Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sekta Dvanáct kmenů týrá děti, varují Česko Němci. Místní s ní nemají problém

Autor: zst, ČTK - 
1. dubna 2017
11:45

Německé úřady podle magazínu Der Spiegel varovaly českou stranu před tím, jak křesťanská sekta Dvanáct kmenů zachází s dětmi. Členové sekty, která používá tělesné tresty a neposílá děti do škol, se na přelomu roku ze spolkové republiky přestěhovali do Česka. Důvodem byly zřejmě i opakované střety s úřady, do nichž se v Německu kvůli svým kontroverzním metodám dostávali. Do Česka je táhne i nově schválená možnost domácího vzdělávání na druhém stupni základních škol.

Uskupení odmítá posílat děti do veřejných škol a nezdráhá se používat tělesné tresty, což v Německu nenaráželo na pochopení. Česko ale během loňského roku schválilo možnost individuálního vzdělávání na druhém stupni základních škol a příchod členů sekty je podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) nepředpokládaným vedlejším efektem. Sama byla proti uzákonění této možnosti.

V Německu měla sekta dříve velké problémy. V září 2013 například státní orgány odebraly členům sekty 40 dětí. Většina už jich je zpět v rodinách. Loni v červnu zase soud v jihoněmeckém Augsburgu poslal na dva roky do vězení učitelku sekty, kterou usvědčil z týrání svěřených žáků.

Brambory, zmrzlina a ovce na farmě na Rakovnicku

Už po zásahu v roce 2013 se část sekty přesunula do Česka, kde vlastní farmu v Mšeckých Žehrovicích na Rakovnicku. Na přelomu roku tak učinil zbytek skupiny. „Chovají ovce, pěstují brambory a další plodiny, které vydávají za ekologické potraviny. Když je tady nějaká akce, tak to tam prodávají. Jednou jsem si u nich koupila ovčí sýr, nebyl nic moc. Zmrzlinu mají dobrou,“ prozradila Blesku obyvatelka obce. „Děti ale do školy neposílají, prý mají svoji učitelku,“ dodala.

Reportéry Blesku přivítal na farmě v lednu člen komunity, který se představil jako Andreas. O tom, proč se ocitli v Česku, mluvil otevřeně. „Přišli jsme sem, protože v Německu nám nebylo umožněno, abychom fungovali podle našeho přesvědčení, naší víry. Ta je založena na prapůvodu křesťanství, že všichni žijí pospolu, fungují společně a navzájem jsou si oporou,“ řekl.

Jakmile ale přišla řeč na údajné týrání dětí, rázem zpozorněl, víc se bavit nechtěl a rychle se rozloučil. Zakázal jakékoli fotografování.

Odmítají posílat děti do veřejných škol a součástí výchovy jejich dětí jsou i fyzické tresty. Kvůli tomu se náboženská komunita Dvanáct kmenů dostala v Německu do vážných konfliktů se zákony a zmizela ze země. Nyní má sídlo na Rakovnicku a na Chebsku. Odmítají posílat děti do veřejných škol a součástí výchovy jejich dětí jsou i fyzické tresty. Kvůli tomu se náboženská komunita Dvanáct kmenů dostala v Německu do vážných konfliktů se zákony a zmizela ze země. Nyní má sídlo na Rakovnicku a na Chebsku. | P. Novotný, RTL, ČRo, Dvanactkmenu.cz

Starostka: Jsou slušní, pracovití a bezproblémoví

„Kolikrát už tu byla policie a jezdí sem i sociálka. Zřejmě nechtějí, aby se něco podobného dělo i tady,“ míní vesničané o dřívějších problémech komunity. Starostka Mšeckých Žehrovic, Romana Metelková, se sekty zastala. „Nemáme s nimi žádný problém. Jsou to soběstační lidé. Nejde o žádnou sektu, ale komunitu lidí, která žije svým způsobem života. Někomu se může zdát třeba zvláštní, ale nejsou na ně žádné stížnosti – chovají se slušně a jsou pracovití,“ řekla už dříve.

Další část komunity pak žije ve Skalné na Chebsku. I tam panují mezi místními obyvateli a členy komunity přátelské vztahy. „Nejsou s nimi žádné problémy. Staví tu pekárnu, prodávají zeleninu, jsou milí a hodní,“ řekla žena ze sousedství. V této skupině žijí asi tři děti školou povinné.

„Vyrozuměli jsme české úřady, ale ty by musely nejprve najít důkazy svědčící o tělesném zranění,“ řekl magazínu Alfred Kanth, který má na starosti péči o děti a mladistvé v bavorském okrsku Donau-Ries, kde donedávna členové sekty pobývali. „Ale i když úřady zasáhnou, tak se prostě znovu odstěhují,“ podotkl také na adresu členů sekty.

Odmítají sexuální výchovu i evoluční teorii

V Bavorsku dodnes zůstává sedm dětí ze společenství, které jsou v péči tamních úřadů.

Sekta Dvanáct kmenů vznikla v 70. letech minulého století v USA a její členové žijí striktně podle bible v přísně hierarchizovaném společenství. V Německu se její příslušníci usadili na počátku 90. let a svého času jich tu bylo až 140. Členové sekty se živí pěstováním vlastních plodin a chovem hospodářských zvířat. Své děti odmítají posílat do veřejných škol i kvůli tomu, že se tam vyučuje sexuální výchova a evoluční teorie.

308win ( 2. dubna 2017 15:47 )

A pak že nebereme Uprchlíky. Vždyť kolik Holandanú Němců a jiných se u nás zahnízdilo

dietr ( 1. dubna 2017 12:54 )

Němci si dělají zbytečné starosti, ať si raději hýčkají své uprchlíky a vzorně se o ně starají, jinak bude ještě zle!

Zobrazit celou diskusi