Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pošťačka Hana: „Celý den bez jídla a roznáška 160 kilo.“ Kvůli zdraví odešla

Autor: David Budai - 
20. prosince 2016
05:00

Třicet kilogramů naložila na vozík, 10 kilo do batohu a dalších 8 kilo nesla v příruční tašce. Paní Hana pracovala na poště bezmála 30 let a za tu dobu jí „brašna“ výrazně ztěžkla. „Ženy na poště se hrozně nadřou,“ vzpomíná v rozhovoru pro Blesk.cz a popisuje nepříjemné podmínky práce na České poště. V práci trávila i 13 hodin denně a nakonec musela kvůli zdraví odejít. Při zvedání nákladu jí totiž praskla sítnice.

Když jsem v roce 1981 nastoupila na poštu, bylo to pohodové zaměstnání. Práce se stihla za pracovní dobu, která byla od 7 do 15 hodin. A naposledy, když jsem na poště pracovala, mi na práci nestačilo ani 12 hodin. Hodiny navíc mi nikdo nezaplatil,“ řekla redakci Blesk.cz Hana Nováková o své práci u České pošty.

Skončila před 8 lety a dnes je v invalidním důchodu. Na poště totiž málem nechala zdraví. „Asi jako všechny bývalé doručovatelky mám problémy s páteří, zvláště krční. A také jsem málem přišla o zrak. Při zvedání těžkých břemen mi praskla sítnice a potom jsem půl roku byla v nemocnici. Prodělala jsem tři operace,“ vzpomíná Hana. Jejímu zdraví zřejmě příliš neprospělo ani to, že se každý den pohybovala v ulicích plných výfukových zplodin.

Na svou práci přesto s nadšením vzpomíná. „Práci jsem měla ráda a moc mě to bavilo,“ říká Hana. I proto na poště zůstala téměř 30 let, a jak sama tvrdí, nechce na poštu házet špínu. Pouze by ráda poukázala na to, že dříve vážená práce poštovního doručovatele už dávno není, co bývala. Přibyla hromada práce a na osobní život nezbývá příliš mnoho času.

1200 domácností, 160 kilo roznášek

„Doručovatelka nosí balíčky do dvou kilo, a když má na starost třeba 1200 domácností, je to denně třeba 100 balíčků. Řeší se to tak, že se napíše oznámení a hodí se do schránky. Lidem se ten balíček ani nevezme, protože není v lidských silách tolik balíčků donést,“ říká Hana. Jenže zákazníci si pak stěžují a pošta doručovatelům strhává peníze. „Vedení chce po pošťácích nemožné,“ je přesvědčená bývalá pošťačka.

Video  „Není v lidských silách tolik balíků donést,“ říká Hana o práci pošťačky.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Hana v práci běžně trávila i 12 hodin, a přesto nezvládla roznést vše. Vedle běžných poštovních zásilek měla totiž na starost i reklamní letáky. „Denně bývaly i troje nebo čtvery letáky. Když si to pronásobíte počtem domácností a přidáte další zásilky, tak to denně klidně dalo i 160 kilo materiálu. To jsou tři pytle brambor,“ přibližuje svou práci.

Ženy na poště se podle ní při roznášce neuvěřitelně nadřou. „Když mi jednou pomáhal mladík zvednout tašku do tramvaje, tak pod tím poklesl a vyvalil oči. A to jsem ještě na zádech měla batoh a v ruce příruční tašku,“ vzpomíná dnes už s úsměvem na svou denní rutinu. Vše navíc musela „vláčet“ při roznášce důchodů nebo doporučených zásilek i do vyšších pater. Zásilky totiž doručovatel nesmí nechat před domem bez dozoru.

Žádný osobní život, práce i v sobotu

Podle ní nejsou problémem České pošty ani tak mzdy, jako spíše velká náročnost práce. „Takhle se nedá žít, nemáte vůbec čas na osobní život. Já jsem kolikrát šla roznášet letáky i v sobotu,“ říká Hana. „Neměla jsem čas si dojít k lékaři nebo se najíst. Ráno jsem si namazala housku a večer jsem ji přinesla. Ani na záchod jsem si kolikrát nemohla zajít. Musela jsem to vydržet nebo jsem požádala nějakou hodnou stařenku, když jsem jí nesla důchod,“ popisuje Hana.

Video  Studio Blesk – pošta (platy, osobní život)  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Dříve si lidé pošťáků vážili a brali je jako úřední osobu. Dneska jsou doručovatelé chudáci, tahají těžké tašky a ještě musí otravovat lidi se zakládáním finančních produktů, na což při tom provozu vůbec nemají čas,“ říká Hana. I proto zájemkyním práci na poště většinou rozmlouvá.

„Ono to vypadá lákavě. Když nastoupí mladá maminka, těší se na pracovní dobu od 7 do 15 hodin. Ale tak to není. Já jsem většinou chodila na půl 6, a když jsem skončila o půl 6 večer, byla jsem ráda. Těm maminkám pak nemá kdo vyzvedávat dítě ze školy,“ říká Hana a vzpomíná, jak kolegyně musely volat babičkám, aby děti vyzvedly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

katty26 ( 6. ledna 2017 10:11 )

Tady zas mluvi nekteri lide co nevi. Zbezne jsem si precetla par Vasich komentaru a jen me ujistujete ze kdo nevi nejvic mluvi !!! Co se tyce prace holky postacky to maji velice slozite at je venku pocasi jake chce musi do terenu kdyz nejaka vypadne rozebiraji si jeji rajon ostatni holky a makaji pres cas. Proc neodejdou ? Najit praci se dvema detma v dnesni dobe neni lehke a nikdo nechce byt na pracaku. Vidite to vse jednoduse a hlavne co videt chcete kdyz jste tak chytri a myslite si ze na poste jsou lini lide jdete si to zkusit sami a pak reknete sami jake to bylo tahat postu a roznaset ;-) nic prijemneho boli Vas cely clovek. Kazda prace ma sve pro a proti ale kdo rika ze postaci si jen stezuji a nic nedelaji, jsou na omylu stezujou si jen lidel kteri nemaji nic na praci nez jen lidem kolem sebe zneprijemnovat zivot. Uprimne pohyb potrebujeme vsichni a posta je na kazdem kroku tak proc se neprojit ;-)

paralenka ( 22. prosince 2016 09:18 )

Tak úplně pravdu nemáte. U nás rozvezou balíčky a letáky do speciálních schránek na sídláku a pošťačky si je po částech berou a roznášejí. Netahají je celou cestu z pošty, jen odemknou tuhle schránku a kousek poponesou. Kolik naráz vezmou, je na nich. Samozřejmě dopisy a prachy mají u sebe, navíc s taškou na kolečkách, nikdy nelezou do pater, dole zazvoní... trochu jednostranný pohled na věc podle paní. Divila bych se, že by to v jiných městech bylo odlišné. A paní roznášela ve městě, na dědinách tramvaje nejezdí.

paralenka ( 22. prosince 2016 09:09 )

 Sorry, ale tohle zákazníky nemusí zajímat. Lidé platí stále dražší služby, oprávněně čekají, že budou fungovat, a organizační věci jsou na manažerech ČP. Jestliže berou i roznos letáků, měli by zvednout počet lidí, případně to nechat jiným firmám. Nenosit balíčky a jen hodit oznamku naštve lidi logicky, protože musí jít vyzvednout, vystát frontu .... paní pláče na nesprávném hrobě!

nestarejse ( 21. prosince 2016 19:01 )

hele ty jedna dylino!!!chtela bych te videt v mrazu jak si sednes na lavicku a budes jist..chtěla bych tě vidět tahat balíky asi mas pěkně levý ručicky co???radši zaklapni a jdi si to zkusit..a ty chodiš k doktorům kdy???takovy retardy jak ty mam nejradsi!!!se radsi nevyjadruj..

abzk ( 20. prosince 2016 14:31 )

Když jsou debilní a nechají si to líbit, můžou si za to sami. Zbraně proti takovýmu zacházení maj. Generální stávka nebo hromadné podání výpovědí by situaci srovnalo. Jenže to by se museli dokázat domluvit mezi sebou a srát na odbory co to táhnou s poštou, ne s nima.

Zobrazit celou diskusi