Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velký přehled nemocenské: Kolik dostanete za nemoc?

Autor: Tomáš Belica - 
13. července 2016
11:19

Češi se bojí neschopenky jako čert kříže. Pryč jsou doby, kdy se nezdráhali vyležet ani běžnou rýmičku. Potvrzují to nově vydané dlouhodobé statistiky. Aby lidé nepřišli o peníze, chodí dnes do práce i s těžkou chřipkou. Ničí si tím zdraví, a podle lékařů jim může jít i o život.

„Pane doktore, potřebuju se pár dní doma vyležet, napište mi prosím neschopenku…“ Tak to už v ordinacích není téměř slyšet. Od zavedení karenční doby – tedy ani koruna za první tři dny pracovní neschopnosti – si jen málokdo dovolí ten luxus zůstat s nemocí v posteli a raději ji přechází. Anebo si vezme placenou dovolenou, kterou by ale měl mít na odpočinek, a ne na to, aby se vylízal z nejhoršího.

„Člověk, co má dvacet tisíc a k tomu provize či bonusy, spíše zůstane doma než ten, kdo má sto tisíc a nic víc k tomu,“ popisuje současný stav ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Za pravdu mu dávají také statistici. „U pojištěnců s nejnižšími příjmy může být nemocnost až trojnásobná v porovnání s těmi, kteří mají příjmy vysoce nadprůměrné,“ uvádí Jaroslav Novák z Českého statistického úřadu. Podle něj u nízkopříjmových pojištěnců dosahuje nemocenská asi 54 % průměrné hrubé mzdy.

Ti, kteří berou dvojnásobek průměrné hrubé mzdy, tedy asi 53 tisíc korun, už v případě nemoci poberou jen 40 procent mzdy. „Nutno však dodat, že k neplánovanému čerpání dovolených se s ohledem na zmíněnou karenční dobu uchylují i pracovníci s nízkými příjmy,“ dodává statistik.

Kolik dostaneme celkem za nemoc? Kolik dostaneme celkem za nemoc? | Zdroj: MPSV

Podle údajů ČSÚ se pracovní neschopnost pohybovala několik desetiletí až do roku 1989 pod hranicí pěti procent. Prudký nárůst nastal v 90. letech a vrcholu dosáhl v roce 2003, kdy se hodnoty vyšplhaly na 6,82 procenta! Po zavedení karenční doby v roce 2008 došlo k drastickému propadu pracovní neschopnosti, zejména kvůli nemoci, a nikoliv úrazu.

Nyní je zhruba na třech procentech. „V Česku se nesnížila nemocnost, pouze se snížil počet lidí, kteří pobírají nemocenskou dávku,“ zlobí se odborový předák Josef Středula a dodává: „Kdyby se u nás šířily nemoci jako ebola, tak český systém způsobí, že člověk s prvotními příznaky jde do práce.“

Jak se stoná u sousedů

NĚMECKO Prvních šest týdnů pracovní neschopnosti hradí zaměstnavatel mzdu v plné výši. Nemocenská je poté 70 procent z průměrného příjmu.

RAKOUSKO Po dobu 6 až 12 týdnů nemoci (záleží na délce zaměstnání) mají zaměstnanci nárok na 100 % platu od svého zaměstnavatele. Poté je jim vyplácena nemocenská ve výši 50 % příjmu.

SLOVENSKO Výše nemocenské činí první tři dny nemoci 25 %, od 4. dne je to pak 55 % z průměrného příjmu zaměstnance.

POLSKO Během prvních 33 kalendářních dní pracovní neschopnosti dostává zaměstnanec od svého zaměstnavatele mzdu ve výši 80 procent z průměru za poslední rok.

Kolik dnů berou ročně nemocenskou jinde v Evropě? Kolik dnů berou ročně nemocenskou jinde v Evropě? | archiv Blesku

Řešením jsou sick days

Návrhy na zrušení karenční doby narážejí na odpor zaměstnavatelů. Firmy se obávají, že by se zaměstnanci »házeli marod«, a ještě by jim vzrostly náklady, pokud by náhradu mzdy zaměstnancům vyplácely už od prvního dne nemoci.

„Dovolená, tedy i nemocenská, je jedním z nejdražších benefitů,“ upozorňuje také ekonom Tomáš Menčík. Víc šancí by mohl mít návrh z dílny ČSSD na zavedení takzvaných sick days (sick je anglicky nemocný, tedy jde o dny zdravotního volna), a to až na pět dní v roce.

„Nezrušila by se tedy karenční doba, zaměstnanec by si vzal placené volno a mohl se léčit,“ popisuje odborářský boss Josef Středula. Ostatně mnohé firmy už jako benefit těchto pár dnů na nemoc poskytují.

Samo ( 30. prosince 2016 10:17 )

No jo ale před zákonem jsme si všichni rovni. Akorát někteří jsou rovnější.

baronessa ( 13. července 2016 16:10 )

Jdi s tou mizernou nabídkou v ještě mizernější češtině do ř i t i. Co je to za nabídku, když dotyčná nemá ani na to, aby si zaplatila solidní český překlad? To bude určitě vynikající služba

alusinek ( 13. července 2016 16:09 )

Je to velký bordel,že jsou takové rozdíly v platech.Mít 100 000 Kč i více a někdo 10 000 Kč.Poslanci nám odsouhlasí takové zákony,ale na ně bohužel neplatí,to jsou snad nadlidi?Za co mají tak vysoké platy,o nemocenském ani nemluvím.Za to sezení a nesezeni ve sněmovně a všelijaké žranice,výhody atd.Měli by mít aspoň rok minimální mzdu,možná by změnili názory a určitě by se do politiky necpalo tolik lidí,jsou to nejsnadněji vydělané peníze

Dylann_Roof ( 13. července 2016 15:05 )

„Člověk, co má dvacet tisíc a k tomu provize či bonusy, spíše zůstane doma než ten, kdo má sto tisíc a nic víc k tomu,“ popisuje současný stav ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Za pravdu mu dávají také statistici. „U pojištěnců s nejnižšími příjmy může být nemocnost až trojnásobná v porovnání s těmi, kteří mají příjmy vysoce nadprůměrné,“ Škoda že ekonom a statistik, vůbec neví nic o reálném životě. On pojištěnec s nejnižšími příjmy na třísměnném provozu, kdy se musí občas chodit i víkend, pracuje v prašném, hlučném nebo přehřátém/studeném prostředí, sledován kamerovým systémem, kdy nemá možnost si pomalu ani odskočit na toaletu, nebo se najíst, aby stihl normu, má trochu větší riziko onemocnění, než kancelářská krysa, která "pracuje" v klimatizovaném bezprašném prostředí a zajde si na hodinový obídek do restaurace. Vidím to na mém bratrovi, co už má pronemocněnou dovolenou. Další nelogická věc je že, člověk který vydělá 100 000 měsíčně, nemá problém si na nemoc našetřit, nebo další měsíc se 100 000 dluh zalepit, opačný případ platí pouze když, někdo nemá furt dost, asi jako pan ekonom, který tu ideu zřejmě aplikoval na sebe!

baronessa ( 13. července 2016 13:31 )

Ono je celkem logické, že člověk, který žije taktak si nemůže dovolit promarodit měsíc při takové almužně. Leta letoucí se o tom ví, ale najednou je to překvapení. Nelidská, asociální politika. Nikoho nezajímá, že je člověku zle a že už nemůže. Platit za byt se musí, zálohy na energie taky. A kvůli tomu to člověk v práci musí vydržet, i když nemocný.

Zobrazit celou diskusi