Když se vám zhorší zdraví, existují pro šéfa prakticky jen dvě možnosti. „Pokud už zaměstnanec nemůže na základě lékařského posudku vykonávat svoji dosavadní práci, musí jej zaměstnavatel buď převést na jinou vhodnou pozici s ohledem na jeho zdraví a vzdělání, případně s ním dokonce rozvázat pracovní poměr,“ vysvětluje advokát Tomáš Chalupa z bezplatného poradenského portálu Poradnaveritele.cz.

Ne vždy při zdravotních problémech dává šéf zaměstnanci výpověď oprávněně. A někoho nemůže propustit vůbec! Není tak možné propustit těhotné ženy, zaměstnance v pracovní neschopnosti nebo ty, jež jsou uvolnění pro výkon veřejné funkce.

„A pozor. Rozhoduje stav v době podání výpovědi. Tedy pokud je žena například v druhém měsíci těhotenství a zaměstnavateli to ještě ani nestihla oznámit,už se na ní vztahuje ochranná doba a výpověď není platná," vypočítává advokát Chalupa.

● Nic neplatí bez výjimky. A tou je v tomto případě pracovní poměr na dobu určitou. Jakmile skončí termín smlouvy, končí i pracovní poměr a nemoc ani těhotenství neomlouvá.

●Stejně tak není nemoc důvodem pro zrušení výpovědi v případě, že jste výpověď dali sami nebo jste pracovní smlouvu ukončili dohodou.

Máte smlouvu na dobu neurčitou? Pak nemůžete dostat výpověď v době, kdy se chystáte na plánovanou operaci. „Od chvíle, kdy se o operaci dozvíte, přes sjednání termínu operace až po uschopnění jste chráněni a zaměstnavatel vás nesmí propustit. Pokud tak i přesto učiní, je výpověď neplatná.“ dodává Chalupa.

Nejvíc chrání zákon zaměstnance v případě pracovního úrazu. Pokud neporušil bezpečnostní předpisy a nebyl opilý nebo pod vlivem drog, má nárok na:

● proplacení bolestného ( jednorázová částka vyplácená na základě posudku)

● proplacení nákladů spojených s léčením (léky, zdravotní pomůcky atp.)

● náhradu za věcnou škodu (např. za zničené hodinky nebo mobil, který jste si zničili atp.)

● náhradu za ztrátu na výdělku – tedy rozdíl mezi nemocenskou a mzdou

Kvůli nemoci z povolání výpověď nedávejte

Řadě zaměstnanců znemožňuje výkon práce nemoc z povolání. Například astma brání v práci horníkům, alergie na latex zdravotníkům, zhoršený zrak pilotům a chronické bolesti zad zedníkům.

● Šéf vás kvůli nemoci z povolání může převést na jinou práci, a to dokonce, i když s tím nesouhlasíte.

● Změnou pracovního zařazení vám může klesnout výše mzdy.

● Pokud jinou vhodnou práci odmítnete a do zaměstnání vůbec nedorazíte, může to být důvodem k vašemu propuštění.

● Když pro vás zaměstnavatel jinou práci nemá, může vám dát výpověď a odstupné.

● Pozor! Nikdy nedávejte výpověď sami. Ztrácíte tím nárok na odstupné. V případě uznané nemoci z povolání je to 12násobek průměrného výdělku.

Dostali jste výpověď neoprávněně? Ozvěte se včas!

● Ihned písemně oznamte zaměstnavateli, že trváte na tom, aby vás dále zaměstnával. Máte nárok na náhradu mzdy až do chvíle, kdy opět začnete pracovat, nebo kdy dojde k platnému skončení pracovního poměru.

● Pokud se nebráníte písemně, skončí váš pracovní poměr uplynutím výpovědní doby, nebo i dnem, ke kterému jste propuštěni.

● V těchto případech máte nárok na náhradu mzdy za období dvou měsíců.

● Někdy je nutné neplatnost výpovědi ze zdravotních důvodů »hnát« až k soudu. Nesmíte se ale dlouho rozmýšlet. Máte na to jen 2 měsíce ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto neplatným rozvázáním.

„Ale pozor, nárok na náhradu mzdy lze úspěšně požadovat až po dobu tří let zpětně,“ upozorňuje advokát Chalupa.

8 nejčastějších chyb ve výpovědích

Zaměstnavatelé ve výpovědích z důvodu zhoršeného zdravotního stavu často chybují.

1. chyba: Ústní výpověď. Výpověď musí být vždy písemná.

2. chyba: Na výpovědi je jiné datum, než kdy jste výpověď fakticky dostali. Tzv. antidatování je nemožné. Pamatujte si, že důležité je datum doručení výpovědi!

„Nelze argumentovat tím, že vám výpověď ležela 2 měsíce na personálním, a tudíž už lhůta uplynula, nebo dostat výpověď 2 měsíce před skončením rodičovské, abyste nemohla ani nastoupit. Šéfové to dělají většinou kvůli tomu, aby se vyhnuli placení mzdových nároků,“ vysvětluje advokát.

3. chyba: Výpověď nesmí přijít v ochranné lhůtě, například v době nemocenské či mateřské.

4. chyba: Špatné nebo neúplné vylíčení důvodů, které vedly zaměstnavatele k výpovědi.

5. chyba: Nedoručení výpovědi do vlastních rukou zaměstnance.

6. chyba: Z výpovědi není zřejmá jasná souvislost mezi zdravotním stavem a výpovědí.

7. chyba: Pro výpověď neexistují zákonné důvody.

8. chyba: Výpověď z důvodu časté nemocnosti nebo častého ošetřování nemocného dítěte.

Fotogalerie
9 fotografií