Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chřipka v Česku zabíjí: Zemřeli dva lidé a nemocných dál přibývá

Autor: ČTK, bk - 
27. prosince 2016
11:06

Dva lidé na Vysočině v minulém týdnu kvůli chřipkám zemřeli, další kvůli ní skončili v nemocnici. Zvyšuje se také počet lidí, kteří na Vysočině onemocněli virózami, na Třebíčsku a Žďársku byla překonána hranice epidemie. 

Výskyt chřipky a onemocnění, která jsou chřipce podobná, se v posledním týdnu před svátky zvýšil o víc než polovinu. Na 100 000 obyvatel připadalo 63 pacientů. Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu situaci hodnotí jako nastupující epidemii. Uvedla to ve své zprávě. Podle ní se šíří chřipkový vir, proti němuž je účinné očkování. Údaje ze statistik ukazují, že by vánoční prázdniny a volno mohly epidemii zbrzdit.

„Je evidován významný vzestup počtu nemocných, a to téměř o 54 procent. Nejvyšší nárůsty počtu nemocných s chřipkovými projevy vykazuje Olomoucký kraj a kraj Vysočina. Situaci v ČR hodnotíme jako nastupující epidemii chřipky A/H3N2,“ uvedla laboratoř.

Největší výskyt chřipky a chřipkových onemocnění byl mezi dětmi do pěti let. V týdnu před svátky se proti předchozímu týdnu zvedl o 71 procent. Na 100 000 obyvatel připadlo 145 nemocných chlapců a děvčat. U školáků od šesti do 14 let to bylo 106 nakažených. Mezi lidmi nad 60 let připadalo 20 pacientů na 100 000 obyvatel. V této věkové skupině zaznamenali ale epidemiologové proti předchozímu týdnu největší rozšíření choroby, výskyt se víc než zdvojnásobil. Zvýšil se o 122 procent.

Lékaři na Vysočině v 51. týdnu evidovali 1461 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel, což v porovnání s předcházejícím týdnem znamená nárůst o deset procent. Od 23. prosince je pro návštěvy uzavřena nemocnice v Třebíči. V úterý to řekla Radka Štěpánková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

„Devětasedmdesátiletý pacient zemřel na chřipku na Třebíčsku, další o 12 let mladší na Žďársku,“ uvedla Štěpánková. Nejohroženější jsou předškolní děti a senioři. V ČR je nejvíc případů chřipkových onemocnění v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Zákaz návštěv v třebíčské nemocnici platí až do odvolání.

Petrey ( 31. prosince 2016 13:35 )

Není nad to mít nohy v teple. Já naštěstí nemocný nebývám, snažím se dodržovat základní zásady zdravého životního stylu, sem tam nějaký pohyb a bazén / sauna také jím vitamíny a nechávám se očkovat a na to všechno mi přispívá pojišťovna, jsem u oborové z.p. a spokojenost, mají dobré benefity.

mandat ( 27. prosince 2016 14:28 )

A to se teste, az se u vas rozdeli migranti, to bude teprve legrace a umirani na jjejich infekce.

fotrpjotr ( 27. prosince 2016 11:57 )

Aspoň,že tu jejich cenzor povolil diskuzi.

Zobrazit celou diskusi