„Lékař, který dělal Terezce gastroskopické vyšetření, viděl zánět ve stěně jícnu. A podle toho, jak ta oblast jícnu vypadá, se jedná o kvasinkovou infekci,“ řekla MUDr. Daniela Janečková malé pacientce a její mamince šest týdnů po odstartování léčby leukemie. 

„Začneme tu infekci léčit, bude dostávat léky v infuzích. A tu chemoterapii budeme muset na nějakou dobu přerušit, dokud ten stav v jícnu nebude uspokojivý,“ dodala lékařka.

Pětiletou Terezku tak lékaři museli vyživovat sondou zavedenou přímo do žaludku! Jejím prostřednictvím dostávala kašovitou stravu. Malá pacientka však všem ukázala, že je pořádná bojovnice. Po 14denní léčbě zánětu byla propuštěna a lékaři mohli opět začít bojovat se zákeřnou leukemií.

„Terezka je velmi šikovná a spontánní holčička. Přestože prošla náročnou léčbou se závažnými komplikacemi, v obdobích, kdy jí bylo dobře, se chovala zcela jako zdravé dítě a neřešila takové drobnosti jako například, že nemá vlásky nebo musí být často v nemocnici,“ vysekla jí poklonu MUDr. Lucie Šrámková z Kliniky dětské hematologie a onkologie.

Fotogalerie
8 fotografií