Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zákaz prodeje o svátcích dopadl na obchody: Počítají milionové ztráty

Autor: ČTK - 
1. ledna 2017
14:24

Zákaz prodeje o některých státních svátcích, který čeští spotřebitelé loni poprvé pocítili 28. října a během tří vánočních dnů, se negativně podepsal na celoročních tržbách obchodníků. I když lidé více nakupovali ve dnech před a po těchto svátcích, ztrátu ze zavřených obchodů to nedokázalo vynahradit. Vyplývá to z prvních vyjádření obchodních řetězců.

Globus před svátky zaznamenal zvýšenou návštěvnost hypermarketů. „I přes zvýšené prodeje v těchto dnech nám to nicméně nevykompenzovalo rozdíl z uzavření ve srovnání s loňským rokem,“ řekla mluvčí Pavla Hobíková.

Také obchodům Sportisimo vzrostly sice ve srovnání s loňským rokem tržby 27. i 28. prosince, ale tento přebytek nepokryl nulovou tržbu z 26. prosince, kdy musely být velké prodejny zavřené. „Také je diskutabilní, zda je nárůst tržeb způsoben odložením nákupu z 26. prosince nebo vlivem počasí (loni teplo, letos zima...),“ uvedla ředitelka nákupu Sportisima Martina Kudláčková.

Do nákupního centra Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku přišlo ve sváteční dnech, kdy byl prodej ve velkých obchodech omezen, o 40 procent méně lidí, stejně klesly i tržby. „Ne, ztrátu vzniklou zákonem omezujícím prodej o vybraných svátcích v ostatních dnech nenahradíme,“ odpověděl ředitel centra Jan Procházka.

„Uzavření prodejen ve svátky stanové zákonem se samozřejmě promítne do tržeb. Ztráty jdou do milionů korun. Vývoj tržeb na webu je v těchto dnech stabilní, případně s drobným navýšením návštěvnosti,“ dodala Lenka Mastešová z prodejen Euronics.

Dopady říjnového svátku

Také Datartu omezení otevírací doby negativně ovlivnilo tržby. „Ztráty bychom měli menší, pokud by všichni prodejci dodržovali zákon. Omezení o říjnovém svátku se dotknulo všech našich prodejen, zde jsme měli vyšší tržby před svátkem. Ztráta byla v řádu desítek milionů korun,“ uvedla Iva Pavlousková z Datartu. Omezení otevírací doby prodejen během vánočních svátků podle ní firmě nepřineslo tak velkou změnu jako během říjnového svátku.

Omezení prodejů se podle ředitele nákupu řetězce Expert Elektro Ladislava Pospíšila nejvýrazněji promítlo do období povánočních výprodejů, kdy se prodejny řetězce neotevřely 25. a nově i 26. prosince. „Zákazníci ale využili během těchto svátků pro objednávku elektroniky o to více náš e-shop,“ uvedl Pospíšil.

Internetovým obchodům tak norma o svátcích zvýšila tržby. „E-shop Kasa.cz ze zákazu prodeje o svátcích v kamenných prodejnách profitoval. Tržby v těchto dnech vzrostly meziročně o deset procent. Kromě prodejů se zvýšila také průměrná hodnota objednávky,“ uvedl produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

Podle nové legislativy musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. 

Podívejte se na opuštěné obchodní domy přes svátky v galerii:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 3. ledna 2017 19:44 )

ztrátu má stát na sociálním a zdravotním pojištění z milionu na mzdě 35+13,5% t.j. cca 500tisíc, to poslancům nedošlo

matno ( 1. ledna 2017 22:48 )

A tady u nás ty vietnamské taky.

matno ( 1. ledna 2017 22:25 )

Ať žije konzum !

matno ( 1. ledna 2017 21:58 )

Špatně se mi to zařadilo. Patří krakonošovi.

matno ( 1. ledna 2017 21:54 )

No a co jako? Jinde zase mají zavřeno více dnů v roce.

Zobrazit celou diskusi