Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alze zákaz nevadí, otevře i na 2. svátek vánoční. Zákon neporušíme, tvrdí

Autor: tmp - 
25. prosince 2016
07:31

Největší tuzemský prodejce elektroniky Alza bude mít otevřeno na druhý svátek vánoční. Zákon schválený v červnu přitom jasně určuje 26. prosinec jako jeden ze dnů, kdy mají mít obchody nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Podle prodejce je ale vše v pořádku… 

Alza využila své právo mít i na Štědrý den otevřeno maximálně do 12 hodin. Svou centrálu přesně v poledne uzavřela. Zavřeno bude mít i 25. prosince, o den později už ale plánuje většinu prodejen opět otevřít. Zákon přitom stanovuje zákaz prodeje i 26. prosince.

Obchod s elektronikou měl otevřeno i 28. října a argumentoval, že otevřené jsou jen výdejny. Tehdy mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich ale Blesk.cz řekl, že Alza zákon porušila. „Prodejna měla více než 200 metrů čtverečních a probíhal v ní prodej. Inspektoři na místě zboží vybrali, objednali, zaplatili i vyzvedli. Co jiného to je než prodej,“ uvedl.

Podle Fröhlich tak Alza zákon poruší opět – pokud skutečně otevře. „K tomu, aby zboží prodali, nestačí objednávka. Musí dojít k uhrazení částky a spotřebitel si zboží odnese, těmito kroky dojde k dokončení prodeje. Pokud některý z těchto kroků proběhne na prodejní ploše nad 200 metrů čtverečních, poruší zákon dle České obchodní inspekce,“ řekl mluvčí pro Blesk.cz. Ten také připomněl, že sama Alza například holešovickou pobočku, kterou také plánuje otevřít, označuje za prodejnu.

Alza: Máme posudek

Tentokrát má ale Alza v ruce prý nové karty a zákony hodlá dodržovat. „Ve věci zákona o prodejní době jsme si nechali vypracovat odborný právní posudek, na základě kterého otevřením našich provozoven ve státní svátek zákon o prodejní době neporušujeme,“ řekl Blesk.cz Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz a.s. „26. prosince budeme mít otevřeno, aby mohli naši zákazníci vracet nevhodné dárky nebo výhodně nakoupit ve velkém povánočním výprodeji,“ dodal.

Za porušení zákona hrozí až milionová pokuta. Obchody musí mít podle nové legislativy zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, odpoledne 24. prosince a celý den 25. a 26. prosince.

Stegosaurus ( 14. března 2017 14:47 )

www.alza.cz by měla dostat pokutu aspon 300.000kč za to že měl otevřeno ve statní svátek 28.10.2016 a tím pádem www.alza.cz porušila zákaz a jejich reklama je na draka protože dáva do mobilů staré pamětové karty a s reklamacemy končí v pořadu české televize kterej se jmenuje ČERNÉ OVCE

Tomiktomik ( 25. prosince 2016 10:37 )

 Ja bych naopak přitvrdila v tom, že bych zakon rozšířila pro všechny obchody bez vyjímky aby se to nikomu nepletlo. A názor jako, že se diskriminují podnikatelé, že jim to zákon zakazuje, tak pro ty mužou udělat v zákonu to, že pokud nechceš mít o svátkách zavřeno, tak si tam stoupni sám a vydělávej.

LordHoror ( 25. prosince 2016 10:23 )

 Je to diskriminacni blbost to by muselo platit pro všechny nebo vetsinu profesi ale vyjmout z toho jen prodavačky(če) spíš by se mi líbilo kdyby svátek připadl na víkend pak ho nahradit v týdnu to má alespoň Hlavu a patu ale kvůli těm 4 dnům nebo kolik dělat takový caviky

ivonik ( 25. prosince 2016 09:10 )

já bych ještě přitvrdil a zavřel i každou neděli. Bez žrádla a jiných blbostí se člověk na den či dva v pohodě obejde.

Jiviny ( 25. prosince 2016 08:46 )

 Já bych ten zákon zrušila. Proč bránit majiteli prodejny v podnikání? A mimochodem prodavač jde dělat tuhle práci s vědomím služeb, stejně jako lékař, hasič, záchranář, a spousta jiných profesí.

Zobrazit celou diskusi