Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lékařka: 80 procent lidí nechodí na prevenci. Změní to „ledvinová“ vyhláška?

Lékařka Zuzana Miškovská
Lékařka Zuzana Miškovská  (Autor: profimedia/archiv)
Autor: Michaela Bezvodová - 
8. června 2016
20:15

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje novelizovat vyhlášku o preventivních prohlídkách. Stále častěji se totiž objevují pacienti s obtížemi ledvin, a proto by jejich vyšetření mohli lidé podstoupit v ordinacích obvodních lékařů. Praktická lékařka Zuzana Miškovská pro Blesk.cz však upozorňuje, že základní vyšetření na preventivní prohlídce problémy s ledvinami odhalí. Jenže lidé na ně málo chodí.

Blesk.cz: Jak vypadá vyšetření ledvin při běžné preventivní prohlídce, na kterou mají lidé nárok každé dva roky?

Jakmile se s ledvinami něco děje, tak je to většinou vidět v moči. S funkcí ledvin souvisí také krevní tlak, to je provázané – vysoký tlak a ledviny. Součástí každé prevence je měření tlaku. To už je druhá možnost, jak mít kontrolovanou funkci ledvin. Další možností je vyšetření ledvinné funkce z krve a ultrazvukové vyšetření, protože všichni nemocní, kteří mají rizikové nemoci, které s poškozením ledvin souvisí, jako je vysoký krevní tlak, cévní onemocnění, cukrovka nebo změny tuku v krvi, tak mají v pravidelných intervalech, závislých na typu diagnózy a stupně onemocnění, nárok na podrobné vyšetření ledvin.

Čemu by mohla chystaná novela preventivních prohlídek, kam bude spadat vyšetření ledvin, pomoci?

Je dobré, aby lidi věděli, že mají jednou za dva roky chodit na prevenci, jakmile chodí jednou za dva roky ke svému lékaři, kde jsou registrovaní, tak to základní vyšetření na funkci ledvin mají, protože se vyšetřuje moč. Praktický lékař je atestovaný odborník tak, jako je odborník chirurg nebo internista. Pojišťovny svým pojištěncům jednou za dva roky mimo prohlídek platí také pravidelné sledování nemocných (tzv. dispenzární péči). Kdyby pojištěnci na prevence chodili, tak mají ledviny vyšetřené a nemuseli by být Dny ledvin, nemuseli by se vozit pacienti se selháním ledvin záchrankami na dialýzu. Vyhláška v ničem nepomůže, pokud si lidi budou myslet, že praktický lékař je jen ten, kdo občas dá razítko.

Existuje už teď možnost podrobnějšího vyšetření ledvin? Například pro část populace, která je nejvíce v ohrožení?

Další skupinou, kde mají pacienti nárok na pravidelné vyšetření ledvin, jsou muži nad 50 let věku, kdy si mohou nechat z krve vyšetřit PSA (prostatický specifický antigen, slouží k určení rakoviny prostaty, pozn. redakce), protože i funkce prostaty v některých případech souvisí s funkcí ledvin. Pravděpodobně bude do „novelizovaného“ preventivního vyšetření ledvin zahrnuto vyšetření kreatininu z krve (kreatinin je ukazatelem funkce ledvin, pozn. redakce). To by pojišťovny zaplatily navíc.

Běžně se na prevencích dělají odběry krve, a to na přítomnost cukru, cholesterolu v krvi, krevní obraz, případně na štítnou žlázu. Ale nepomůže jen laboratorní vyšetření, vždy je zapotřebí znát celkový stav pacienta.

Kolik lidí na preventivní prohlídky do ordinací praktických lékařů přijde?

Současná účast na prevencích je kolem 20–25 procent v populaci. To znamená, že 80 procent lidí nechodí na prohlídky. Se svým autem do servisu jezdí, ale se sebou na prohlídky, kde by se všechno včas odhalilo, nepřijdou.

Přehled preventivních prohlídek, na které máte nárok podle vyhlášky: 

  • Všeobecná preventivní prohlídka – jednou za dva roky 
  • Zubní preventivní prohlídka – od 1 do 18 let dvakrát ročně, poté jednou ročně; vztahuje se na základní vyšetření stavu chrupu, parodontu, stavu měkkých tkání a prevenci onkologicky zaměřenou
  • Gynekologická preventivní prohlídka – od 15 let jedenkrát ročně; vyšetření za pomoci zrcadel a cytologické vyšetření čípku

Čeho by se vám mělo dostat na preventivní prohlídce:

U dospělých doktor změří krevní tlak, zjistí BMI, orientačně změří zrak a sluch, při pozitivní rodinné anamnéze může zhodnotit i rizika rakoviny (u mužů jde především o vyšetření varlat a u žen nad 25 let s výskytem rakoviny prsu v rodině vyšetření prsu). Dále lékař vyšetří moč diagnostickým papírkem, doplní rodinnou anamnézu a zkontroluje očkování.

Vyšetření u dětského lékaře Vyšetření u dětského lékaře | Shutterstock.com

Poté, co péči ukončí dětský lékař a vy se v 18 letech ocitnete poprvé u praktického lékaře, měli byste kromě běžného vyšetření podstoupit vyšetření:

  • koncentrace cholesterolu v krvi (pak by se mělo provádět každých 10 let)
  • hladiny cukru v krvi, které stanoví, zda máte cukrovku (od 40 let by se mělo provádět po dvou letech)
  • EKG, které nebolestivě určí aktivitu vašeho srdce (od 40 let by se mělo provádět pravidelně po čtyřech letech)

Lékař mimo jiné také:

  • stanoví okultní krvácení ve stolici (od 50 let věku) a ženám po 45. roce života by mělo být každé dva roky provedeno mamografické vyšetření

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi