Pro aktivního penzistu to zdaleka nebyl první zákrok, který během svého života podstoupil. „Byl poprvé katetrizován vroce 1994 jako jeden z prvních motolských pacientů. Dále měl tři bypassy, ze kterých je už dnes funkční jenom jeden. Teď je velmi rizikový pro výměnu aortální chlopně, je mu jednaosmdesát a prodělal spoustu výkonů,“ svěřil před závažnou operací svým kolegům prof. MUDr. Josef Veselka, který byl v roce 2009 členem konzilia lékařských expertů, kteří pečovali o zdraví prezidenta Václava Havla (†75). Výměna chlopně neboli katetrizace u odvážného pacienta Nemocnice Motol mohla mít ale fatální následky.

„Natáčeli jsme zákrok u pacienta zcela na hraně života a smrti. Během výkonu u něj vznikla porucha srdečního rytmu neslučitelná se životem. V tu chvíli mi zatrnulo, protože jsem se obával, že se skutečně bude natáčet smrt v »přímém« přenosu. Naštěstí jsme vše zvládli,“ prozradil Blesku lékař, který druhý den po operaci raději pacientovi doporučil další zákrok, během něhož mu pod kůži zavedl kardiostimulátor neboli budík.

Pár dní po operaci začal pan Prokeš pomalu chodit a cítil se mnohem lépe. Po 14 dnech pobytu v nemocnici si zabalil věci a s úsměvem na rtech vyrazil domů za nemocnou manželkou, o kterou se stará.

„Těším se domů a za manželkou, už pro ni nemám hlídání, starám se o ni spoustu let a dělám doma úplně vše,“ prozradil při odchodu z motolské nemocnice pacient, který se stále těší dobrému zdraví. Uvidíte dnes večer na Primě.

Fotogalerie
6 fotografií