Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na rodičovskou míří tisíce mužů. „Čas s dcerou jsem si užil,“ říká Lukáš

Autor: bud - 
7. února 2017
06:00

Po narození dítěte zůstávají v drtivé většině případů doma ženy. Situace v Česku se ale začíná postupně měnit a na rodičovskou míří stále více mužů. Dnes je jich kolem pěti tisíc a jejich počet by mohl narůst i díky změnám v čerpání příspěvku. Nově ho bude možné vyčerpat už během půl roku.

„Měl jsem možnost trávit čas s dcerou ve chvílích, kdy měla spoustu energie, chodit na kroužky a zažívat to, co většinou zažívají jen maminky. Pomohlo to i většímu pochopení, co matky prožívají. A že rodičovská dovolená není dovolená v pravém slova smyslu. Dalo mi to i větší kreativitu v kuchyni, kdy jsem musel vymýšlet nová a nová jídla,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Lukáš Talpa. Doma s dítětem strávil tři měsíce, rodičovskou dovolenou si podle svých slov užil a nikdy toho nelitoval.

Lukáš patří mezi muže, kteří se rozhodli jít proti tradičním konvencím a místo matky zůstali doma s dětmi oni. A jak ukazují čísla z Úřadu práce ČR, muži se k tomuto kroku odhodlávají stále častěji. V listopadu loňského roku pobíralo rodičovský příspěvek v průměru 5 100 mužů a 267 tisíc žen. Jde tedy o necelá dvě procenta.

Přestože absolutní počet mužů byl v posledních pěti letech přibližně stejný, ve stejném období rostl jejich podíl. Zatímco v roce 2012 šlo o 1,73 procenta mužů, v roce 2016 už o 1,93 procenta. Nejvíce jich bylo v prvním pololetí loňského roku, kdy bylo doma s dětmi celkem 5 400 mužů.

Přibývá počet mužů na rodičovské dovolené. Přibývá počet mužů na rodičovské dovolené. | Archiv CNC

Problémem jsou platy otců

„I přes mírně narůstající počet otců na rodičovské dovolené je těchto otců stále málo. Podle našich výzkumů by přitom na rodičovskou šlo rádo až 43 procent mužů,“ uvedl Talpa, který působí ve spolku Liga otevřených mužů a snaží se o rozšiřování společenského povědomí o mužích na „rodičovské“.

Většímu růstu podle něj brání často ekonomická situace rodin. „Muži jsou stále ve většině případů hlavními přispěvateli do rodinných rozpočtů, takže delší výpadek jejich mzdy je pro rodinný rozpočet zásadnější,“ myslí si. Podle jeho zkušeností to může být problém až pro tři čtvrtiny rodin.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá v tomto ohledu vyjít otcům vstříc a připravuje možnost flexibilnějšího čerpání rodičovského příspěvku. Podle návrhu, který nyní projednávají poslanci, by se měla zrušit horní hranice měsíčního čerpání příspěvku, takže bude možné celkovou částku 220 tisíc korun vyčerpat už během šesti měsíců. Díky tomu by otcové nemuseli být doma delší dobu, což by finanční situaci usnadnilo.

Novinkou bude také otcovská dávka na poporodní péči, kdy by měl otec jeden týden dostávat 70 procent platu, aby mohl být doma s rodinou. Podle mluvčího resortu Petra Habáně tyto změny začnou s velkou pravděpodobností platit v druhé polovině roku.

Každý může alespoň na tři měsíce 

Obě novinky Talpa vítá. „Nezbývá než doufat, že návrh projde,“ řekl s tím, že i přes finanční nevýhodnost mužům doporučuje, aby šel muž na rodičovskou alespoň na tři měsíce. „Bude z toho profitovat celá rodina a ve většině případů to rodinný rozpočet unese,“ myslí si.

Rostoucí zájem mužů je patrný také u dávek tzv. mateřské, tedy peněžité pomoci v mateřství. Podle čísel České správy sociálního zabezpečení ji v prvním čtvrtletí roku 2014 pobíralo 143 mužů, ve stejném období o rok později už 179. Přibylo také výplat ošetřovného (při péči o dítě nebo člena v domácnosti), celkem šlo v roce 2015 o 31 tisíc mužů, což je o třetinu více než v roce předchozím. V drtivé většině však dávky také pobírají ženy.

zednik ( 7. února 2017 12:21 )

V pořádku. A pohne si svěřování dítěte do péče otci v případě rozchodu. Téměř výhradně děti dostává dnes matka. Proto rodičovskou otce podporuje i Liga otců, ne ?

11karel11 ( 7. února 2017 11:04 )

Chlap má vydělávat peníze pro rodinu a ženská být na mateřské. Ženské, které spěchají od narozeného dítěte do práce, by neměly mít vůbec dítě. Shrábnou peníze na začátku a stejně nejsou na mateřské. Stát by měl podpořit jen ty matky na mateřské, které, se skutečně starají o dítě.

janinax ( 7. února 2017 10:26 )

Přesně tak.Europa mele naprosté nesmysli!!!

janetazahro ( 7. února 2017 09:45 )

Europa a dzery : jste alibiste , zbavujete se svych otcovskych povinnosti, ale take radosti s detmi . Vlak pres tohle uz davno prejel, jsme v 21. stoleti .

janetazahro ( 7. února 2017 09:39 )

Europa : To je hloupost, dite je obou rodicu. Drive tahle moznost nebyla / krome u cikanu / , tak holt byla vzdy doma s detmi mama. Nevim proc by nemohl nejaky cas zustat doma otec rodiny, pokud mu to jeho profese dovoli a pokud on sam ma o to zajem nebo to takto bude vyhovovat z nejakeho duvodu obema manzelum. Ono je velmi dobre, kdyz otec se vice sblizi s ditetem ( ci detmi ) a seznami se s chodem domacnosti. Pak nastavaji situace, kdy musi maminka z nejakeho duvodu na delsi cas jit napr. do nemocnice a tatinek je z toho pak cely nesvuj a ma obavy, ze to s detmi neda .

Zobrazit celou diskusi