Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Každý Čech potřebuje pětkrát za život krevní transfúzi. Dárců se ale nedostává

Autor: sou - 
14. června 2016
17:03

Na 14. června připadá Světový den dárců krve. I přes výhody, které dárcům tato činnost přináší, jich podle Českého červeného kříže chybí v tuzemsku až 150 tisíc. V praxi to pak znamená, že pro nemocné není dostatek transfúzí. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by přitom členství v registru mělo být pro lidi naprostou samozřejmostí. Každý totiž transfúzi potřebuje v průměru až 5krát za život.

Podle Českého červeného kříže je v současnosti v nemocničních transfúzních zařízeních evidováno 270 tisíc dárců krve a jejích složek. K doporučenému počtu dárců ale stále chybí dalších zhruba 150 tisíc lidí. „V praxi to znamená, že transfúzních přípravků pro nemocné není nedostatek, při jejich zajišťování však mohou někdy nastávat obtížné situace,“ upřesnila organizace.

„Znalost vlastní krevní skupiny by měl podle mého soudu mít každý dospělý člověk. A když víte, že vás podpoří zákoník práce, budete mít úlevu na dani a ještě dostanete bonus od své zdravotní pojišťovny, není o čem dalším přemýšlet, prostě do toho jděte. Pokud jste způsobilí pro dárcovství krve, mělo by se členství v registru dárců krve stát samozřejmou součástí vaší vizitky zdravého zodpovědného Čecha,“ uvedl u příležitosti Světového dne dárců krve, který připadá na 14. června, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Každý Čech potřebuje krevní transfúzi až 5krát za život 

Role krve je v současné medicíně skutečně nezastupitelná. Průměrně totiž každý Čech během svého života potřebuje až 5krát krevní transfúzi. Může ji potřebovat například při těžkém úrazu, operaci, léčbě otrav, zhoubných nemocích krve nebo při léčbě umělou ledvinou. 

„Ovšem oproti zaběhnutým představám je v podobě transfúze podávána pouze část odebrané tzv. plné krve – ze zbývajících odběrů je zapotřebí vyrobit léčiva, která nám průměrně pomohou dokonce 14x za život,“ upřesnil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Štícha s tím, že léky vyrobené z krve a jejích složek jsou nezbytné pro nemocné trpící poruchami srážlivosti krve, obranyschopnosti anebo například při léčbě popálenin. 

S hledáním dárců pomáhají i pionýři 

Jelikož je dárců nedostatek, darování krve podporuje od roku 2001 i iniciativa pionýrů Zdravá pionýrská krev, jejímž cílem je nacházet mezi dobrovolníky nové dárce, kteří se budou na transfúzní stanice vracet dlouhodobě. 

Například devětatřicetiletá Ivana je dárkyní krve už dvacet let. K této aktivitě ji přivedl kamarád z pionýrského oddílu. „Pochopila jsem, že je to činnost, která mně nijak neublíží a je velmi záslužná. Při každém odběru si přeji, aby darovanou krev či plazmu nepotřeboval nikdo z mých blízkých. Dnes mám v kartě dárce již 73 odběrů krve a plazmy a k dárcovství jsem přivedla několik dalších pionýrských vedoucích. Má to smysl,“ míní. 

I osmapadesátiletý Jindřich šel poprvé darovat ve svých osmnácti. Podnětem k tomu byla jeho brigáda na interní klinice, kde se léčili pacienti s poruchou krvetvorby. „Už tehdy jsem si říkal: Stojí to za to! To si myslím dodnes. Každý člověk by měl být ochoten pomoci, když je třeba. A krev je potřebná vždy. Mně tahle forma přijde lepší než posílat DMSky,“ myslí si. 

Ne každý se ale dárcem může stát 

Životně důležitá je při transfúzi krevní skupina. Ta musí být totiž stejná nebo kompatibilní mezi příjemcem i dárcem. Přestože je celosvětově nejčastější krevní skupinou 0, v České republice převažuje skupina A následována 0. Právě lidé s nulou jsou univerzálními dárci krve. Naopak nejméně je Čechů se skupinou AB, kteří pokud mají pozitivní RH faktor, jsou zase univerzálními příjemci krve, tedy mohou obdržet krev od jakéhokoliv dárce. 

„Zajímavostí je, že kompatibilita základních krevních skupin pro přenos plazmy je přesně opačná než pro přenos krve: majitel krevní skupiny 0 bude univerzálním příjemcem krevní plazmy, zatímco člověk s krevní skupinou AB bude jejím univerzálním dárcem. Proto rozhodně není potřeba skládat ruce do klína, pokud zrovna vaše krev nemá parametry univerzálního dárce krve,“ vysvětluje Štícha. 

Dárce má nárok na den volna s náhradou mzdy 

Během jednoho odběru je většinou darováno 450 ml krve. Po jeho dokončení dostává dárce kvůli krátkodobému vyčerpání většinou občerstvení nebo příspěvek na stravu. Zákonodárci se rovněž snaží tuto aktivitu podporovat. Jsou-li dárci zaměstnanci, mají totiž právo na den volna s náhradou mzdy a navíc i odpočty z daně

„Mnohé zdravotní pojišťovny nabízejí dobrovolným dárcům krve z řad svých pojištěnců bonusy ve formě zvýhodněného cestovního pojištění, dárkových poukazů, finančních příspěvků či vitamínů. Dobrovolné dárce krve morálně oceňuje Český červený kříž (Krůpěj krve, medaile prof. Jánského, Zlatý kříž III. stupně),“ uzavřel Štícha s tím, že Klub dárců krve, krevní plazmy, krevních destiček a kostní dřeně sdružuje uvedené dárce a poskytuje jim formou věrnostního programu slevy ve více než 8 tisících obchodech v České a Slovenské republice.

RendDa ( 18. listopadu 2017 06:23 )

Dárců je nedostetek? Tomu nevěřím ... chodil jsem kdysi darovat krev ..... mohu darovat až pětkrát ročně - zvali si mě tak dvakrát za rok .... kdyby byl OPRAVDU nedostatek, určitě by jí po mě chtěli víckrát ... tak jsem darovat přestal když o ní nestáli

Zobrazit celou diskusi