„Ten proces, který je v tom hrtanu, prorůstá už navenek do měkkých tkání, do svalů a kůže. A musí se to vzít celé i s tou kůží,“ sdělil panu Samohejlovi při prvotní prohlídce MUDr. Pavol Jablonický.

Do Motola ho poslali lékaři z Českých Budějovic, kteří mu rozsáhlý nádor hrtanu našli, avšak nevěděli si s ním rady. Pacient už téměř nemluvil, a aby mohl vůbec dýchat, potřeboval slavíka. Jeho stav nutně vyžadoval operaci.

„My tam nemůžeme nechat tu kůži, kde je nádor, musíme z ní vytnout poměrně velký čtverec. A to vezmeme z hrudníku,“ svěří panu Milanovi profesor Jan Klozar, který bude náročný zákrok provádět. Po operaci se pacient velice dobře zotavuje. Jelikož zatím nemůže mluvit, dorozumívá se s partnerkou pomocí psací tabulky.

 „Byl to veliký nádor a je odstraněný kompletně a všude jsou tři milimetry zdravé tkáně. Po tak radikálním výkonu to je příznivá zpráva. Vzhledem k velikosti nádoru to ale budeme stejně muset ozářit a podstoupíte radioterapii,“ řekne lékař panu Samohejlovi, který je z výsledku nadšený a odchází spokojeně domů.

Fotogalerie
7 fotografií