Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prodáváte svou nemovitost? 4 rady + 1 finta, jak si prověřit makléře!

/
  • Prodáváte nemovitost? Vyberte si dobrého makléře.
    20. září 2017 ● 09:55

    Chystáte se po sezoně prodat svou chatu či chalupu? Nebo jste se rozhodili změnit bydliště a nabízíte k prodeji byt? Víte, jak poznat, že jste si vybrali správnou realitku? Stačí znát pár triků, jak ji prověřit!

     

  • 1.

    Nepodceňujte makléřům zjev

    První dojem je důležitý. Realitní makléř je odborníkem na trhu realit, měl by mít patřičné vzdělání i přehled o tom, co se na trhu děje. Přijde-li »hejsek« v rozdrbaných džínách, raději zvolte jinou kancelář. Ten příliš serióznosti u budoucích zájemců nevzbudí. Přeci jen půjde o obchod za statisíce či spíše miliony! „Dobrého makléře můžete mnohdy poznat už na první pohled při vaší první schůzce podle jeho vystupování a chování. Ale i dodržení určitého dress codu. Dá se říci, na základě dojmu, která budí jako člověk,“ říká makléř Dominik Ženatý.

    Prodáváte nemovitost? Vyberte si dobrého makléře.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Musí být připravený

    Důležité samozřejmě je si všímat, jak připravený na schůzku s vámi je. Ze strany pronajímatele/prodejce se nebude jen zajímat o to, za kolik a co z toho bude pro něj. Stejně tak na schůzku s kupcem/nájemcem by neměl přijít pouze se slovy »Tak to je ono«. Sám by si měl o nemovitosti jistit co nejvíce, abyste při prohlídkách nesuplovali jeho roli. Na vaše dotazy ohledne pohybu cen na trhu, daní, možností prodeje by měl umět fundovaně odpovědět. Nikoliv jen otázky zahrát do autu větou: »Trh je pohyblivý, uvidíme, jak se to vyvine.“

    Prodáváte nemovitost? Vyberte si dobrého makléře.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Věnujte pozornost zázemí

    Důležité je i zázemí, které makléř, potažmo kancelář, nabízejí. V první řadě existuje kancelář vůbec? Měla by být zapsána v obchodním rejstříku. Ale jsou to i další formality, jako je například práce vždy na smluvním základě. Makléř by měl mít plnou moc o zastoupení kanceláře. Dobrá kancelář také disponuje reklamačním řádem a etickým kodexem. Určitě ji navštivte osobně. V případě, že kancelář neposkytuje kompletní servis, je důležité, aby alespoň úzce spolupracovala s právníky, notáři, finančními poradci nebo disponovala dobrými kontakty na patřičných místech.

    Prodáváte nemovitost? Vyberte si dobrého makléře.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Co má vlastně makléř dělat?

    Samotná makléřova práce by měla být aktivní. Dobrý marketingový plán zahrnuje internetovou inzerci, tištěnou inzerci, prodejní plachtu na nemovitosti, aktivní marketing tedy oslovování klientů letáčky, případně telefonicky.

    Prodáváte nemovitost? Vyberte si dobrého makléře.
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Vyzkoušejte si ho!

    Existuje ale i mnohem rychlejší metoda než postupné sledování makléřovy práce. Čí zájmy makléř hájí, můžete během jedné minuty.  Stačí si makléře prověřit:

    1. krok: Vezměte telefon svého kamaráda, přítelkyně, kolegy či maminky. Proč? Protože vaše číslo má makléř uložené.

    2. krok: Zavolejte vy nebo váš kamarád svému makléři a představte se jako makléř jiné realitní kanceláře.

    3. krok: Řekněte, že voláte ohledně vaší nemovitosti a že máte klienta, který by měl o koupi zájem a zda je možné se domluvit na spolupráci.

    4. krok: Pokud řekne, že ano, máte jistotu, že spolupracujete se správným makléřem, který neodmítá žádné klienty.

    4. krok: Pokud ale řekne, že o spolupráci zájem nemá a jako důvod uvede nějakou výmluvu typu: máme vážného zájemce, zítra podepisujeme rezervaci, nemovitost už není aktuální, teď máme spoustu prohlídek, zavolejte za měsíc…, víte, že tento makléř upřednostňuje své zájmy před těmi vašimi.

    5. krok: Pak buď můžete spokojeně zavěsit, že se o vás stará dobrý makléř, nebo rovnou rozvázat spolupráci.

    Prodáváte nemovitost? Vyberte si dobrého makléře.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy