21. listopad 2019
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Jó, třešně zrály: Co o rudých kuličkách plných vitamínů nevíte?

/
  • Třešně jsou dobré a navíc přínosné pro naše zdraví.
    18. července 2016 ● 10:00

    Na prvního Máje se pod rozkvetlými třešněmi líbáme, v létě si zase rádi smlsneme na jejich plodech. Nejenže jsou třešně chutné a zdravé, ale navíc jsou to i ty nejlevnější náušnice, které sluší každé ženě. Co ale o oblíbeném druhu ovoce ještě nevíte a možná byste měli?

  • 1.

    Ideální ovoce pro dietáře

    * I když držíte dietu, můžete si sladkých třešinek dopřát větší množství, jelikož mají velmi malou kalorickou hodnotu.

    * Jsou rovněž přírodním projímadlem, a tak zrychlují peristaltiku střev. Obsahují také hodně vody a pektinu.

    * Navozují pocit sytosti, a tak podporují hubnutí.

    * Třešně jsou přírodním antioxidantem a nastartují vaši imunitu.

    * Působí protirevmaticky a čistí krev, játra i ledviny.

    Třešně jsou dobré a navíc přínosné pro naše zdraví.

  • 2.

    Vyléčí problémy s pletí i se štítnou žlázou

    Přáli byste si mít vláčnější pleť hebkou na dotek? Dle rad odborníků stačí si naordinovat častou konzumaci třešní po celý rok. Vaše pleť se vyčistí a uhříkům či pupínkům dáte sbohem.

    Třešně však údajně neřeší jen kosmetické problémy, ale pomohou i v případě nemocné štítné žlázy. Doporučená denní dávka je 100 g třešní. Ty totiž obsahují mnohé minerální látky, například draslík, který podporuje vylučování vody z těla, vitamíny A, B a C, fruktózu, železo důležité pro krvetvorbu a rovněž vápník na zuby a kosti.

    Třešně

  • 3.

    Nezapíjejte je

    Tuhle babskou radu zná asi každý z nás. Když se po třešních napijeme, nezauzlí se nám sice střeva, jak nám vyhrožovaly naše maminky a babičky, ale možná nás to pěkně prožene. Vydatné zapíjení se nedoporučuje kvůli tomu, že třešně rychle kvasí.

    průjem

  • 4.

    Jak je nejlépe skladovat?

    Stejně jako ostatní bobulovité ovoce, nezůstanou ani třešně dlouho čerstvé. Pokud je utrhnete se stopkami, vydrží však o polovinu déle než bez stopky. Také byste je měli skladovat na jiném místě než ostatní potraviny, jelikož třešně z nich snadno přijímají pachy. Stejně je ale lepší je sníst co nejdříve, nebo je zpracovat do moučníků či ovocných knedlíků. Kdybyste ale chtěli přísun vitamínů průběžně po celý rok, třešničky vypeckujte je a zmrazte. Posléze se dají používat do pečiva místo hrozinek. Nebo si z nich připravte vlastní výborné džemy a marmelády.

    Se stopkou vydrží déle

  • 5.

    Plody nejsou všechno

    Málokdo z vás asi někdy využil listy, stopky či květy třešní. Přitom odvar z listů vám uleví při revmatu. Stačí si v něm klouby namáčet jednou denně po dobu 15 minut a budete zase fit. Naopak odvar ze stopek použijte pro zklidnění dráždivého kašle. A do třetice všeho dobrého, z aromatických květů se dá uvařit čaj vhodný na tlumení křečí.

    Využít se dají i květy

  • 6.

    Recept na závěr

    Purpurová třešňová marmeláda vonící létem:

    1 kg třešní bez pecek

    500 g želírovacího cukru

    šťáva z citronu

    4 lžíce brandy

    Třešně v hrnci zalijte 150 ml vody, vařte 15 minut. Když ovoce změkne, přisypte cukr, citronovou šťávu a brandy. Povařte15 minut, až šťáva zhoustne a třešně se rozpadají. Naplňte sterilizované sklenice a uzavřete.

    Purpurová třešňová marmeláda vonící létem

     

    Fotogalerie
    19 fotografií

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy