Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policisté už se chystají na kuřáky: Za „dýmání“ v barech bude mastná pokuta

Autor: Václav Lang - 
16. května 2017
06:18

Zhruba za dva týdny začne v České republice platit zákaz kouření v restauracích, na který se váže i řada dalších restrikcí ohledně užívání tabákových nebo alkoholických výrobků. Policisté v těchto dnech procházejí školením ohledně nové legislativy. Prezidium zatím nepočítá s velkými kontrolními akcemi, ale nevylučuje, že k nim sáhne, pokud se nová pravidla nebudou dodržovat.

Takzvaný protikuřácký zákon začne platit na Světový den bez tabáku, tedy 31. května. Od tohoto dne si lidé v českých restauracích i na dalších místech nebudou smět zapálit cigarety nebo jiné takové prostředky. Alkohol se nebude smět prodávat na akcích určených primárně pro děti, při sportovních akcích budou povolené jen nápoje s nízkým obsahem alkoholu.

Podrobným přehled, k jakým změnám dojde, si můžete přečíst tady.

Na změny už se chystá policie. „V souvislosti s platností tohoto zákona jsou policisté stejně jako v případě jakýchkoli jiných novel či změn zákonů průběžně proškolováni. Je to naprosto standardní, aby byli připraveni od začátku účinnosti tohoto zákona postupovat a v případě, že nastanou nějaké problémy nebo protiprávní jednání, aby to mohli řešit,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Za zachování kouření se ve Studiu Blesk bil senátor Jaroslav Kubera:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„V současné chvíli neplánujeme žádné rozsáhlé kontrolní akce, nicméně samozřejmě uvidíme, jak se situace od začátku účinnosti zákona vyvine. Sami v tuhle chvíli nevíme, co od toho očekávat, jak se k tomu společnost postaví, takže podle toho, jak začátek nastane, se k tomu postavíme,“ dodala.

Do budoucna tak nejsou vyloučeny ani rozsáhlé zátahy. „Policisté budou sami v rámci běžného výkonu služby zjišťovat, jestli se zákon dodržuje, nebo nedodržuje. V případě, že bychom měli zjištění, že je zákon nedodržován, tak jsme okamžitě připraveni postarat se o to, abychom zorganizovali nějaké akce, a jsme připraveni se tomu postavit,“ uvedla mluvčí.

Policisté jsou připraveni standardně řešit od konce května také ohlášení občanů o porušování protikuřáckého zákona. „Přestupky budou podle tohoto zákona primárně nahlašovat příslušnému správnímu orgánu, avšak lze na místě uložit blokovou pokutu do výše až pěti tisíc korun,“ uzavřela Kropáčová.

dandova ( 17. května 2017 14:41 )

dandova ( 17. května 2017 09:10 )

zednik ( 16. května 2017 11:23 )

Nejnesmiřitelnější a naprosto bez jakékoliv tolerance k druhým jsou bývalí kuřáci, jako např. ty. Ale je ti to málo platný, stejně už máš zaděláno na raka.

Kundaland ( 16. května 2017 09:14 )

Vymáhání dodržování zákona je třeba vyžadovat hlavně u obyčejných lidí tam dole. Kazeň. To je to hlavní. Aby ti nahoře měli klid na rozkrádání.

kdo-si ( 16. května 2017 08:57 )

Nechápu co se tady řeší. V mém okolí je už nyní většina restaurací nekuřácká. Tak proč nenechat na majiteli, ať se sám rozhodne jaký podnik bude provozovat. To je takový společenský problém nechat pár kuřáckých oáz, kde si místní štamgasti můžou při mariáši zakouřit? Co jim zbyde? Založit klub hráčů karetních her a ostatní mají smůlu. Na vesnici budou hospody zavřené a turisté si při svých akcích nedají cestou ani limonádu, čaj nebo kávu, nebude kde. A tomu se říká pokrok v zájmu zdraví obyvatel.

Zobrazit celou diskusi