Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Boj o ČT: Dvořáka chce vystřídat exšéf Primy, bývalý šéf zpráv i dvě ženy

Autor: simao, ČTK - 
29. března 2017
10:50

Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele České televize se přihlásilo 12 zájemců. Je mezi nimi i současný ředitel Petr Dvořák, který televizi vede od podzimu 2011. Kdo by jej chtěl sesadit z křesla šéfa ČT? Mezi dalšími uchazeči jsou i dvě ženy, bývalý ředitel Primy či někdejší poslanec za ODS.

První kolo volby bude 12. dubna, nového ředitele rada zvolí 26. dubna. Mezi uchazeči, kteří do pondělí podali platnou přihlášku, je bývalý poslanec ODS Daniel Petruška, bývalý krajský šéf občanských demokratů v Pardubickém kraji. Ve Sněmovně byl od roku 2006 do roku 2010, kdy neuspěl ani z prvního místa kandidátky. Osudné se mu tehdy stalo kroužkování.

Na seznamu je i bývalý redaktor ČT a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník, který se účastnil i výběrového řízení v roce 2011.

Televizi chce řídit také režisér hudebních pořadů Českého rozhlasu Stanislav Vaněk nebo lídr Strany práce Radoslav Štědroň. Oba se taktéž přihlásili do výběrového řízení před šesti lety.

V seznamu se znovu objevilo i jméno Tomáše Kopečného či Aleny Dlabačové. Dalšími uchazeči jsou Gabriela Froňková Dousková, Milan Vacek a Petr Vinklář. Nechybí ani bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák nebo bývalý ředitel televize Prima Martin Konrád.

Oficiální seznam kandidátů zveřejní Rada ČT ve středu na svém jednání po zkontrolování všech náležitostí.

Ke zvolení ředitele ČT je potřeba minimálně deseti hlasů z Rady ČT. Uchazeč o funkci musí být mimo jiné vysokoškolák, mít manažerské předpoklady k řízení veřejnoprávní instituce a vítaná je předchozí praxe v médiích.

Naposledy bylo kandidátů třikrát tolik

V přihlášce musel kandidát předložit vlastní koncepci dalšího rozvoje a fungování ČT jako televize veřejné služby v rozsahu přibližně pěti až deseti normostran A4. V záměru musely být vytyčeny jednotlivé kroky a priority v horizontu funkčního období generálního ředitele.

Počet kandidátů - tedy 12 - je výrazně nižší, než tomu bylo při předchozí volbě. V roce 2011 se přihlásilo celkem 36 kandidátů. Mezi nimi tehdy např. i režisér Fero Fenič. Tehdejší ředitel ČT Jiří Janeček po osmi letech odešel z čela televize ze zdravotních důvodů.

Petr Dvořák šel tehdy do volby jako bývalý generální ředitel televize Nova z let 2003 až 2010. Mandát mu vyprší letos 30. září, kdy bude v Česku vrcholit kampaň před volbami do Sněmovny.

Rozpočet ČT: Necelých sedm miliard korun

Hlavním příjmem veřejnoprávní ČT jsou výnosy z koncesionářských poplatků. Dlouhodobě klesají, což je dáno hlavně technologickým vývojem. Mladí lidé sledují televizní vysílání po internetu na mobilech nebo tabletech, což není zpoplatněno.

Rozpočet televize na letošní rok je vyrovnaný, ČT má hospodařit s částkou 6,875 miliardy korun. Peníze zajišťují vysílání televize, její vlastní tvorbu, šíření signálu a podporu české tvorby. Sledovanost televize jako celku se pohybuje v populaci nad 15 let kolem 30 procent.

Dvořák: Jasně vidím směr, kudy by se ČT měla ubírat

Česká televize podle svého současného ředitele Petra Dvořáka stojí před náročným obdobím příprav na druhou vlnu digitalizace.

„Rád bych využil své zkušenosti a pomohl jí tímto procesem úspěšně projít. Zároveň v řadě oblastí, od původní tvorby po nová média, jasně vidím směr, kudy by se televize veřejné služby měla ubírat. Rozhodl jsem se proto ucházet se o pozici generálního ředitele ČT i v dalším období,“ říká Dvořák.

VIDEO: Česká televize v poslední době zaujala např. třídílnou minisérií Spravedlnost s Ondřejem Vetchým

Video  Třídílná minisérie Spravedlnost začíná v neděli 12. března ve 20.15 hodin na ČT1.  - Česká televize
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 29. března 2017 12:06 )

Už dost bylo Dvořáka,který prošel americkou masáží.

bullshit ( 29. března 2017 11:42 )

Za ředitelování pana Dvořáka ( za nemalé peníze ) se výrazně zhoršila práce reportérů ČT ohledně řeči, skloňování, opakování výrazů, hezitačních zvuků atd a zesílila skrytá, resp. již neskrývaná reklama na ČT1. Maskována za sponzorství atd. Reklama je zakázána zákonem a tak to parádně obešli. To je lumpárna jako hrom, nestačí jim 4 miliardy z povinných poplatků, chudákům...

Zobrazit celou diskusi