Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dřete do úmoru a vyděláváte málo? Tady je 11 tipů, jak si říct o vyšší plat

  • Autor: ula - 
    13. 11. 2016
    20:20

    Před Vánoci se hodí každá koruna, navíc se blíží konec kalendářního roku, a to obvykle firmy vydávají pravidelná roční hodnocení. Situace na trhu práce je více než příznivá, nezaměstnanost je rekordně nízká a firmy tak trpí nedostatkem pracovníků a jsou ochotné vynaložit více úsilí i peněz, aby získaly nové zaměstnance a udržely si ty stávající. Je to tedy ideální příležitost říci si o vyšší plat. Jenže takovou žádost musíte promyslet a dobře načasovat, abyste doslova nesplakali nad výdělkem.

  • 1.Správná chvíle

    Ideální je samozřejmě chvíle, kdy jste dosáhli nějakého úspěchu, splnili obtížný úkol nebo třeba přijali od zaměstnavatele větší objem práce či novou zodpovědnost. Skvělou příležitostí pak může být i závěr kalendářního roku, kdy v řadě firem probíhají pravidelná roční hodnocení. Pokud jste se v posledních 12 měsících činili a šéf na vaše pracovní výkony a úspěchy pěje chválu, neváhejte toho využít. Jestliže ale s vaší prací není tak úplně spokojen a mluví spíše o vašich přešlapech, raději na svou žádost zapomeňte a vyčkejte na vhodnější situaci.

    Správná chvíle Správná chvíle | Profimedia

     

  • 2.Taktizujte

    Promyslete si, kdy se s žádostí o vyšší plat za šéfem vypravíte. Dobře naladěný nadřízený bude přístupnější. Např. vybafnout na něj hned po příchodu do práce nebo těsně před odchodem není diplomatické. Stejně tak v pondělí nebo pátek. Na náladě mu nepřidá ani finanční kontrola ve firmě, bolest zubů nebo hádka s manželkou. Na to se optejte šéfovy sekretářky.

    Taktizujte Taktizujte | Profimedia

  • 3.Připravte si argumenty

    „Zaměstnanec by svou žádost měl vždy odůvodňovat pozitivně. Vyplatí se poukázat zejména na to, jakým jste pro firmu přínosem a jakých skvělých výsledků či úspěchů se vám podařilo dosáhnout,“ doporučuje Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR. Pokud ve firmě působíte již více let, můžete zmínit také loajalitu, kterou tím svému zaměstnavateli projevujete.

    Připravte si argumenty Připravte si argumenty | Profimedia

  • 4.Pozor na negativní argumenty

    Zvedli vám nájem, chcete si vzít hypotéku? To jsou důvody, které vašeho šéfa nezajímají, protože jeho zajímá jedině váš přínos pro firmu.V žádném případě se pak zaměstnavatele nesnažte vydírat a stavět svou argumentaci na tom, že pokud vám nepřidá, odejdete ke konkurenci. Zaměstnavatel takové neloajální chování rozhodně neocení, a vám tak s velkou pravděpodobností skutečně nezbude nic jiného než jít o dům dál.

    Pozor na negativní argumenty Pozor na negativní argumenty | profimedia.cz

  • 5.Zjistěte, jak je na tom firma

    Kromě své osobní role ve firmě nezapomeňte zvážit také další faktory, které mohou ovlivnit úspěšnost vaší žádosti o zvýšení mzdy. Mnoha firmám v Česku se v současnosti daří, a mohou si tak dovolit odměnit své zaměstnance vyššími platy. Jestliže u vás ale nevládne zrovna optimistická atmosféra a spíš než o růstu se mluví o propouštění, nebude šéf ochoten a schopen vaši žádost vyslyšet, ani pokud si jinak vašich pracovních výkonu cení.

    Zjistěte, jak je na tom firma Zjistěte, jak je na tom firma | Zdroj: Profimedia

  • 6.Věrte si

    V práci se vám daří? Mluvte o tom nahlas. Šedým upracovaným myškám nikdo nepřidá a nevzpomenou si na ně ani při povyšování. Nepřehánějte to se svými úspěchy, ale zapomeňte na falešnou skromnost. Argumentujte např. tím, že zvládáte množství práce a spokojeností klientů. Ale nevymýšlejte si!

    Věrte si Věrte si | profimedia.cz

  • 7.Miřte výš

    Pokud chcete tučnější výplatnici, pracujte na sobě. Když objevíte zajímavý kurz, zeptejte se, jestli by vám ho nezaplatila firma. Všimnou si, že o svém růstu přemýšlíte. A můžete zkusit domluvit, že pokud si doplníte vzdělání, dostanete odpovědnější pozici.

    Miřte výš Miřte výš | Shutterstock


  • 8.Nepřehánějte to

    Rozhodněte se, kolik vlastně chcete přidat. Ale buďte realisté a neklaďte přehnané požadavky. Plat vám o polovinu nikdo nezvedne. Počítat můžete
    se zvýšením o 5–10 % z vaší hrubé mzdy. Z dlouhodobého hlediska se vyplatí žádat o méně peněz, ale častěji.

    Nepřehánějte to Nepřehánějte to | archiv Blesku

  • 9.Vyjednávejte

    Tvrdí šéf, že vám nemůže přidat, protože na to nemá? Tak se zkuste zeptat, jestli vám nemůže nabídnout místo platu nějaké výhody. Používání služebního mobilu i pro soukromé účely nebo příspěvek na penzijní připojištění také nejsou k zahození.

    Vyjednávejte Vyjednávejte | scom, archiv Blesku


  • 10.Nevzdávejte se

    Může se stát, že ani sebelépe formulované důvody vašeho vedoucího nedonutí, aby vám přidal. Nenechte se tím odradit. Zeptejte se na důvody, proč nedostanete přidáno a kdy si můžete jednání zvýšení platu zopakovat.

    Nevzdávejte se Nevzdávejte se | Shutterstock.com

  • 11.Zvažte další možnosti

    Když neuspějete, přemýšlejte, co dál. Pokud se šéf tváří, že vám nepřidá nikdy, musíte si promyslet, co vlastně chcete. Jistou práci za peníze, které máte, nebo shánění nového místa s perspektivou většího platu?

    Zvažte další možnosti Zvažte další možnosti | archiv Blesk/Aha

     


djaba ( 23. prosince 2016 22:27 )

Přijde za šéfem zaměstnanec a povídá : Chtěl bych přidat . A šéf na to : No výborně , tak přidej.

PanHamasajt ( 23. prosince 2016 09:04 )

 Nedru do umoru a nevydelam malo, uz po seste jsem na dovolene tento rok i ted odkud pisu z jineho statu - jeste jsem byl na podzim v italii, tedy 7x letos mimo domov

moiaza ( 13. listopadu 2016 21:03 )

Všichni se honí za penězi, maká v důchodu a když už má svou vysněnou sumičku na kontě, zjistí že mu hodiny odbíjejí konec. Jen málo lidí si umí vážit života a nechápou, že život je i o něčem jiném, než jen dřít a dřít.

111pavel111 ( 13. listopadu 2016 20:59 )

Jestli je OSVČ zloděj tak zaměstnanec je dvojtej zloděj, nepřidavat nic

Zobrazit celou diskusi