Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nezasloužený vyhazov z práce? Máte nárok na ušlou mzdu.

Dostali jste výpověď neoprávněně? Chtějte dlužnou mzdu.
Dostali jste výpověď neoprávněně? Chtějte dlužnou mzdu.  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
18. října 2015
06:02

Pokud vám zaměstnavatel dal výpověď a vy máte pocit, že nebyla platná, máte nárok na ušlou mzdu. Velmi často také firmy „zapomínají“ vyplácet dlužné odstupné. V obou případech byste si neměli nechat nic líbit.

Pokud vám šéf ukončil pracovní poměr a vy máte pocit, že to byl vyhazov neoprávněný, měli byste si nárokovat dlužnou mzdu. Nadřízený vám může dát výpověď pouze ze zákonem určených důvodů.

Pokud je tedy výpověď podle vás neplatná, obraťte se na soud, a to nejpozději ve lhůtě dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr podle daného rozvázání skončit.

Pokud soud uzná, že váš vyhazov byl neplatný, máte nárok na náhradu ušlé mzdy až doby konečného verdiktu. A to mohou být měsíce nebo i roky.

Dlužné odstupné

Zaměstnavatelé také často zapomínají vyplácet odstupné a zaměstnanci mají často strach se o něj hlásit.

Nárok na odstupné máte, pokud je důvodem propuštění:

  • Nadbytečnost, zrušení nebo přemístění zaměstnavatele, to znamená propuštění z organizačních důvodů. V tomto případě máte nárok na jednonásobek až trojnásobek průměrného platu, závisí to na délce trvání pracovního poměru.
  • Pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Zaměstnanec má tak právo na odstupné ve výši nejméně dvacetinásobku průměrného výdělku.

Odstupné byste měli mít na účtu po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu, pokud není písemně dohodnuto jinak.

Peníze za porušení povinností? Zapomeňte!

Dohadovat se, že máte nárok na odstupné nemá cenu, pokud

  • jste nesplnili právní předpoklady či jiné požadavky pro výkon práce
  • porušili jste pracovní povinnosti. Pokud je však porušujete soustavně, měli byste být od nadřízeného písemně upozorněni o možnosti výpovědi v posledních šesti měsících.                                                           
  • dostali jste výpověď pro hrubé porušení pracovních povinností

sportgym ( 18. října 2015 20:33 )

 V amazonu to funguje tak ze kdo omarodi pod agenturou tak si podepsal ortel proste dotycne lidi vyhodi v dobe kdy jeste marodi

sportgym ( 18. října 2015 20:31 )

 Dneska kdyz bude chtit zamestnavatel tak si neco vymysli takze muze vyhodit kohokoliv kdo se mu znelibi a zamestnanec je jen rukojmi

moiaza ( 18. října 2015 08:12 )

 Když vás vyhodí z práce za neschopnostm máte nárok na zlatý padák a ještě teplejší a lépe placené místo. Podmínkou je být politik, manažer, nebo velké "zvíře" ve státním, či polostátním podniku. Jinak nedostanete nic. To je praxe. V teorii na něco málo nárok máte.

Zobrazit celou diskusi