé desáté těhotenství končí umělým vyvoláváním porodu. Lékařka: Zbytečně

Autor: ula - 
28. května 2017
06:43

Prvotní radost z těhotenství u žen většinou brzy střídá pocit odpovědnosti. A také kolečko doporučených vyšetření ženy i plodu. Jenže některá vyšetření jsou podle odborníků trochu upozaděná a termíny porodu kvůli tomu jsou často nepřesné. Ženy pak mají pocit, že přenášejí a jsou vystaveny zbytečnému vyvolání porodu, tvrdí specialistka prenatální diagnostiky.

Nejdůležitější ultrazvuková vyšetření v těhotenství jsou v 12.-14. týdnu a následně ve 20.-22. týdnu. První ultrazvuk, takzvaný screening v prvním trimestru, je zaměřen zejména na vyloučení vrozených vad plodu, stanovení rizika genetických mutací, jako třeba Downův syndrom, ale i na další vzácná onemocnění.

Druhý ultrazvuk pak mimo jiné kontroluje činnost srdce, vývoj vnitřních orgánů či pohybového aparátu. V rámci těchto vyšetření je ale možno odhalit i zdánlivé drobnosti, jako třeba zpřesnění termínu porodu. Zdánlivá maličkost ovšem může rozhodnout ale i o porodu císařským řezem.

Intimní záběry z porodního sálu: Takhle probíhá císařský řez: 

Video  Intimní záběry z porodního sálu: Takhle probíhá císařský řez  - Hospital-tv.cz
Video se připravuje ...

Falešná přenášení

Při stanovení termínu porodu podle menstruace přenáší každá desátá těhotná žena. Pokud žena přenáší, musí lékaři  přistoupit k vyvolávání porodu, aby nedošlo k nedostatečné funkci placenty a následně ohrožení plodu.

Některá vyšetření jsou schopná zpřesnit výpočet termínu porodu, což je určitým doplněním vyšetření ultrazvukem v prvním trimestru. Termín porodu podle menstruace je často nepřesný a existuje mnohem vyšší riziko, že těhotná bude falešně přenášet a bude zbytečně vystavena vyvolávání porodu a případně císařskému řezu.

Jak zpřesnit termínu porodu

„Většina gynekologů má poměrně široký záběr běžné péče a samozřejmě nemohou být zaměřeni či specializováni úplně na všechno. Naštěstí už vidíme trend, že gynekologové stále častěji odesílají ženy na specializované pracoviště. A to je dobře, protože péče je pak skutečně kompletní a může ženu ušetřit mnoha komplikací,“ říká Hana Belošovičová, vedoucí lékařka Ambulance prenatální diagnostiky Pronatal.

„Existují vyšetření, která jsou schopna přesně ověřit stáří plodu podle jeho velikosti v 12.-14. týdnu těhotenství. Tím pádem dokážeme stanovit datum porodu s mnohem větší přesností, což pro ženu může ve finále znamenat daleko komfortnější finále těhotenství, tedy samotný porod," doplňuje Belošovicová.

Novorozenec se po císařském řezu nechce odtrhnout od maminky:

Video  Novorozenec se po císařském řezu nechce odtrhnout od maminky  - Maminka.cz/Youtube
Video se připravuje ...

Při korekci stáří těhotenství podle ultrazvuku v prvním trimestru se procento přenášejících těhotných dá snížit jen na dvě procenta.

Specializovaná vyšetření plodu jsou ovšem u nás zatím spíše raritou. Provádí je jen málo pracovišť v rámci České republiky a informace nejsou zcela běžně k dosažení ani v gynekologických ordinacích.

Některé pojišťovny vyšetření proplácí

Vyšetření v prvním trimestru ve speciálních ambulancích prenatální diagnostiky si zatím musí těhotná často sama vyžádat a zaplatit. Záleží však na typu pojišťovny. Řada z nich taková vyšetření zpětně proplácí.

„Vyšetření třeba v prvním trimestru jsou mnohem komplexnější. Zkoumáme třeba velmi vzácné těhotenské komplikace, jako je preeklamspie, tedy vysoký krevní tlak plodu, který postihuje zhruba dvě procenta těhotných a jde o komplikaci, která může ohrozit na životě jak plod, tak i matku,“ dodala lékařka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi