Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Antibiotika selhávají a dětem můžou přitížit. Hrozí jim dehydratace

Ztráta imunity a dehydratace: Pozor na antibiotika u dětí. (Ilustrační foto)
Ztráta imunity a dehydratace: Pozor na antibiotika u dětí. (Ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ula - 
20. listopadu 2016
05:00

Antibiotika přestávají účinkovat. Lidé je podle odborníků užívají i na nemoci, kde k tomu není důvod, a bakterie si tak na ně začínají zvykat. Opatrnost je přitom důležitá zejména u dětí, jejich organismus totiž reaguje na antibiotika mnohem citlivěji než dospělý. A neuvážené podávání antibiotik tu může mít dlouhodobé následky.

„Podávání antibiotik u dětí do jednoho roku by mělo být zcela mimořádnou událostí, podloženou vhodnými testy. U dětí předškolního věku je běžný výskyt infekcí až 10 ročně, ale ve velké většině případů jde o virové infekty a před aplikací antibiotik by měla být jejich nutnost ověřena jedním nebo dva testy,“ zmiňují odborníci ze serveru Lékárnické kapky.

Před antibiotiky chtějte testy

Chce lékař nasadit vašemu dítěti antibiotika? K dispozici má hned několik postupů, kterými si může ověřit, zda je podává správně. Měl by přihlédnout k historii nemoci, klinickému nálezu v den, kdy dítě přijde, i celkovému stavu. K tomu lze připojit CRP-test, odběr na krevní obraz, sedimentaci, test na streptokoka apod. U CRP-testu je výsledek znám hned nebo do několika dnů. Pak je třeba zvolit správný druh antibiotika podle nálezu.

U jinak zdravého dítěte lékaři doporučují vyčkávat doma, kontrolovat teplotu, rýmu a kašel léčit běžnými prostředky. Pokud se situace nelepší, nebo naopak zhoršuje, je lepší vyhledat lékaře.

Co hrozí dítěti?

Střevní mikroflóra u dětí je choulostivá. Na antibiotika mohou reagovat průjmem, v horším případě závažnějšími střevními obtížemi. Při opakovaném a dlouhodobém podávání hrozí oslabení dítěte, snížení imunity a riziko dehydratace. Lékař by si také měl ověřit, zda dítě není na dané antibiotikum alergické.

Pokud už lékař zvolil druh antibiotika, dávku i vhodnou délku podávání, měli by rodiče na podávání dohlédnout. Velmi důležitý je způsob podání s ohledem na stravu a pravidelné podávání v určených intervalech.

Spolu s antibiotiky byste se měli vyhnout mléčným výrobků, minerálkám nebo kyselým potravinám. Nezapomeňte během léčby podávat dětem probiotika, tím minimalizujete trávicí potíže. Úleva by měla nastat po 48 hodinách.

Zobrazit celou diskusi