Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na chřipku zemřel na Vysočině třetí člověk. V nemocnicích je zákaz návštev

Autor: uni, ČTK - 
29. prosince 2016
11:15

Na Vysočině zemřeli kvůli chřipce tři lidé. Ke dvěma úmrtím z minulého týdne přibylo další v pondělí. Jde o pětasedmdesátiletou ženu z okresu Jihlava, řekla ve čtvrtek Radka Štěpánková z krajské hygienické stanice. Kvůli zvýšenému výskytu chřipkových onemocnění budou do odvolání zakázány návštěvy pacientů ve čtyřech z pěti krajských nemocnic. Otevřena zůstává pouze nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku, v tomto okrese je zatím nejnižší nemocnost.

Už od minulého pátku návštěvníci nesmí do nemocnice v Třebíči. Od středy platí zákaz v jihlavské nemocnici a ode dneška v nemocnici Pelhřimov. Havlíčkobrodská nemocnice bude pro návštěvníky uzavřena od pátku, aby se akutní respirační infekce a chřipky nešířily po odděleních. „Zvýšený výskyt chřipkových onemocnění pro hospitalizované pacienty představuje zdravotní riziko,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Ve stejný den, tedy v pátek 30. prosince, začne platit zákaz návštěv i v dalších dvou zdravotnických zařízeních na Havlíčkobrodsku, a to v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod a v nemocnici následné péče, která je v Háji u Ledče nad Sázavou. Uzavřených zařízení může přibývat, aktuální údaje lze najít na webu hygieniků.

Počty lidí, kteří na Vysočině onemocněli virózami, se v minulém týdnu zvýšil o desetinu. Na Třebíčsku zemřel na chřipku devětasedmdesátiletý pacient a další, o 12 let mladší, na Žďársku. Lékaři na Vysočině v 51. týdnu evidovali 1461 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel. Na Třebíčsku a na Havlíčkobrodsku byla překonána hranice epidemie. Aktuální údaje o počtu nemocných zveřejní krajská hygienická stanice v pondělí.

Hunt ( 29. prosince 2016 13:25 )

A kterak odolává ta prasečí "viróza" z Hradu?Doufám,že hradní "havrani" jsou v pohotovosti ...

Zobrazit celou diskusi