Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podvodníci si hrají na pronajímatele bytů: Vezmou zálohu a zmizí

Autor: pet - 
20. února 2017
13:05

Podvodníků je v České republice celá řada a využívají širokou škálu triků. Novinkou „na trhu“ jsou falešní majitelé bytů. Lidé jim zaplatí dopředu kauci i ve výši tří nájmů, byt nikdy ani neuvidí a „byznysman“ samozřejmě zmizí. Případy už řeší policie. Informoval o tom web iDnes.cz

Lidská vynalézavost nezná mezí a konkrétně v Česku se jí daří převelice. Podvodníci zadávají na internet inzeráty jménem realitních agentur, a to s velmi lákavými cenami. Sami sebe označují za zahraniční majitele, kterým jde hlavně o to najít „slušné“ lidi, kteří se jim budou o byt starat a zároveň v něm pobývat.

Údajní pronajímatelé pak poprosí důvěřivce o zaslání částky ve výši tří nájmů – jeden jako platbu a dva jako vratnou kauci. Následně zmizí.

„Přišli jsme na 74 inzerátů neexistujících bytů, kdy jeden byl lákavější než druhý. Všechny za peníze, za které se prostě nájem sehnat nedá,“ řekla jednatelka realitní kanceláře Bernecker Jana Koppová iDnes.cz.

Například v Praze nabízeli podvodníci byt za 7 800 korun měsíčně. „Za víkend volaly desítky lidí, kteří byli ve složitých situacích, kdy jim třeba končil nájem a narychlo sháněli byt,“ popsala Koppová.

 

Některé z podvodných nabídek, které nabízely pěkné a levné byty Některé z podvodných nabídek, které nabízely pěkné a levné byty | Archiv CNC

Mluvčí hradecké policie Eva Prachařová před těmito praktikami varuje. „Přijali jsme trestní oznámení a případ vyšetřujeme. Obecně varujeme nejen u bytů, ale u všech internetových obchodů neověřených prodejců, dopředu žádné platby neposílat.“ Dalšími podvodnými případy se zabývají strážníci i v Mostě, Litoměřicích, Uherském Hradišti nebo i Ostravě.

Zobrazit celou diskusi