Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Penny prodávali mák s pesticidy. Dr. Rashid přesáhl limit osminásobně

Autor: ČTK, ula - 
2. ledna 2017
17:00

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v mletém máku od společnosti Alika z Čelčic na Prostějovsku osminásobně víc pozůstatků pesticidů, než je povolené množství. Vzorky odebrali inspektoři z máku, který zakoupili v Penny Marketu, mák je ale k dostání v jiných řetězcích.

Potravina označená datem minimální trvanlivosti do 31. 5. 2017 a šarží L228620 pochází od výrobce Alika a.s. z Čelčic na Prostějovsku.  Prodejci musejí danou šarži stáhnout z trhu. Lidem inspekce doporučuje, aby mák nejedli. Vyjádření výrobce máku zjišťujeme.

Inspekce mák odebrala v Penny Marketu, k dostání je také v jiných řetězcích. Obsahoval pesticid picoxystrobin v množství 0,084 miligramu na kilogram. „Není proto vhodný k lidské spotřebě,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspekce nařídila prodejci okamžité stažení z trhu a zahájila s ním správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce se loni zaměřila na mák z dovozu, protože dovozci často vydávali technický mák za potravinářský. Technický mák však nemá chuťové vlastnosti jako potravinářský. Vzniká totiž jako odpad při pěstování máku pro farmaceutické účely.

mrkevmrkev ( 2. ledna 2017 17:36 )

Výrobce máku? Mák se vyrábí? Podle mne se mák pěstuje.

Zobrazit celou diskusi