Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Doktoři „vymírají“: Studenti nestačí zaplňovat díry po lékařích v penzi

Nedostatek lékařů podle ČSL způsobuje více chyb na pracovišti.
Nedostatek lékařů podle ČSL způsobuje více chyb na pracovišti.  (Autor: scom)
Autor: mib - 
21. listopadu 2016
22:03

Doktorů nebezpečně ubývá a nemá je kdo vystřídat, a to přesto, že je zájem o lékařské obory stále větší. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška navíc stárnou. Česká lékařská komora udává (ČSL), že každý čtvrtý lékař je ve věku 60 let. Lékařské fakulty se shodly, že chybí peníze, jak na výuku, tak na další vzdělávání. Absolventi navíc „utíkají“ do zahraničí. 

Devadesát procent Čechů potřebuje aspoň jednou ročně prohlídku lékaře. Jejich nedostatek pacienti pocítí už za dva roky. Stávající lékaři jsou čím dál starší a těch budoucích je málo. „Pokud se nezmění síť zdravotních služeb v ČR, přestane stávající produkce lékařských fakult krýt odchody lékařů z důvodů stárnutí cca v letech 2019–2020. Poté by začalo docházet k absolutnímu úbytku kapacity lékařů, tedy poklesu počtu lékařů v aktivní službě,“ řekl pro Blesk.cz Dušek.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že v roce 2015 došlo k mírnému zvýšení úvazku lékařů. Avšak pouze o jedno až dvě procenta. „Stav roku 2016 nás nesmí ukolébat, protože krizi v oblasti stárnutí lékařů nesmíme začít řešit, až přijde, ale připravit se na ni a pokusit se hrozbu nedostatku zejména mladých lékařů odvrátit už nyní,“ upozornil ministr na společném jednání s ministryní školství Valachovou (ČSSD).

Podle Duška je pět minut po dvanácté a nepomůže ani „náhlé“ navýšení počtu studentů. I kdyby se počty zvýšily, projeví se to podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nejméně za pět let. Podle něj se navíc problému mohlo zamezit už před 10 lety, jak uvedl, „jakékoli opatření by bylo velmi účinné“.

Nízké platy a málo místa na výuku

Situaci ale nenahrává fakt, že v samotné výuce chybí peníze. „Stávající personální a prostorové kapacity lékařské fakulty razantní navýšení počtu studentů, kteří navíc potřebují mít i přístup k praxi na klinikách v nemocnicích, neumožňují,“ vysvětlila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Navýšení počtu studentů je podle ní možné pouze při současné změně systému financování a navýšení příspěvku na výuku mediků. Část absolventů navíc po vystudování podle Fojtové odchází za prací do zahraničí, protože je v Čechách nečekají příliš dobré platové podmínky.

Počty lidí, kteří se hlásili na Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity, rostly strmě od roku 2006. V roce 2012 ale přišel obrat a počet mediků klesl téměř o sto lidí na 4 694 studentů, při čemž počty absolventů dosahují stovek ročně – v roce 2015 jich měla Masarykova univerzita 712. Podle Fojtové je ale zájem o obor vysoký a hlásí se až osm tisíc maturantů ročně.

Proděkanka Ostravské univerzity Ivona Zavacká naproti tomu upozornila především na situaci, která absolventy čeká po studiu. „Řešení nedostatku některých povolání v ČR nemůže spočívat pouze ve faktu zvýšení počtu studentů v jednotlivých ročnících a tím zvýšení počtu absolventů, ale je nutné absolventy udržet v ČR a hlavně v jejich vystudované profesi,“ uvedla pro Blesk.cz Zavacká.

Na Ostravské univerzitě absolvují lékařskou fakultu pouze desítky studentů, také proto, že obor všeobecné lékařství zde funguje teprve od minulého roku. Zájem o studium lékařství podle Zavacké neklesá, počty spíš rostou. „Problém vidíme ne v poklesu zájmu o dané studium a tím i počtu absolventů, ale možnostem nabídky současného zdravotnictví a způsobu postgraduálního studia v ČR,“ dodala Zavacká.


Téměř polovina lidí nedostatek lékařů už cítí

Podle nedávného výzkumu agentury STEM/MARK pro Českou lékařskou komoru (ČSL) se přes 40 procent lidí přímo setkalo s negativními dopady nedostatku lékařského personálu v nemocnicích. Až 86 procent je pro zachování standardu zdravotní péče, i kdyby to znamenalo více peněz ze státního rozpočtu.

„Češi potřebují služby lékařů často, ať už se jedná o návštěvy kvůli receptům, zodpovědné preventivní prohlídky či řešení urgentních potíží. Sedm procent populace dokonce potřebuje kontroly u lékaře hned několikrát do měsíce. Minimálně jednou za půl roku či častěji musí navštívit lékaře skoro polovina respondentů,“ upozornil prezident ČSL Milan Kubek.

Již dříve varovala ČSL před stárnutím lékařů a není výjimkou, že čeští lékaři dosahují věku nad 45 let. Každý čtvrtý je dokonce starší 60 let. „Omladit“ zdravotní personál by se mělo podařit právě díky navýšení kapacit studijních oborů. Pracovní tým ministerstva zdravotnictví připravuje kroky, které by měly zdravotnictví „stabilizovat“.

vvogh.t ( 22. listopadu 2016 12:15 )

lepší bude udělat takzvané průmyslovky pro doktory, tj - čtyřletá škola, budou dělat ve zdravotnictví a nikde jinde je nevemou, nám to bude stačit, sem tam si vemem šikovného primáře z ciziny a je to!!!

beda88 ( 22. listopadu 2016 11:26 )

nuuuuuu, já v tom problém nevidím. řešení je jednoduché. studium na VŠ stálo za komanče cca 650.000,-Kč. varianta a) platit roční školné do výše této částky varianta b) po studiu se "upsat" českému zdravotnictví na 10 let, v případě nedodržení této doby, adekvátní částku do výše ceny studia. za komančů se dostávali ve velkých fabrikách služební byty a musel jsi se upsat na 15 let ve fabrice. když jsi chtěl odejít, tak jsi musel vrátit i klíče od bytu. takže v tom odlivu dr. nevidím problém.

Zobrazit celou diskusi