Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šířil HIV po celém Česku: Policii se ozývají desítky lidí

Autor: ČTK - 
22. ledna 2016
17:01

Desítky lidí se od začátku tohoto týdne ozvaly ústeckým kriminalistům kvůli případu Zdeňka Pfeifera z Mostu, který čelí obvinění, že od roku 2013 vědomě šířil virus HIV. Na policii se obrátily jak údajné další oběti, tak svědci, kteří dávají informace o tom, kde by obviněný muž mohl být, řekl dnes ČTK vedoucí prvního oddělení ústecké kriminální policie Martin Charvát. Dva muži, s nimiž měl Pfeifer intimní kontakt, onemocněli virem HIV. Jednou z obětí je mladý chlapec.

"Ozvaly se jak osoby, které měly s hledaným pohlavní styk, tak se ozvaly osoby, které nám dávaly poznatky k jeho pobytu," řekl ČTK Charvát. Přestože kriminalisté především kvůli diskrétnosti zveřejnili telefonní čísla, na která se mohou poškození obracet, řada lidí volala i na tísňovou linku 158. "Poznatků máme moc, děkujeme za ně. Prověříme samozřejmě všechny a snad najdeme něco, s čím budeme moci jít dál a pracovat s tím," uvedl kriminalista Tomáš Kohout.

Pfeifer podle policie vědomě šířil virus HIV minimálně od roku 2013, kdy se o svém onemocnění dozvěděl. Muže hledal na seznamkách. Kauzu otevřel případ nezletilého chlapce, jehož rodina zjistila, že s Pfeiferem udržoval sexuální styky. U chlapce lékaři diagnostikovali virus HIV. Nemocí trpí i další muž, který měl s Pfeiferem intimní kontakt, v jeho případě ale policisté ještě zjišťují, zda za jeho onemocnění skutečně může Pfeifer.

Zdeněk Pfeifer na Ústecku vědomě šířil HIV: Nakazil i 15letého chlapce a utekl do Thajska Zdeněk Pfeifer na Ústecku vědomě šířil HIV: Nakazil i 15letého chlapce a utekl do Thajska | Policie ČR

V případu policisté zatím evidují 16 poškozených. Prověřovali přitom víc než 2000 telefonních kontaktů obviněného, zjistit totožnost se jim podařilo ve 1200 případech. Další poškozené hledají.

Obviněný muž loni krátce poté, co byl obviněn ze zneužití nezletilého, prodal auto, byt přepsal na partnera a odletěl do Thajska. "S největší pravděpodobností je skutečně v zahraničí," dodal Charvát. Na Pfeifera je vydán evropský zatýkací rozkaz. Kriminalisté čekají ještě na vydání příkazu k zadržení, který je zároveň mezinárodním zatykačem.

Oběti mohou kontaktovat ústecké kriminalisty na telefonních číslech 974 421 479, 974 421 482 a 725 06 24 06.

gabreta ( 23. ledna 2016 08:38 )

Ať bukvicím klidně uhnije perdel. Mně je to fuk, hlavně že si užili!!

frantacizek ( 23. ledna 2016 00:42 )

hlavně nechte otestovat Turka v redakci. A vedle Zápala,pač ty určitě merdal taky.

vosavopruz ( 22. ledna 2016 21:20 )

Šířil HIV po celém Česku: Policii se ozývají desítky lidí Komentáře (25)

lynx ( 22. ledna 2016 20:04 )

Myslím si, že by stačilo poslat do Thajska jednoho střelce. Zpátky už tu buznu vozit nemusí.

buban ( 22. ledna 2016 20:01 )

Zdar soudruhu, možná i buzno jendo, jakpak ti jdou kšefty na diskuzích?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání