Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena se čtyřmi dětmi žije jen ze sociálních dávek: Vybydlet a jít o dům dál...

Autor: František Prachař - 
17. dubna 2017
18:02

Na pronájem domku nebo bytu jisté paní Volšíkové doplatila spousta lidí. Zanechala po sobě – podle informací majitelů – spoušť, nepořádek a psí puch. Řeší to i Šárka Rosová Váňová.

Zaschlé zbytky psích fekálií jsou pořád vidět, a hlavně cítit. Celý dům neuvěřitelně nikoli páchne, ale doslova a do písmene odporně smrdí. Smrad po psech, kteří se nejspíš venčili uvnitř, i po kočkách je zažraný do zdí celého domku, a jak poznamenává kolega fotoreportér – „Tohle se bude muset oškrábat až na dřeň, a stejně to asi nepomůže.“ To na vlastní oči viděli reportéři Nedělního Blesku v pátek 7. dubna, když domek v Lešanech opustila nájemkyně Ivana Volšíková. A to už její přítel Martin Běla bydlící v Anglickém Resortu v Lešanech (u něho nyní našla i s dětmi útočiště) vyslyšel žádost majitelů o úklid domu...

Ale vraťme se na začátek. Paní Rosová – jak dnes přiznává – udělala ve svém životě jen jednu kardinální chybu. „Nechala jsem se unést soucitem a doplatila jsem na to,“ říká. V Lešanech u Nelahozevsi mají manželé malý, ale úhledný patrový domek se zahrádkou. Pronajali ho už dvakrát a nikdy problémy nebyly. Vše se odvíjelo podle stejného scénáře – zájemce si domek prohlédl, uzavřela se smlouva, paní Šárka převzala kauci obvykle ve výši dvou měsíčních nájmů a nájemníci se nastěhovali. „Bydlela tu jedna Slovenka s přítelem a po ní manželský pár. Když jim smlouva skončila, odešli a vše bylo v pořádku,“ tvrdí Šárka Rosová Váňová.

Po odchodu posledních nájemníků si paní Rosová dala inzerát, ve kterém uvedla, že nabízí k pronájmu domek v Lešanech, 3+ kuchyňský kout, s malou zahrádkou za 13 000 korun a další 4 000 za energie. Uvedla, že dům má kanalizační přípojku, nové rozvody elektřiny i vodu. Podmínky pronájmu byly stejné jako ve dvou předešlých případech – až na větu, že dům je před rekonstrukcí. Ta byla včleněna i do pozdější nájemní smlouvy. „Přihlásila se mi paní Ivana Volšíková. Bydlela se svými čtyřmi dětmi v podnájmu rovněž v Lešanech, ale v Anglickém Resortu, osadě řadových domků nad obcí. Řekla, že jí tam podnájem skončil a že nemá s dětmi kam jít,“ vzpomíná paní Rosová.

Přiznává, že udělala chybu, když se neinformovala u majitele řadového domu na důvod ukončení nájmu z jeho strany, proč musela paní Volšíková odejít. „Doplácím na to dodnes, ale tehdy mě přemohl soucit. Zůstat v zimě se čtyřmi dětmi někde pod mostem, to přece nejde.“ A tak s paní Volšíkovou podepsala smlouvu o nájmu.

Podpisem převzala nová nájemkyně dům i se zahrádkou a souhlasila se zaplacením dvacetitisícové kauce. „Jen mě s manželem prosila, abychom o ní neříkali na úřadu práce v Kralupech, kde jí vypláceli příspěvek na bydlení a další sociální dávky. Že by s tím mohli přestat, protože když má na kauci, v nouzi není.“ Tenhle argument zafungoval a manželé souhlasili i s tím, že od paní Volšíkové zatím dostanou jen osmnáct tisíc, dva zbývající prý doplatí s nájemným za měsíc. „Řekla, že dcera potřebuje brýle, a my jsme to pochopili.“

Počátkem prosince 2016 se noví nájemníci nastěhovali. Ovšem rodina se rozrostla údajně o osm psů, několik koček, snad i trpasličích králíků, morčat, želvu, papoušky a osmáka degu. To paní Rosová nevěděla, až o něco později jí to řekli sousedi, kterým se kvůli trvalému štěkání a vůbec hluku z domku kvalita bydlení dost výrazně změnila. »Signální světélko« se v mysli majitelky domku rozsvítilo až tehdy, když nedostala nájemné. Zavolala paní Volšíkové a ta se vymluvila na úřady, že ještě nestačily zaevidovat její nové bydliště, a proto od nich nedostala příspěvek na bydlení. Jakmile k tomu dojde, dluh na nájemném prý vyrovná. Majitelka si ho prozatím strhla z kauce. Jenže ani tento, ani příští měsíc nájem nedostala.

Paní Rosová se svým manželem projevili opravdu vzácnou trpělivost. Před právními kroky vůči matce samoživitelce se čtyřmi malými dětmi (další dvě dcery, 19 a 16, už mají podle paní Volšíkové „svůj vlastní život“) dávali přednost jednání. Když ale k ničemu nevedlo a jejich nájemkyně neplacení stále sváděla na úřady, navštívili je.

„Na úřad práce v Kralupech jsme zašli přesně 24. března letošního roku,“ vybavuje si paní Rosová. „K našemu překvapení a fakticky i zděšení nám úřednice ukázala dvě potvrzení, jakoby vystavené i podepsané mnou, o převzetí nájemného od paní Volšíkové za měsíce prosinec 2016 a leden 2017. Jenomže my jsme od ní nic nedostali a manžel nic ani nevystavil ani nepodepsal.“

Právě na základě těchto potvrzení úřad práce vyplatil paní Volšíkové příspěvek na bydlení. Když se jí Nedělní Blesk otázal na pravost podpisů, paní Volšíková jakékoliv pozměňování podpisů odmítla. „To je celé smyšlené proti mně a má mě to poškodit. Podala jsem trestní oznámení, šetří to policie a já se už vyjadřovat nebudu,“ řekla paní Volšíková. Paní Rosová se s manželem poté vypravila do svého domku v Lešanech.

„Byli jsme zděšeni. Na podlahách byly všude psí fekálie, mrtvý křeček v kleci bez vody a potravy (paní Volšíková později řekla, že se otrávil plynem), kolem zápach, promočené koberce a zdevastovaný nábytek. Jak tam ta ženská mohla žít se čtyřmi dětmi, nechápu,“ říká s odporem paní Rosová.

Nájemní smlouvu se rozhodli zrušit a stanovili čtrnáct dní na vyklizení domku a jeho uvedení do pořádku. Paní Volšíková ale tvrdí, že domek byl v havarijním stavu už v době, kdy se do něj nastěhovala. „Elektrické rozvody byly vyhořelé a ten psí pach? Pocházel od dogy předešlých nájemníků. Spala v manželské posteli v přízemí a močila do ní. Já se o své psy – jenom čtyři – starám příkladně.“

Rozhořčená paní Rosová, které její nedávná nájemkyně dluží hodně velkou částku, dala snímky ze zdevastovaného domku na své facebookové stránky a varovala před ženou, která se tak zachovala. Byla to její, jak říká, druhá smůla. Nejdřív jí soused poškodil domek a dorazila to nájemkyně. „To už jsem z různých stran věděla, že nejsem jediná, kdo tak dopadl. Že paní Volšíková takovým způsobem žije, pořád na sociálních dávkách, pořád v nájmech. Když to tam vybydlí, jde dál a nikdo si na ní nic nevezme. Chtěla jsem před ní varovat.“ Podařilo se. Na internetu se objevila svědectví zhruba desítky podobně postižených, kteří podlehli výmluvnosti matky čtyř dětí i její tíživé situaci, uvěřili jí a poskytli přístřeší. Za peníze, samozřejmě. Ale jejich většinu oželeli.

Nedělní Blesk vypátral šest lidí, kteří Ivaně Volšíkové pronajali buď byt, nebo rodinný dům. Ne všichni chtěli hovořit, ne všichni souhlasili se svojí fotografií v novinách. Ale redakce ví, o koho se jedná. Možná nejvíc na ženu, kterou bez skrupulí nazývá podvodnicí, doplatil pan František K. (65).

Velmi známý člověk, restituent mnoha nemovitostí, polností i nejrůznějších objektů, bývalý boxer, dnes žije s manželkou v zámečku na okraji Prahy. „Znal jsem její rodiče a ji taky, odmalička. A tak, když jsem ji po dlouhé době uviděl žít spolu s nějakým Řekem v chatce zahrádkářské kolonie, dal jsem jí byt v jednom ze svých domů,“ vzpomíná.

Ovšem paní Volšíková mezitím pustila Thea k vodě (prý ho připravila celkem o sedm milionů korun) a nastěhovala se s policistou. „Měl takové známé jméno, Zeman,“ směje se pan František. Po rozchodu s ním podle něj střídala milence, byt zdevastovala k nepoznání. „Ale dokázala mě přesvědčit, že se změní. Tak jsem jí ten byt vzal a poskytl jí další, 3+1, za hodně výhodné nájemné. Měla novou známost, seriózní, a vypadalo to, že bude normální. Nebyla.“ Když ji upomínal, obvinila ho (před jeho manželkou), že byl šest let jejím milencem a že jedna z jejích dcer je jeho. Až soud po nařízené analýze DNA rozhodl, že to není pravda. „Málem mi zničila manželství,“ shrnuje pan František.

Paní Volšíková nechce mluvit ani o téhle záležitosti. „Já vím, jak to bylo, a vyjadřovat se k tomu nebudu. Ale co jsem řekla, je pravda. Jenom matka ví, kdo je otcem,“ říká. Ženu, o které je řeč, zná i podnikatel Josef Taraba (39). Právě on jí pronajal řadový domek v rezortu Lešany, ze kterého ji – po odvrtání zámků a vyklizení – v podstatě vyhodil směrem k domku paní Rosové.

„Neplatila, lhala, podváděla. Bordel po ní vyklízeli dva chlapi v respirátorech dva dny. Nikdy jsem nic podobného nezažil ani neviděl,“ mává rukou pan Taraba s tím, že její dluh, podle něj asi 90 000 korun, bude vymáhat. Stejně jako ostatní. Co si ale na matce samoživitelce, která v podstatě celý život velmi vychytrale žije na úkor státu, vezmou, je víc než nejasné.

Podvodník vymámil z ženy peníze

Video  Podvodník vymámil z ženy peníze.  - Richard Veselý
Video se připravuje ...

vanice ( 18. dubna 2017 20:38 )

Paní si o takový nájem řekla sama...prý tak byla domluvená na sociálce, manželé chtěli pouze 10 tis.zbytek by jí šel do kapsy a pak šlo všechno

agfor ( 18. dubna 2017 19:34 )

Co se divíte ? Okoukala to od cikánů. Jim to však prochází.

bullshit ( 18. dubna 2017 12:52 )

carmin, k těm OSVČ : jisté je, že těch, co se odváží podnikat a zaměstnat jiné je málo. A ti co křičí, že chtějí více peněz a ostatní kradou, si na to zaměstnávat jiné netroufnou. Jen žvaní, ale "skutek utek". Žvanění to nám opravdu jde, viz parlament. Ukaž nám to jak se to dělá, jak se vydělávají peníze a jak se obchoduje a dělají služby, vede hospoda. Když to neumíš, tak buď zticha a neremcej, protože žvanilů je všude dost, jen těch co něco umí, je jak šafránu. Žvanilové Tvého typu a odsuzovači OSVČ nic neví o slevě na poplatníka (má to i zaměstnanec), kdy podle zákona je čistý příjem cca 160 000,-Kč osvobozen od daně z příjmu a kdo si jaké platí důchodové pojištění takový důchod dostane. OSVČ potažmo i ten proklínaný hospodský si může jen nechat zdát o pěti týdnech placené dovolené, mycích prostředcích, pracovních oděvech, nářadí, placených návštěvách u lékaře v pracovní době, stravenkách atd, atd. Koblihářům Tvého typu bych doporučil: napřed zkus o co jde, zkus se alespoň rok starat jen sám o sebe a pak teprve pičuj. Ty jsi asi etalon poctivosti a v kolbence jsi nikdy neukrad žárovku ani Solvinu. Není mi jasné, jak a co OSVČ může krást jako straka. Pokud něco konkrétního víš, nic Ti nebrání podat TO na Policii.

pomoooooc-hori ( 18. dubna 2017 11:54 )

Neklonuj, dobytku.

msml20 ( 18. dubna 2017 11:27 )

Teda jedním slovem otřesné. Ta ženská nemůže být normální když dokáže žít v takovém svinčíku. Osobně bych ale do takového domku taky nešla, protože nájem 14 000 plus energie je hodně nadsazený.To by muselo vypadat jinak. Ale tu podvedenou paní samozřejmě lituji.

Zobrazit celou diskusi