Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ordinace v růžové zahradě bez titulků? Neslyšící se bojí novely zákona

Autor: Mii, ČTK - 
11. prosince 2016
06:35

Poslanecká sněmovna poslední měsíce řeší novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která má mimo jiné zavést povinnost pro celoplošné televize, aby určité procento vysílání na všech svých programech doplnily skrytými titulky a komentářem. Někteří neslyšící novelu vítají, jiní jsou z novot zmateni. Provozovatelé vysílání se zněním nového zákona nesouhlasí. Na hlavních kanálech navíc počet skrytých titulků nejspíš klesne.

Novelu zákona v červnu podpořil vládní výbor pro zdravotně postižené. Programy by měly být více dostupné lidem se zrakovým a sluchovým postiženým. Tito lidé si stěžují na to, že televizní pořady jsou obvykle opatřeny jen běžnými titulky, které se ale od klasických titulků značně liší a neobsahují všechny potřebné informace o dění (např. popis zvuků).

Podle nynějšího zákona musí celoplošné soukromé televize aspoň 15 procent pořadů opatřit titulky a aspoň dvě procenta pořadů komentářem. Veřejnoprávní televize by měla mít s titulky aspoň 70 procent pořadů, dvě procenta ve znakovém jazyce nebo tlumočené do znakové řeči a deset procent s komentářem.

Podle návrhu by se povinnost měla týkat stopáže pořadů, tedy jejich trvání bez reklam a vložených informací. Stanovený podíl vysílání se skrytými titulky, audiopopisem a znakovým jazykem mají splnit všechny programy celoplošných stanic. Výjimkou budou například hudební pořady. Provozovatelé by měli také vést záznam o naplňování povinnosti a předkládat ho ke kontrole. Pořady přístupné neslyšícím a nevidomým by měly být označeny v televizním programu.

Změnu vítá například Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP). Přínosem je podle nich celkové zvýšení skrytých titulků v souhrnu všech kanálů, a to i přes fakt, že na hlavních kanálech, jako je TV Nova se v důsledku novely počet skrytých titulků o něco zmenší. Přibudou ale například na Nova Cinema a dalších.

Nejasný přínos

Provozovatelé televizního vysílání ale tvrdí, že novela nic neřeší. Kvůli povinnosti zpřístupnit alespoň 15 % celkové stopáže skrytými titulky se titulkování dost možná vyhne nejpopulárnějším pořadům a důvod, proč k nové povinnosti má docházet, zůstane nenaplněn.

Například TV Nova plánuje vyzkoušet navrhovanou novelu a netitulkovat nové díly seriálu Ordinace v růžové zahradě, při čemž na hlavní kanále poběží s titulky epizody staré. A to i přesto, že totožné odvysílané díly poběží i na jiném kanále Telka. Lidé se sluchovým postižením tak o nové díly na hlavním programu přijdou.

Toho se obávají někteří diváci, kterým navrhované změny navíc nejsou zcela jasné. „Víte o tom ze se chystají zrušit titulky pro neslyšící? Ten, kdo to vymyslel, je nenormální člověk. Když dávají např. Ordinaci, kterou sleduje můj syn neslyšící, tak si musí dat titulky aby si mohl přečíst, co povídají. Nemůžete přeci dopustit, aby jim byly titulky zrušeny. Jak se proti tomu bránit. Doufám, že na to nejhorší nedojde,“ zoufala si například paní B. na webových stránkách předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy. Ten jí ovšem uklidnil, že rušení titulků se nechystá. 

„Nový návrh zákona navyšuje kvóty pro nevidomé a neslyšící, ale ne z počtu pořadů, ale z procenta odvysílaného času. Účel to neplní, můžeme titulkovat pořady na Artu,“ řekl ředitel České televize Petr Dvořák na zářijové mediální konferenci v Telči své připomínky.

Novela zákona má také stanovit zákonnou povinnost označovat vhodnost pořadů pro vymezené věkové skupiny diváků. Divák se tak před zahájením pořadu dozví, pro jakou věkovou skupinu je určitý pořad nevhodný, zda obsahuje vulgarismy, bezdůvodné násilí nebo sex. Ukazovat to budou speciální piktogramy.

I tento bod zákona provozovatelé televizního vysílání kritizují. Podle nich by k tomuto označování měl trh dojít samoregulací, ne zákonem. 

TV Nova probíhá tak, že úplně zrušila titulkování nových dílů seriálu Ordinace 2 s odůvodněním, že to překračuje 15 %" a na tom samém kanálu přitom ponechala staré díly Ordinace z roku 2006 (proč?).

V sobotu 11. prosince 2016 nám nezpřístupnili ani jediný vysílací pořad na hlavním vysílacím kanále, a to ani ty pořady, ke kterým titulky byly už dříve vyrobeny (neboť pořad byl atraktivní Harry Potter - a bylo tedy jisté, že se diváci s postižením sluchu rozzlobí). Není pravda, že TV Nova v rámci pilotního projektu titulkuje podle připravované novely zákona, neboť od 5. prosince dosud (12. prosince) nenaplňuje zásadu vysílat minimálně 15 % stopáže vysílaných pořadů opatřených skrytými titulky na každém kanálu, což právě novela vysílacího zákona vyžaduje.

al.bunda ( 11. prosince 2016 07:46 )

Tak ona to je tragedie hlavně pro Ordinaci protože podle hodnocení se na ni dívají pouze neslyšící. http://www.csfd.cz/film/215294-ordinace-v-ruzove-zahrade/prehled/

Zobrazit celou diskusi