Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kvůli topení udává soused souseda. Úředníci se chystají na kotlíkovou razii

Autor: ula - 
12. ledna 2017
09:30

Dávejte si pozor, čím topíte. Od 1. ledna vstoupil v platnost nový zákon, který umožňuje odborům životního prostředí dám vám pokutu za to, pokud topíte nebezpečnými látkami nebo chemikáliemi. Na úřady už totiž dorazily první podněty od lidí, kteří si myslí, že jejich sousedé špatně topí. V krajním případě může „kotlíkový policista“ přijít do vašeho domu neohlášeně. Ve čtvrtek na to upozornil deník MF Dnes. 

Od 1. ledna může do vašeho domu přijít kontrola, aby zjistila, čím topíte. „V případě přetrvávajících problémů nevylučujeme ani neohlášené kontroly. Zákon nám to nezakzuje. V Karviné se lokální topeniště opravdu podíleji na znečištění ovzduší výraznou měrou,“ řekla MF Dnes mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Na úřad v Karviné už dorazily první podněty, podle mluvčí byl u jednoho tip rovnou na čtyři adresy.

Pokuta až 50 tisíc

Autoři zákona zřejmě nečekali, že kontroloři přistoupí ke kontrolám tak razantně. Úřad by měl při podezření zdokumentovat kouř, poslat majiteli obsílku s poučením, jak správně topit. Pokud se budou problémy opakovat, mohou vyrazit na kontrolu, odebrat vzorky popela a poslat na rozbor. V případě, že se potvrdí, že majitel domu topil chemikáliemi, může dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Kouř a  případné topení zakázanými látkami se dokumentuje podle barvy kouře, na který mají úředníci tabulky. „Kotlíkoví policisté“, úřednící z radnice, jsou podle deníku ve fázi, kdy pouze sbírají důkazy a fotografují problémové lokality.

Podvodníci už vyrazili do akce

V Kroměříži už se podle deníku pohyboval falešný kontrolor kotlů. Chtěl ale zkontrolovat dům, kde se topí plynem, a ženě to přišlo podezřelé. Starosta města tedy vyzval k opatrnosti s tím, že namátkové kontroly úřady neprovádí.

salto ( 13. ledna 2017 11:59 )

Takže charakter je ten, co dýchá sousedovy pálené odpadky?

taktone ( 13. ledna 2017 10:45 )

Celá ČR bude jen o udávání to by člověk nevěřil kolik hajzlů vedle něho žije

djaba ( 12. ledna 2017 22:46 )

A CO VOE

zednik ( 12. ledna 2017 11:10 )

Včera byl článek o té mrše, co si zavolala domů k porodu záchranku a pak vysoudila odškodné. Lékaři (který zemřel na následky jejího udání)přitížilo i to, že narušil nedotknutelnost soukromí jejího obydlí. Odmítla převoz a on to řešil 20 minut telf. s pediatrem takže byla vystavena strádání a on , ten lékař tam v tom obydlí neměl co dělat. A tady vám úředníci vlezou bez pozvání do bytu na udání souseda a Liga na ochranu lidských a kdovíjakých ještě práv nějak zrovna mlčí....

venkovan ( 12. ledna 2017 10:39 )

Jen ať přijdou,jeden kotlík z doby dětských táborů mi zbyl,klidně ho ukážu... Na topení mám kotel.

Zobrazit celou diskusi