Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stanislav celý život léčil pacienty s plicními chorobami. Nemoc zasáhla i jeho

Autor: ula - 
15. listopadu 2016
18:40

Lékař Stanislav Kos zasvětil celý život péči o nemocné s plicními chorobami. 30 let vedl léčebnu tuberkulózy a respiračních onemocnění, 12 let byl předsedou pneumologické společnosti. Před pěti lety byla jemu samotnému diagnostikována chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Chorobou trpí 800 tisíc Čechů, doktoři léči pouze 250 tisíc z nich. Zbytek o své nemoci vůbec netuší.

Stanislav Kos byl od narození alergik. Měl kožní alergie, v pubertě se jich sice zbavil, ale nastoupila alergická rýma. Dechové potíže neměl žádné. Medicínu se nerozhodl studovat kvůli svým problémům, ale protože pocházel z lékařské rodiny. Jeho otec byl jedním ze zakladatelů plzeňské lékařské fakulty, kde celý život přednášel o anatomii.

Stanislav se celý život staral o pacienty s plicními chorobami. Byl také velmi aktivní sportovec. Před pěti lety ale při plavání začal pociťovat dýchací potíže. „Tlak vody na hrudník omezuje dýchací pohyby, já začal pozorovat, že uplavu méně než dřív a při delší chůzi nebo při chůzi do kopce, jsem měl dýchací potíže,“ vzpomíná na začátky nemoci Stanislav.

„Je to ironie osudu“

Vyšetření si neprovedl sám, ale jeho kolega mu potvrdil, že trpí chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), kdy se zužijí průdušky a proudění vzduchu do plic se tak omezuje.

„Je to trošku ironie osudu,“ komentuje Stanislav svou nemoc, nicméně dodává: „Naštěstí je to choroba, která, když je v lehčím stádiu, tak člověka příliš neomezuje. Jen musí zachovávat určitá pravidla. Já se každoročně nechávám očkovat proti chřipce a používám léky na rozšíření průdušek. Zatím nemám žádný větší problém.“

Nyní už pan Stanislav neordinuje, je předsedou Českého občanském spolku proti plicním nemocem - takže dál pomáhá lidem, které postihly dýchací choroby. Těm, kteří pociťují problémy s dýcháním, důrazně radí, aby se poradili se svým praktickým lékařem, případně si zašli rovnou na plicní.

Plíživá nemoc zabila loni 3500 Čechů

Chronická obstrukční plicní nemoc znamená zúžení průdušek, které nelze zcela zvrátit. Přičinou bývá nejčastěji kouření, zásadní jsou i škodliviny zevního prostředí. Nemoc může být dána i geneticky. Onemocnění lze naštěstí předcházet a je léčitelné. Problém je, že vzniká velmi pomalu a zhoršuje se, pacienti mají mnoho přidružených nemocí

Za rok 2015 se počet úmrtí na CHOPN v Česku vyšplhal na 3500nejvíce za posledních 10 let. Vyplývá to z nejnovějších údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Pro srovnání – v roce 2007 na nemoc zemřelo zhruba o 1500 lidí méně.

„Příčin je několik – lidé se dožívají vyššího věku, a tak se zkrátka k CHOPN 'propracují'. Vznik a průběh nemoci však ovlivňuje stále dramatičtěji znečištěné ovzduší. Působí dlouhodobě, takže bohužel až nyní sklízíme 'plody předchozích inverzí',“ říká Vladimír Koblížek, zástupce přednosty pro vědu a výzkum Plicní kliniky FN v Hradci Králové.

Nejdražší plicní choroba

Podle statistik je CHOPN nejdražší plicní onemocnění. V Evropě bylo na její léčbu vynaloženo 140 miliard.

Přestože Česká republika patří v možnostech léčby plicních chorob k nejlepším v Evropě, většina pacientů si pro léky nepřijde. O nemoci totiž neví. „Novější poznatky o nemoci ukazují, že se CHOPN s astmatem může překrývat. To se týká přibližně 15 % nemocných. Ne všichni o tomto překryvu ví a užívají léky, které jim pomohou nemoc zvládat,“ vysvětluje Vítězslav Kolek, předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP.

Zatímco pro CHOPN je typická dušnost a vykašlávání hlenů, u astmatu lidé trpí záchvaty a jejich kašel je suchý a dráždivý.

Jak předejít CHOPN?

  • nekuřte
  • vyhýbejte se zakouřeným prostorům, nemoc mohou chytit i pasivní kuřáci
  • snažte se pohybovat na čerstvém vzduchu, např. na horách
  • konzumujte ovoce a zeleninu
  • věnujte se nějaké fyzické aktivitě
  • pokud pracujete v prašném prostředí, používejte ochranné pomůcky

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi