Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Katka dostala vyhazov ve zkušební době: O dlužnou mzdu se soudila dva roky

  • Autor: ula - 
    26. 3. 2017
    05:40

    Zaměstnavatelé při ukončení pracovního poměru ve zkušební době často nevyplácejí odpracovaný čas. Takovou situaci zažila paní Kateřina G., která nedostala zaplaceno za poslední odpracovaný měsíc. Jelikož zaměstnavatel na její urgence nereagoval, byla nucena obrátit se na právníka. Máme pro vás rady, co dělat, pokud vám zaměstnavatel dluží peníze.

  • 1.Slibovaná výplata nedorazila

    Při ukončení pracovního poměru ve zkušební době zaměstnavatelé někdy nevyplácejí mzdu. Spoléhají přitom na to, že s bývalým zaměstnancem již nebudou mít nic společného, a proto se nebojí nárok na mzdu odpírat. Podobná situace se stala také paní Kateřině, které zaměstnavatel po ukončení pracovního poměru ve zkušební době nezaplatil poslední odpracovaný měsíc.

     

    Paní Kateřina byla v červenci v roce 2014 přijata na pozici manažerky do lifestyle salonu. Její zkušební doba trvala 3 měsíce a končila tedy posledním dnem v září. Toho dne vedoucí salonu s paní Kateřinou dle zákona ukončil pracovní poměr ve zkušební době. Přislíbil jí, že odpracovaný měsíc září jí bude vyplacen v nejbližším výplatním termínu, což se však nestalo. I přesto, že poškozená několikrát zaměstnavatele urgovala, aby své závazky vůči ní srovnal, žádné peníze nedostala.

    Slibovaná výplata nedorazila. Slibovaná výplata nedorazila. | Zdroj: Profimedia

  • 2.Dvouletý soudní spor

    Paní Kateřina se však s takovým jednáním nehodlala smířit a obrátila se na právníka. Právník její případ převzal a zaslal zaměstnavateli předžalobní výzvu, ve které požadoval vyplacení dlužné mzdy. Zaměstnavatel však nereagoval ani na popud právníka. Po poradě s advokátem se paní Kateřina rozhodla, že dá celou záležitost k soudu. Právník proto podal v květnu roku 2015 na lifestyle salon žalobu pro nevyplacení mzdy.

     

    „Soudní spor trval rok a půl, na jeho konci však byla jasným vítězem poškozená zaměstnankyně. Soud rozhodl, že bývalý zaměstnavatel musí paní Kateřině zaplatit dlužnou mzdu i s úroky a navíc také náklady za advokáta,“ uzavírá právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz

     

    Podívejte se na příběh dvou žen, které si musely výpověď podepsat rovnou při nástupu:

    Video  Hned při nástupu podepsaly výpověď bez data. Teď je šéfka podrazila!  - Eva Fraňková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Nezaměňujte termín výplaty a datum splatnosti

    Mzda se stává dlužnou mzdou, pokud vám zaměstnavatel nevyplatí peníze za práci do tzv. data splatnosti mzdy. Toto datum je stanoveno na poslední den v měsíci, který následuje po měsíci, kdy jste práci vykonali. Příklad: pokud jste odpracovali hodiny či dny v říjnu, zaměstnavatel vám dle zákona mzdu musí vyplatit do konce listopadu. Mzda se tím pádem stává dlužnou prvního prosince.

     

    Mnoho zaměstnanců však zaměňuje datum splatnosti mzdy a termín výplaty. Termín výplaty většinou v pracovní smlouvě stanovuje zaměstnavatel. Běžně se jedná o 15. až 20. den v následujícím měsíci. Jedná se o termín, kdy se zaměstnavatel zavazuje posílat zaměstnanci peníze. O dlužnou mzdu se však ze zákona jedná až po datu splatnosti mzdy, na tom, kdy je termín výplaty, nezáleží.

    Nezaměňujte termín výplaty a datum splatnosti. Nezaměňujte termín výplaty a datum splatnosti. | Zdroj: Profimedia

  • 4.Začněte dopisem

     I přesto je prvně vhodné pokusit se se zaměstnavatelem domluvit tzv. po dobrém. Zašlete zaměstnavateli doporučený dopis, že vám dluží mzdu a žádejte jej o její vyplacení. Dopis doporučujeme zaslat písemně a ponechat si lístky od pošty, abyste měli v případě negativní reakce důkazy, že jste se vše pokusili urovnat smírnou cestou.

     

    Pokud zaměstnavatel nereaguje nebo je jeho reakce zamítává, obraťte se na právníka. Advokáta zdarma, který pomáhá poškozeným zaměstnancům, poskytuje společnost Vaše nároky.cz, která si bere pouze provizi ze získané částky, nic jiného jí neplatíte. Advokát prvně zaměstnavateli za klienta zašle předžalobní výzvu, pokud od protistrany nedostane žádnou reakci nebo je odpověď zamítavá, většinou dochází k podání žaloby. Zaměstnanec může dlužnou mzdu vymáhat až 3 roky zpětně.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

  • 5.Kdy můžete zrušit pracovní poměr?

    Jestliže zaměstnavatel dluží mzdu déle než 15 dní, může zaměstnanec podat okamžité zrušení pracovního poměru pro nevyplacenou mzdu. Jak bylo uvedeno, mzda se stává dlužnou ve chvíli, kdy vám zaměstnavatel nezaplatí ani poslední den v následujícím měsíci. Patnáct dní po tomto termínu tedy lze podat okamžitou výpověď pro dlužnou mzdu. Příklad: odpracovali jste hodiny v říjnu, mzda se stává dlužnou prvního prosince a okamžité zrušení pracovního poměru můžete podat k 16. 12.

     

    Pokud chce zaměstnanec pracovní poměr ukončit, je pro něj okamžité zrušení pracovního poměru pro nevyplacení mzdy výhodné. Pokud tak učiní, má nárok na náhradu mzdy za minimálně dva měsíce, tedy za dobu výpovědní lhůty.

    Kdy můžete zrušit pracovní poměr? Kdy můžete zrušit pracovní poměr? | Profimedia.cz

  • 6.Nebojte se trvat na svých právech

    Chování zaměstnavatele paní Kateřiny bohužel není ojedinělé. Mnoho pracujících, se kterými byl rozvázán pracovní poměr ve zkušební době, své peníze za vykonanou práci nikdy nevidělo. Poškození se v takových případech bohužel často bojí proti svému bývalému zaměstnavateli bojovat a raději nad celou záležitostí mávnou rukou.

     

    Na příkladu paní Kateřiny G. však lze vidět, že poškozený by si měl stát za svými nároky. Paní Kateřina své peníze sice dostala až po dvou letech, ale satisfakcí pro ni může být to, že nepoctivý zaměstnavatel nakonec musel vynaložit daleko větší náklady, než kdyby od začátku postupoval podle zákona.

     

    Poslechněte si zpověď matky dvou postižených dětí, která dostala výpověď z práce z naprosto překvapivého důvodu:

    Video  Matku dvou postižených dětí vyhodili neprávem z práce  - Zbyněk Schnapka
    Video se připravuje ...

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ppadys13 ( 26. března 2017 11:10 )

To je úplně normální postup těch zlodějských ***ů,rádoby českých podnikatelů.

Zobrazit celou diskusi