Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čápi a sokoli v ohrožení: V Českém Švýcarsku je ruší drony a paragliding

Autor: pet - 
9. dubna 2017
10:34

Národní park České Švýcarsko není v poslední době domovem jen pro bohatou faunu a flóru. Čím dál častěji je rájem pro paragliding i létající drony. Tyto aktivity jsou však velmi hlučné a ruší hnízdiště chráněných ptáků, kteří jsou proti těmto situacím chráněni zákonem celoročně. Přelety, hlavně v jarním období, ruší malá mláďata, která mohou i uhynout. Informovaly o tom v neděli Novinky.cz.

Mezi chráněné ptactvo, které našlo svůj domov v Národním parku České Švýcarsko, patří například sokoli stěhovaví, výři nebo čápi černí. Kvůli jejich velké náchylnosti k hluku byl dokonce na některá místa parku vstup zakázán. Drony a motoroví paraglidisté ruší ptactvo natolik, že v Jetřichovicích zůstalo i jedno hnízdo sokolů stěhovavých neobydlené.

Řediteli správy Národního parku se tato situace rozhodně nelíbí. „Nízké přelety pilotovanými prostředky nad národním parkem považujeme za naprostou bezohlednost, a to jak vůči hnízdícím ptákům, kteří jsou na rušení shora zvláště citliví, ale i vůči návštěvníkům parku, kteří jsou obtěžováni hlukem motoru,“ řekl Novinkám Pavel Benda.

Podle Bendy se snaží ptáci s drony sami bojovat, protože je považují za vetřelce. „Navíc se s nimi snaží občas i bojovat a vytlačit je z teritoria, kolize pak vede k poranění ptáků i ke zřícení dronu.“

VIDEO: Podívejte se, jak vypadají pravé čapí námluvy.

Video  VIDEO: Podívejte se na unikátní video čapích námluv.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Situaci změní novela

Zákon o ochraně přírody a krajiny celoročně zakazuje vyhlídkové lety, létání na padácích nebo na závěsných kluzácích nad Národními parky. Piloti by tedy měli být dostatečně informováni, protože jinak porušují zákon.

Podle mluvčího správy parku, Tomáše Salova, za tím stojí nevědomost. „V případě dronů lze dosud vycházet z částečné nevědomosti jejich provozovatelů, přičemž však předpisy pro jejich porovnání rovněž vyžadují předchozí souhlas udělený ochranou přírody.

Benda věří, že nikdo z majitelů dronů, padáků nebo kluzáků nechce úmyslně zabíjet chráněné ptactvo. „Jde především o schopnost dohlédnout v plné míře důsledky porušování předpisů regulujících létání nad chráněným územím,“ řekl Benda.

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny je už v Poslanecké sněmovně, kde čeká na projednání. Jedním z bodů je právě zákaz létání bezpilotních letounů nad Národními parky.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi