Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na bolest používají lidé lék pro koně. Veterináři se ale bojí o jejich zdraví

Proti bolesti používají lidé lék pro koně. Veterináři se neshodnou na rizicích.
 (Autor: Shutterstock/Alavis.cz/Blesk.cz)
Autor: sou - 
9. června 2016
09:28

Čím dál častěji se čeští lékaři setkávají s pacienty užívající při bolestech kloubů a svalů přípravek Alavis. Ten je ale určen pro léčbu koní. Podle slov výrobce pomáhá s léčbou zánětu šlach, svalů a kostí a zároveň má i lubrikovat chrupavky, aby nedocházelo k jejich tření. Podle portálu Lidovky.cz je hlavní problém s přepočtem dávkování pro lidskou hmotnost. Zatímco pacienti si přípravek pochvalují, veterináři se nemohou shodnout na jeho používání lidmi. Ministerstvo zdravotnictví jeho užívání nedoporučuje.

Tento přípravek bere už od prosince i paní Michaela. Přeskakovalo jí v koleni a klasická kloubní výživa na to nepomáhala. „Pak jsem se dozvěděla od cvičících lidí o Alavisu. V návodu je dávkování pro stokilového poníka a podle toho jsem si vypočítala, jaká dávka odpovídá mému tělu. První dva týdny se bere dvojnásobná dávka, pak už standardní,“ říká pro Lidovky.cz Michaela Vášová. První 3–4 týdny nepociťovala změnu, ale od konce února ji kolena nebolí.  Přípravek pomohl i panu Jakoubkovi. Jeho syn navíc přišel na to, že na internetu je tento přípravek dostupný už za 311 korun. 

I veterinář Radek Bayer se s užíváním Alavisu u lidí setkal. Veterinární prostředky jsou podle něj účinnější, protože obsahují více účinné látky. Dalším bonusem je i jejich relativně nízká cena, prodej bez receptu a jejich dostupnost na internetu. Veterinář Jan Charvát ale upozorňuje na jeho možné toxické účinky. „Jaké jsou vedlejší účinky, nevím, ale mohlo by to poškodit játra,“ řekl Charvát. Podle něj lidé také mohou používat přípravek Apto-Flex, ale kvůli své vyšší ceně není tak populární. 

Proti jeho užívání lidmi je veterinář Alexandr Skácel. „Nejsem zastáncem používání Alavisu u lidí, protože ten lék je koncipován pro koně. Tedy pro zvíře, které má 450 až 500 kilo. Nemůže být tedy přesně dávkován pro lidi,“ upřesnil svůj nesouhlas a upozornil, že složení lidské a koňské chrupavky se liší. Užívání Alavisu vzhledem k tomu, že účinnost veterinárních přípravků, bezpečnost a kvalita jsou prokázány u zvířat, nedoporučuje ani ministerstvo zdravotnictví. 

Erik Kleptl ( 8. ledna 2019 13:18 )

Já to tedy zkoušel dávat psovi, ale moc se mi to neosvědčilo, pes mi to nechtěl žrát, nakonec jsem narazil na kloubní výživu Canvit Chondro, které voní a chutná po játrech, takže psík to bere jako pamlsek.

silvie1967 ( 24. května 2017 10:07 )

Prosím proč tu rešíte ,že Alavis je pro koně a ne pro lidi.Tak to už nepijte ani kravské mléko,,, to je přeci jen pro krávy...nic nedbejte na doktory Ti nám nepomohou,,, jen vlastní iniciativou se musíme v rámci možností hlídat. Převážná část lékařů jen pomáhá byznysu farmaceutických koncernů, bodíky,peníky jsou víc nežli zdraví lidí...tak je to tu nastaveno...celé...je mi líto důchodců kt. jsou jako zvířátka na popravu v ordinacích...chemky .kt.jim naordinují lékaři rádoby,jim rozežírají orgány a to se Vám líbí???? na to nikdo nepoukáže??? Vše je cajk co??? Radějí Vám budou píchat do kloubů,řezat to je jednodušší než si mozek namáhat...já sama bych už byla dávno pod kudlou kolene , nesouhlasila jsem a dobře udělala...dodnes nemám problém,vyléčeno...jen tak na okraj..zdraví nade vše...

ivona245 ( 13. června 2016 12:04 )

Tohle se probírá snad v každé diskusi v souvislosti s bolestí kloubů, vždy se objeví někdo, komu to až zázračně zabralo či naopak (to je většinou spojené právě s důodem, že je přípravek určen pro koně). Osobní zkušenost s tím nemám, spíš se tomu vyhýbám. Kdyby to bylo "normálně" doporučováno, tak to možná i zkusím, ale jsem dlouhodobě spokojená s kostičkami Colafit (na klouby) plus tedy nesouhlasím, že jsou tyhle produkty svinstvo, jak tu někdo psal. Hezký den všem, Ivona

xxyy ( 9. června 2016 15:49 )

Čistota a kvalita surovin podléhá stejné kontrole jako u potravinových doplňků a volně prodejných léčiv pro lidi. Poměr jednotlivých látek je +-5% ve srovnáním s ideálním poměrem pro lidi, který se ale na trhu u nás nevyskytuje. Váš způsob míchání není ani zdaleka ideální, jelikož neberete ohled na spolupůsobení některých látek. To, co děláte vy, je podobné tomu, jako byste vzal současně nevyšší povolenou dávku různých alternativ určitého léku.

Fido82 ( 9. června 2016 14:20 )

Přepočítat si to umí snad každý, ale problém je v množství jednotlivých látek. Prostě je to pro koně, ne pro lidi. Další věc bude čistota a kvalita surovin. Raději si nakoupím samotné MSM, kolagen, chondroitin a glukosamin (bezproblému k dostání). Vezmu nejvyšší dávkování pro lidi a namíchám si to sám. Levné a neporovnatelné s tím co je na trhu pro lidi.

Zobrazit celou diskusi