Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ceny bydlení rostou v Česku nejvíc z celé EU. Praha dohání západní města

Autor: bud, ČTK - 
18. dubna 2017
05:25

Zatímco v Chorvatsku nebo Itálii loni ceny bydlení vůbec nerostly, v Česku poskočily hned o 11 procent. Ze všech států EU tak tuzemské nemovitosti zdražovaly úplně nejvíce. V Praze činil nárůst dokonce bezmála 20 procent a ceny zdejších bytů se tak začínají přibližovat těm v hlavních městech v západní Evropě.

Česko je jedinou zemí EU, kde ceny bydlení vzrostly během roku 2016 o více než 10 procent. Například druhý největší růst byl v Maďarsku (9,7 %) a třetí pak v Litvě (9,5 %). Naproti tomu ceny bytů a domů prakticky nerostly ve Finsku, Itálii, Chorvatsku a Francii. Slovenské ceny stouply o 8,3 procent.

V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty hlavně v Praze, Brně, Olomouci a Středočeském kraji. Nejméně zdražily rodinné domy. „Ceny starších panelových bytů rostly více než v případě cihlových. Na trhu roste zájem především o byty pro rodinu (3+kk nebo 3+1). Svého vrcholu v posledním čtvrtletí dosáhly i prodeje novostaveb. Velká část nových bytů se kupuje čistě na investici. V Praze je to podle odhadů až 30 procent,“ uvedl ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

Nárůst cen v Praze dosáhl téměř 20 procent. Ceny nových bytů se tak postupně přibližují cenám ve srovnatelně velkých městech v západní Evropě. Podle developerů je za tím hlavně atraktivita české metropole a nedostatek nových bytů. Průměrná cena nových prodaných bytů činila na 71,5 tisíc korun za metr čtvereční. V Mnichově byla vyšší zhruba o 160 procent, ve Vídni a Hamburku o 70 procent, v Berlíně asi o polovinu.

„Praha bude cenovou úroveň v západní Evropě dohánět. Dlouhodobě patří mezi nejbohatší regiony v Evropě, ceny nemovitostí ale tomuto postavení neodpovídají. Předpokládáme, že Praha se dostane na srovnatelnou úroveň k západoevropským městům ve střednědobém horizontu jednoho desetiletí,“ uvedl mluvčí společnosti Finep David Jirušek.

Až tři čtvrtiny developerů letos plánují zdražit byty, jejich cena v průměru vzroste o čtyři procenta. Podobně by mohly nové byty zdražit i v roce 2018. „Dobrá ekonomická kondice a dostupné financování zvyšují poptávku, a tím i ceny. Tento vývoj je bohužel umocňován omezením na straně nabídky nových bytů, daných především délkou a komplikovaností schvalovacích procesů,“ uvedl partner KPMG Pavel Kliment.

Loni se podle údajů Českého statistického úřadu v Praze začalo stavět 1707 bytů v bytových domech, developeři jich ve stejném období prodali 6 650. Letos plánují prodat podobný počet.

Podívejte, jak se dá proměnit stará paneláková kuchyně:

Video  Bytová revoluce: Levná proměna staré panelákové kuchyně!  - Adam Balažovic
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi