Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

K „obvoďákovi“ na vlastní nebezpečí? Píší rizikovější léky než specialisté

Autor: Veronika Šmídová - 
29. dubna 2016
05:00

Potřebujete kapky do očí na zánět spojivek nebo mast na ekzém? Připravte se na měsíce čekání, než vás přijme specialista. Obvodní lékař totiž mnohdy nemá pravomoc podobné léky předepsat. Popřípadě může vydat předpis pouze na starší typy medikamentů, které mají větší rizika vedlejších účinků. Praktici tak žádají po ministerstvu zdravotnictví a Státním ústavu pro kontrolu léčiv změnu. Tu by přitom podpořila i řada pacientů. 

„Několik let beru léky na ředění krve. Bohužel pokud chci předpis na další balení, musím si dojít na oddělení hematologie do nemocnice. V posledních měsících se mi zhoršily bolesti kloubů a obtížně chodím. Potřeboval bych, aby mi léky mohla předepsat obvodní lékařka, kterou mám kousek, a jsem u ní často. Ta to ale odmítá, že to není možné,“ postěžoval si pro Blesk.cz Milan N. (86) z Liberce. 

Praktici nemají totiž na předepisování podobných medikamentů pravomoc. To netrápí pouze seniory či nemocné s poruchou hybnosti, ale i další pacienty, kteří by potřebovali okamžitou úlevu od potíží. Musí se totiž objednat ke specialistovi, a to může mnohdy trvat až měsíce.

Praktičtí lékaři tak vyzvali ministerstvo zdravotnictví a SÚKL, aby zrušily tato podle nich nesmyslná omezení.

„Žádáme příslušné orgány, aby vstoupily v jednání se zástupci praktických lékařů s cílem zrušit nesmyslná omezení v terapii a diagnostice u primární péče v Česku tak, aby se léčebná péče svým rozsahem a kvalitou dostala na úroveň standardů vyspělých zemí v EU,“ uvedla Společnost všeobecného lékařství (SVL) ve svém memorandu z víkendové Jarní interaktivní konference. Té se účastnilo 1300 lékařů z celé republiky.

Podle doktorů má tuzemsko v tomto ohledu prvenství v rámci Evropské unie. Jinde takovýmto způsobem preskripce regulována není. „Nemůžeme řádně a kvalitně léčit pacienty, jako kolegové v zahraničí – nemáme dostatečné pravomoce v předepisování léků, a tím se zhoršuje dostupnost péče pro pacienty,“ popsal místopředseda SVL Igor Karen. 

Starší a horší léky

Omezení se netýká rozhodně pouze zmiňovaných léků na ředění krve. Problémy mohou mít lidé třeba i se zánětem spojivek či ekzémem, který by si žádal léčbu kortikoidy.

Příliš dobře u praktika nepochodí ani nemocní s cukrovkou. Těm sice lékař může léky předepsat, ovšem jen jejich nebezpečnější variantu. Na moderní antidiabetika totiž praktici „nedosáhnou“ a jsou nuceni dávat ta, kde je vyšší riziko nebezpečných hypoglykémií.

„V současnosti 95 procent zahraničních ordinací praktických lékařů diabetiky léčí, může jim předepisovat všechny moderní léky na léčbu cukrovky, ale i lázně, glukometr, proužky pro měření cukru v krvi atp. U nás se sice přibližně 120 000 pacientů s II. typem diabetu léčí ve 2500 praxích všeobecných lékařů, jejich pravomoce na předepisování moderních léků jsou však neúměrně osekány,“ dodal Karen.

Na problém údajně SVL pravidelně upozorňuje ministerstvo, SÚKL i zdravotní pojišťovny. Minimálně v oblasti péče o diabetiky se ale více než pět let stále nic neděje.

Podle Štěpánky Čechové, mluvčí ministerstva, je ovšem orgán ochotný o celkové problematice jednat. „Společnost všeobecného lékařství ČSL JEP se na ministerstvo s tímto podnětem zatím oficiálně neobrátila, pan ministr se se zástupci praktických lékařů rád na toto téma setká a věc prodiskutuje. V tomto ohledu mohou počítat s jeho podporou, protože takové přiblížení péče pacientům považuje za smysluplné,“ popsala pro Blesk.cz zástupkyně ministerstva.

argido ( 25. června 2016 09:34 )

Oprava, nepřečetla jsem si text po sobě nikoliv mi, ale my omlouvám se...

argido ( 25. června 2016 09:32 )

Vůbec nechapu, proč tady nadáváte na obvoďáky za komunistů. Lékaři byli určitě humannější než dnes, za recept se platila koruna, léky byly zadarmo a v dostupnosti na tu dobu.Na vyšetření v nemocnicích se nečekalo.Obvoďák mohl dát recept na jakýkoliv lék. Pokud byl obvoďák aspoň trochu fundovaný, tak vás nehnal od čerta k ďáblu a poradil si sám.Zlatá doba, ale dnešní mládež je oblbována vymyšleným scénářem.Když mi staří odejdeme, tam bude žít už jenom fáma o tom, jak se strašně žilo za komunismu.No ostatně, vlastně vždy je historie překrucována.Pravda je někde jinde a tu se budoucí generace vlastně nikdy nedoví.

tggb ( 29. dubna 2016 15:21 )

za komoušů žádný doktoři ani nebyli, všichni seděli v kriminále, nebo čekali v Pečkárně na popravu, pár jich nechali komunisti v Sanopu a lidi chodili ke kořenářkám, aspoň to bylo zadarmo

tgbg ( 29. dubna 2016 11:56 )

Za vlády komunistických vyvrhelů lékaři nic nepředepisovali. Nic nebylo!!!

santikxauz ( 29. dubna 2016 09:22 )

Když jsem se učil v Olomouci,tak tam jeden doktor na všechny nemoci předepisoval Vicedrin,taky se mu jinak neříkalo,než doktor Vcedrin.

Zobrazit celou diskusi