„Město Er je určitá hudební zastávka v mém životě, i když je to muzika, ke které bych se už asi nevracel. Ale je dobře, že jsme to dali dohromady, a překvapilo mě, jak to zabralo u lidí,“ svěřil Blesku Michal Prokop.

Město Er v současné podobě se Prokop snaží dávkovat tak, aby se nepřejedlo. Po Lokti, Praze a Brnu je v plánu ještě červnové vystoupení ve Valašském Meziříčí.  Ačkoliv loni oslavil sedmdesátku, na Prokopově hlasovém projevu to není znát. Na pódiu hýří aktivitou, muzikanty neustále hecuje, zraje jako kvalitní víno.

Město Er jako satisfakce. Po 45 letech!

Městem Er naživo si splnil dlouholetý sen, zvláště když album nemělo po svém vzniku počátkem 70. let minulého století na růžích ustláno. „Náklad byl malý, pak už nevyšlo vůbec. Výhrady byly k obalu, pořád něco vadilo. Navíc kapela to točila v době, kdy už se rozpadala. Ale po těch čtyřech desetiletích je to satisfakce, to neskrývám,“ popsal hudebník radost z aktuálního ohlasu Města Er.

A jak dlouho zasloužilí rockeři se symfoniky ladili formu, aby dosáhli výsledného efektu? „Celé to zabralo rok a půl. Zkoušky, to bylo jednoduché. Orchestrální byla jedna, naše sólo taky jedna. Secvičili jsme se dohromady až na Lokti hned po ránu, protože odpoledne už nebyl prostor, začínal tam festival. A ještě jsme hráli se záskokem za bubeníka,“ popsal peripetie příprav hudebník.  

Váhání básníka Kainara

Textem devatenáctiminutovou skladbu opatřila dnes už básnická legenda Josef Kainar (1917–1971), který by letos oslavil rovnou stovku. Prokop Blesku prozradil, že spolupráce nebyla zrovna idylická. Básníka oslovil pozdější producent Framusu Hynek Žalčík.

„Kainar to nejprve odmítal, prý už dlouho nic nenapsal, taky zdravotně na tom nebyl nejlíp. Nakonec svolil a za pár dní to měl hotové. My byli mladí kluci, pro nás to byl pan básník z čítanek. Ale odvedl skvělou práci,“ vzpomíná Prokop.

Sono Centrum: Dlouhé ovace vestoje!

Michal Prokop s Framusem Five v první části brněnského koncertu připomenul řadu svých hitů, které patří do pokladnice českého (art) rocku. A zavzpomínal i na svou inspiraci blues a soulem. Společně s Městem Er nabídl fanouškům dvouhodinový výjimečný zážitek. Za zády s kytaristou Lubošem Andrštem, po levici s houslovým virtuózem Honzou Hrubým a šlapající kapelou to nemohlo ani jinak skončit. Našlapané Sono Centrum aplaudovalo – jak jinak – vestoje!   

Fotogalerie
34 fotografií