Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědomě šířil HIV a nakazil i dítě! Proč Zdeňka Pfeifera neposlali do vazby?

Autor: ČTK, lm - 
21. ledna 2016
19:23

Rok vědomě šířil smrtící virus HIV, a nakazil dokonce i nezletilého chlapce! Státní zástupce ale odmítl osmačtyřicetiletého Zdeňka Pfeifera z Mostu poslat do vazby a to byla osudová chyba. Nejenže v trestné činnosti pokračoval, ale navíc policistům utekl do zahraničí. Kdo za toto zjevné selhání ponese odpovědnost?

Osmačtyřicetiletý Zdeňek Pfeifer z Mostu zjistil v roce 2013, že je HIV pozitivní. Posléze hledal kontakty na různých seznamkách a vědomě smrtící virus šířil. „Vůbec jim neoznámil, že je HIV pozitivní, ačkoli to už od roku 2013 věděl. V několika případech byla použita ochrana, on sám ale její použití nikdy neinicioval. Na přímé dotazy, zda je HIV pozitivní, odpovídal, že je zdravý,“ řekl vyšetřovatel Milan Rychnovský. Zatím kriminalisté našli 16 obětí.

Kauzu otevřel případ nezletilého chlapce, jehož rodina zjistila, že s Pfeiferem udržoval sexuální styky. U chlapce lékaři diagnostikovali virus HIV. Kromě něj se přítomnost viru prokázala ještě u jedné oběti. Policisté na podzim roku 2014 požadovali pro promiskuitního muže vazbu, protože se obávali, že bude v trestné činnosti pokračovat a také ovlivňovat svědky.

Státní zástupce Václav Richtr ale vazbu pro obviněného muže odmítl. Mostecká okresní státní zástupkyně Naďa Voláková ČTK řekla, že v té době ještě kriminalisté netušili, že muž šíří HIV. Byl obviněn jen ze zneužití nezletilého chlapce.

Server Lidovky.cz ale uvedl, že případem se začali zabývat už i Richtrovi nadřízení z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Richtrovo rozhodnutí totiž prý už od začátku provází pochybnosti.

„Důvody nebyly shledány proto, že ten člověk byl netrestaný a měl v té době jeden skutek s jedním poškozeným. V době, kdy bylo zahájeno trestní stíhání policií, nebylo ve spise doloženo listinou, že ten člověk je HIV pozitivní,“ sdělil Lidovkám mostecký státní zástupce Václav Richtr.

S tím ale nesouhlasí policisté. „Informaci o tom, že je Zdeněk Pfeifer HIV pozitivní, jsme měli již při jeho prvotním vyjádření, kdy byl vyslýchán jako obviněný. Tuto svou diagnózu vyšetřovateli sdělil,“ řekla mluvčí ústecké policie Hyšplerová.

Policistům se hlásí další oběti

S kolika muži měl Pfeifer intimní kontakt, policisté nevědí. V jeho mobilních telefonech objevili kolem 2000 kontaktů, zjistit totožnost se jim podařilo v 1200 případech. Další poškozené hledají. „Byli bychom rádi, kdyby se ti, kteří s ním měli pohlavní styk, přihlásili a došli si na lékařské vyšetření. Virus HIV a nemoc AIDS jsou natolik specifické a mají delší inkubační dobu, že může dojít k přenosu na spoustu dalších lidí,“ připomněl Rychetský. Pfeifer čelí obvinění z šíření nakažlivé nemocni i pokusu o těžkou újmu na zdraví, pohlavní zneužívání, šíření pornografie, svádění k pohlavnímu styku nebo ohrožování mravní výchovy.

Pfeifer po obvinění převedl byt na partnera, prodal auto a odletěl do Thajska. Zpáteční letenku zrušil. „Nemáme informace, že by se vrátil zpátky. Je na něj vydán evropský zatýkací rozkaz a každým dnem by měl být vydán příkaz k zadržení, což je vlastně mezinárodní zatykač,“ dodal Charvát.

Oběti mohou kontaktovat ústecké kriminalisty na telefonních číslech 974 421 479, 974 421 482 a 725 06 24 06. „Poškozeným samozřejmě zajistíme naprostou diskrétnost,“ zdůraznil Charvát.

alex0800 ( 22. ledna 2016 11:51 )

A státní zástupce by měl být za toto DO NEBE VOLAJÍCÍ nesplnění své povinnosti též popotahován!! Nebo to bylo na "objednávku" nějaké US neziskovky, jak od roku 2015 funguje uplácení proamerických zájmů vedoucích k likvidaci Evropy jako celku i národních států!!

Smoulinka ( 22. ledna 2016 09:40 )

Jiste, dekuji za pouceni vazeny pane Vseznalku, beru si ho k srdci Pozdravujte pana statniho zastupce. ;-)

Smoulinka ( 21. ledna 2016 22:53 )

Dle toho, ze opravujete chybu v prijmeni dotycneho pana zastupce, predpokladam, ze jim jste vy sam a/nebo dotycneho pana zastupce znate. A pokud pan zastupce povazuje pohlavni zneuziti nezletileho za neco, nad cim jen tak mavne rukou a smete zadost o uvaleni vazby pod stul, tak je mi z neho zle. A z oduvodneni, ze dotycny byl "JEN" obvinen ze zneuziti nezletileho take. Ze by pan zastupce pachatele osobne znal?! V Moste je asi mozne vsechno.

Smoulinka ( 21. ledna 2016 20:35 )

no ne, ze by sam "pan statni zastupce"? Ten clovek pohlavne zneuzil nezletileho kluka a nebyl shledan duvod ke vzeti do vazby? muzete byt na sebe hrdy "pane statni zastupce"

demiro ( 21. ledna 2016 19:59 )

Česká justice je stále komunistická prasárna a lepší to už nebude. Kdyby ho za 10 roků chytli, tak prasácké zákony a hajzlové advokáti typu JUDr. Sokola mu zajistí pohodlný život až do smrti. Viďte pane MUDr. Rathe a vám podobní...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání