Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Komunisti jsou ostuda Česka.“ Herman a spol. uctili hrdiny, co jim vzdorovali

Autor: simao, ČTK - 
24. února 2017
22:15

Hned několik akcí se uskutečnilo při příležitosti 69. výročí komunistického puče, po kterém se v Československu ujala na dlouhá léta vláda KSČ. Lidé na nich vzpomínali na ty, které komunisté utiskovali a kteří se totalitě snažili vzdorovat. „Komunismus je ostuda lidstva! Komunisti jsou ostuda Česka,“ zněla hesla, pod kterými svolala akci iniciativa Bez komunistů.cz. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) pak vyrazil na pietu na Újezd. A i on se naladil na protikomunistickou notu.

Památku hrdinů, kteří vzdorovali komunistické totalitě, si v pátek připomněli účastníci shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze. Pietní akci v předvečer 69. výročí komunistického puče z února 1948 v někdejším Československu uspořádalo uskupení Bez komunistů.cz.

Mottem setkání byla slova režiséra Miloše Formana o tom, že „komunismus je ostuda lidstva“. „Komunismus nepatří do 21. století,“ uvedl lídr iniciativy Petr Marek. Označil za ostudné, že jsou komunisté stále zastoupeni v parlamentu.

Odpůrci: Ať už se komunisté do Sněmovny nedostanou

Antikomunista Marek proto vyzval k tomu, aby se KSČM v letošních volbách už do Sněmovny nedostala. Účastníci shromáždění, na němž se sešly odhadem tři desítky lidí, na závěr zapálili svíčky za oběti komunismu.

Aktéři shromáždění chtěli poukázat na to, že se Česko s následky komunistické totality dosud potýká. Připomínali zločiny komunismu i to, že letos uplyne 100 let od komunistického převzetí moci v Rusku a že v některých zemích vládne dosud.

Iniciativa ve středu uspořádala před pražským sídlem KSČM happening. Kolemjdoucím členům strany nabízela srp a kladivo s tím, aby je vyhodili do koše, protože patří na smetiště dějin.

„Nezapomínat na minulost“

Varování před zapomínáním a relativizováním dějin provázelo také dnešní vzpomínkovou akci na památku obětí komunismu, která se popatnácté konala na pražském Újezdě.

Desítky příchozích u pomníku obětem komunismu uctily památku tisíců lidí, kteří za komunistické diktatury přišli o život nebo byli jinak poznamenáni.

„Měli bychom si vzít ponaučení z toho, jak tehdy občané lehkovážně svěřili své osudy politikům, kteří je jak bájné sirény lákali chytlavými melodiemi, které však zdaleka nevedly k oněm jásavým světlým zítřkům,“ uvedl předseda Akademie věd ČR a možný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Současníci podle Drahoše řeší podobné dilema, jak čelit pokušení autoritářských řešení, skrytých v lákavém populistickém obalu. „Národ, který zapomíná vlastní minulost, nemá žádnou budoucnost,“ varoval Drahoš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přitom nedávno označil za přežité usnesení, které zakazuje sociálním demokratům spolupráci s extrémními stranami včetně KSČM na vládní úrovni. V úterý v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére spolupráci s komunisty opět nevyloučil. Ani prezident Miloš Zeman přitom nevyloučil, že by jmenoval vládu i se zástupci komunistů.

Herman: Nesmíme připustit, aby znovu devastovali zemi

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) si posteskl nad relativizací komunistických zločinů. „Nesmíme připustit – a je to jenom na nás – aby komunisté mohli znovu devastovat tuto zemi,“ prohlásil.

Za komunistické éry bylo v někdejším Československu popraveno 250 lidí, různých rozsudků však padlo přes 200 tisíc a dalších několik tisíc lidí zemřelo ve věznicích. Řada lidí také zahynula, když se pokoušela uprchnout přes státní hranice. Počty emigrantů se blíží ke 200 tisícům.

Únorový převrat 1948, komunisty nazývaný Vítězný únor, bylo převzetí moci komunistickou stranou legální cestou. Ovšem s tvrdými dopady na celé Československo. Začalo to tím, že prezident Edvard Beneš přijal 25. února 1948 demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Klementa Gottwalda. Československo se prakticky dostalo do područí Sovětského svazu. Tato etapa skončila až na podzim 1989.

gabreta ( 25. února 2018 22:30 )

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)? To jsem netušil, že by byl po podzimních volbách tenhle lempl znovu jmenovanej!!!

agfor ( 25. února 2017 12:18 )

Jak může vlastizrádce a fašista Herman uctívat kohokoliv ?

lukim ( 25. února 2017 05:38 )

Souhlas

romiscorpionxy ( 25. února 2017 05:11 )

 Jakého puče?!? Vyhráli demokratické volby, tak co dál řešit! Kdyby se měli obyčejní lidi lépe nikdy by komunisty nevolili.

sovca ( 25. února 2017 04:25 )

Herman řekl:"Nesmíme připustit,aby komunisti znovu zdevastovali tuto zemi."Ale měl by si uvědomit,že tato země nám už téměř nepatří,vše co šlo bylo prodáno a rozkradeno.Jediné co nám patří jsou dluhy .Herman by měl zalézt hluboko pod zem a stydět se,i on se na tom podílel.

Zobrazit celou diskusi