Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

HIV pozitivního Petra viní ze šíření nemoci. Je to hon na čarodějnice, tvrdí

Autor: ula - 
7. února 2016
05:45

Petr patří mezi třicítku HIV pozitivních gayů, kterým hrozí vězení za to, že podle hygieniků ohrozili zdraví dalších lidí. Obvinění se brání. Podle něj proti němu nejsou žádné důkazy, navíc se pozastavuje nad tím, proč byli obviněni jen homosexuální muži. 

Jednačtyřicetiletý Petr se už před lety nakazil kapavkou, ale až nyní ho hygienici udali policii. Podle svých slov se absolutně necítí vinen. „Já měl jednou kapavku, se kterou jsem poctivě zašel na Bulovku, léčil jsem se a vyléčil jsem se. A teď po x letech jsem obviněný policií,“ říká muž. Neví, jak zapadá do skupiny dalších třiceti obviněných.

Když se dozvěděl, že je pozitivní

Petr popsal i chvíli, kdy se poprvé dozvěděl, že je HIV pozitivní: „Nejhorší je asi úplně první moment, ten šok v ambulanci, se kterým se musíš poprat. Nevím, jak u ostatních kluků, ale když jsem se to dozvěděl, lékařka mi nenabídla žádnou okamžitou radu nebo pomoc, jednoduše mi to oznámila, řekla další postup a hotovo.“

Následující dny myslel jen na to, že mu skončil život a že s diagnózou nedokáže žít. Pak ale těžké období pominulo a Petr musel jít dál. „Jednoduše musíš jít dál, normálně fungovat a žít, chodit do práce a podle možností nedat nic najevo,“ svěřuje se se svým každodenním bojem.

Na otázku, zda je pravda, že se po nákaze virem HIV dál nechránil, se ostře ohrazuje: „Nechránil? Kdo říká, že nechránil? Hygienická stanice a policie? Podle čeho tak usuzují? Že jsem měl jednou kapavku? Tak ta se dá chytnout i jiným způsobem než nechráněným pohlavním stykem. Je daleko infekčnější než HIV a dá se přenést třeba i líbáním nebo masturbací. Já jsem zásadu bezpečného sexu vždy dodržoval a mám čisté svědomí.“

Hon na čarodějnice

Petr byl na policejním výslechu a vzpomíná na něj nerad. Myslí si, že byl až za hranicí toho, čeho se týkal. „Policii zajímalo, kolik jsem měl sexuálních partnerů, včetně jejich jmen, jaké sexuální praktiky provozuji, nebo například jestli chodím do darkroomů,“ přibližuje svou zkušenost. Trestní oznámení od hygieny ho zaskočilo. „Byli jsme všichni obviněni bez jediného důkazu – jen na základě toho, že si někdo od stolu řekl, že jsme mohli někoho nakazit,“ brání se Petr.

Celou záležitost s obviněním přirovnává k honu na čarodějnice. A klade si otázku, proč bylo obviněno 30 homosexuálních mužů. „To se v Praze za posledních několik let nenašla jediná žena nebo hetero muž, který by mohl být taky obviněný?“ diví se.