Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prsa, oči i gynekologie levněji. Zástupy cizinců jezdí k českým doktorům

Autor: bud - 
7. srpna 2016
07:02

Němci, Rusové, Britové, ale i lidé z dalších zemí přijíždějí do Česka za levnějším léčením. Zvláště některé zákroky, jako třeba zvětšení prsou nebo umělé oplodnění, totiž čeští lékaři provádějí levněji. Zpravidla jde o bohatší cizince, kteří s sebou berou své rodinné příslušníky, což se Česku může ekonomicky vyplácet. Čechům však omezení péče nehrozí.

Fenomén, označovaný jako medicínský turismus, je podle odborníků motivován především snahou ušetřit. „Pacienti cestují do zemí, kde jsou náklady na operace mnohem nižší než tam, kde žijí. Navíc nepodstupují jen jednu operaci, ale naplánují si více zákroků najednou,“ říká plastický chirurg Ondřej Měšťák z pražské Nemocnice Na Bulovce.

O jaké zákroky nejčastěji jde? Podle posledního průzkumu agentury CzechTourism jde především o chirurgické výkony, ale spousta dalších zákroků se týká ortopedie, gynekologie nebo oční a kožní chirurgie, urologie. Velmi oblíbené jsou estetické zákroky, mezi než patří hlavně úpravy poprsí, operace očních víček, liposukce nebo vyhlazování tváře a samostatnou kapitolu pak tvoří léčba neplodnosti včetně asistované reprodukce.

Kvalitní a levná péče

„Zahraniční klienti se ze 41 procent rozhodují podle finančního hlediska. Z 35 procent jsou motivováni kvalitní péčí a z 18 procent krátkými čekacími lhůtami,“ uvedla tisková mluvčí CzechTourism Martina Fišerová. Vyhlášené jsou také tuzemské lázně a cizinci si občas vybírají na základě léčebných technik, které nejsou v jejich zemích dostupné.

Podle Fišerové mohou mít zahraniční klienti významný přínos také pro českou ekonomiku. Utrácejí totiž zpravidla více peněz než běžní turisté, protože v Česku kvůli lékařským zákrokům tráví více času. „Navíc se často jedná o bonitní klientelu, také si přiváží rodinné příslušníky a posléze často absolvují následnou rehabilitační či lázeňskou péči,“ vysvětluje Fišerová.

Kolik přesně takových turistů každým rokem přijíždí, není možné zjistit. Předně jde o citlivé téma, o kterém pacienti mluvit nechtějí, ministerstvo zdravotnictví má navíc k dispozici jen čísla o plánovaných léčeních, na kterých se podílejí zdravotní pojišťovny. Takových pacientů je kolem tisícovky ročně, skutečné počty jsou však zřejmě řádově vyšší. Mnozí cizinci si totiž všechny zákroky hradí ze svých úspor a často na soukromých klinikách. Některé odhady, například soukromé kliniky Asklepion, hovoří až o 100 tisících zahraničích pacientů ročně.

Český pacient nestrádá

„Vnímáme takovou zdravotní turistiku jako zaběhnutou praxi, kterou využívají jak čeští poskytovatelé, tak zahraniční pacienti,“ uvedl mluvčí rezortu Ladislav Šticha. Klíčové je především to, aby se kvůli zahraničním pacientům nestala zdravotní péče nedostupná pro ty české.

„Jde primárně o to, aby nedocházelo k odkládání ošetření českých pojištěnců. Ministerstvo ale v této chvíli nemá žádné signály, že by se tak dělo,“ říká Šticha. Ministerstvo zdravotnictví podle něj také monitoruje situaci ve státních zdravotnických zařízeních, které ošetřují cizince ze třetích zemí.

sores ( 7. srpna 2016 10:50 )

Je to svi.ňá.rna aby si u nás cizinec užíval vše za hubičku a češi musí platit o 106 draze. Pro češi je vše na celém světě draho, tedy jen pro ty s českým žebráckým prům.platem. Důchodce už si vůbec nemůže nic dovolit!!!

Zobrazit celou diskusi