Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chirurg Šebek: Nejhorší v Súdánu byla smrt holčičky v křeči, brečel jsem

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
24. března 2017
14:09

Chirurg Tomáš Šebek se vrátil z mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu. „Nejhorší bylo vidět umírat malou dívku v tetanické křeči. Naopak úspěchem je, že jsme tam poprvé v jednoduchých podmínkách odoperovali otevřené zranění hlavy,“ říká lékař. Do Jižního Súdanů by se chtěl časem vrátit, aby viděl, jestli jeho práce měla smysl. Rozhovor s ním přinesl web E15.cz.

Musíte si určitě udržovat profesionální odstup, ale přesto – co vás nejvíc citově zasáhlo?

Smutný byl případ asi patnáctileté dívky, která se pokusila opakovaně o sebevraždu. Nejdřív se neúspěšně zkusila oběsit, pak se přiotrávila nějakým místním toxickým make-upem. Nakonec umřela v tetanických křečích. To jsou momenty, že když potom brečíte, nikdo vám to nevyčte.

 

A nějaký šťastný příběh?

Malý kluk spadl ze stromu a měl otevřené zranění hlavy. Povedlo se nám to ve velmi jednoduchých podmínkách úspěšně odoperovat. Viděl jsem, jak to týmu místních kolegů zdravotníků ohromně zvedlo sebevědomí.

VIDEO: Právě v  Súdánu věznili Čecha Petra Jaška. Takhle popsal útrapy z cely:

Video  14 měsíců pekla a cela s islamisty! Petr vězněný v Súdánu se vrátil do Česka  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Súdán je kvůli občanské válce a hladu jednou z krizových oblastí světa. Kde přesně jste byl?

Od ledna do půli března jsem pracoval ve městě Agok. To byla ještě nedávno nebezpečná válečná oblast. Dnes jde ale o jakousi nárazníkovou demilitarizovanou zónu mezi severem a jihem.

Co obnášel váš typický den?

Operoval jsem 10 až 15 pacientů denně, z toho byly průměrně dva zákroky komplikovanější, specializované. Na dva týdny jsem zaskakoval ve vedlejším projektu ve městě Mayom, kde jsem řešil většinou interní nemoci. To byla pro mě jako pro chirurga velká škola.

Stal jste se sám terčem nějakého útoku?

Jako Lékaři bez hranic požíváme všude velký respekt, protože jsme neutrální a ošetříme každého. Třeba když jsem pracoval v afghánském Kundúzu, všude kolem v ulicích se bojovalo. Ovšem v nemocnici jsem se cítil jako na nejbezpečnějším místě ve vesmíru. Místní mi říkali: Kdokoli by nám tady v nemocnici zkřivil vlásek, zdejší komunita by ho zřejmě zlynčovala. A na Haiti uprostřed bojůvek, když jela kolona našich aut a Červeného kříže, lidé rozhrnuli barikádu z hořících pneumatik, nechali nás projet a až za námi zase barikádu uzavřeli.

Kolik peněz si lékaři v nebezpečných podmínkách vydělají? Celý rozhovor čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 24. března 2017 21:33 )

no,,,to je pravda,,,,,diky......😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😀😀😀😀😀😀😀

yokky ( 24. března 2017 21:30 )

yokky ( 24. března 2017 21:28 )

Sebku hlavne se toho nepo,,,,ser,,,,

fandasever ( 24. března 2017 18:52 )

Mám obrovský respekt k práci všech doktorů, ale proč naléčí naše lidi, když už zadarmo vystudoval u nás, navíc dlouholetá pomoc Africe změnila myšlení Afričanů, že se o ne musí někdo starat, a většina peněz z humanitárních pomoci byla rozkradena zkorumpovanými úředníky

MILLLIS ( 24. března 2017 18:48 )

Ty bys nemel mit slitovani jen s lidmi, kteri neco zlyho spachaji, at je to kdokoliv a ma jakoukoliv barvu pleti a puvod... ale pokud to beres takhle globalne, tak te beru taky za uplnyho idiota, nebot uz nekolik idiotu v Cechach znam... a podle tve teorie globalnosti musi byt tedy holt vsichni Cesi idoti.. desne prima ukazka zdraveho rozumu a rasismu, fakt.. To, ze maji Cesi ve svete povest podvodniku a zlodeju jeste neznamena, ze takovi jsou vsichni Cesi...

Zobrazit celou diskusi